Baklavada etik tartışması: Kabak çekirdeği ve gıda boyası yasal diyorlar

Türkiye'nin geleneksel tatlısı baklavada, Antep fıstığı yerine boyanmış kabak çekirdeği kullanıldığına yönelik iddialar sektörü hareketlendirdi. Tüketicinin doğru bilgi alma hakkı ve üretimdeki etik kurallar yeniden tartışmaya açıldı.

Baklavada etik tartışması: Kabak çekirdeği ve gıda boyası yasal diyorlar
Baklavada etik tartışması: Kabak çekirdeği ve gıda boyası yasal diyorlar
GİRİŞ 09.07.2026 21:28 GÜNCELLEME 09.07.2026 21:39

Türkiye’nin geleneksel lezzeti baklavada son dönemde kullanılan malzemeler ve tüketicinin doğru bilgi hakkı yeniden gündemde. Özellikle bazı üreticilerin fıstıklı baklavada Antep fıstığı yerine boyanmış kabak çekirdeği kullanabildiklerine yönelik açıklamaları, sektör içerisinde etik ve şeffaflık tartışmasına neden oldu.

“ÖNEMLİ OLAN TÜKETİCİNİN DOĞRU BİLGİLENDİRİLMESİ” 

Öğütülmüş kabak çekirdeğinin tatlı içerisinde Antep fıstığından ayırt edilmesinin oldukça zor olduğunu belirten Baklava Ustası Mevlüt Efe, “Kabak çekirdeği de, kullanılan gıda boyaları da yasal ürünler olabilir. Ancak önemli olan, tüketicinin satın aldığı ürünün içeriğini doğru bilmesidir. Şeffaflık hem tüketici güveni hem de sektörümüzün itibarı açısından büyük önem taşıyor.” dedi.

Bir ürünün içeriğinde kullanılan malzemelerin tüketiciye doğru beyan edilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu ifade eden Efe, “Buradaki asıl mesele kullanılan ürünün yasal olup olmaması değil, tüketicinin doğru bilgilendirilmesidir. Eğer baklavada Antep fıstığı yerine farklı bir bitkisel ürün kullanıyorsanız, bunu satış noktasında veya ürün etiketinde açıkça belirtmeniz gerekir. Aksi halde tüketici yanıltılmış olur.” diye konuştu.

Baklava Ustası Mevlüt Efe

“O ZAMAN ADINI DA ‘KABAK ÇEKİRDEKLİ BAKLAVA’ KOYUN” 

Fıstıklı baklavanın en çok tercih edilen baklava çeşitlerinden biri olduğunu hatırlatan Baklava Ustası Mevlüt Efe, “Bu yöntem etik değildir ve tüketicinin beklentisini karşılamaz. Sağlık açısından risk oluşturmasa bile ekonomik açıdan tüketiciyi yanıltan bir uygulamadır.” dedi.

Anadolu’da baklavanın orijinal lezzetini korumanın mesleki bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Efe, “Fıstıklı baklavayı kabak çekirdeğiyle yapıyorsanız bunu tüketiciye açıkça söyleyin ve ürününüzü ‘kabak çekirdekli baklava’ olarak satın. Ancak farklı bir ürün kullanıp ‘fıstıklı baklava’ adıyla satış yapmak hem etik değildir hem de tüketicinin güvenini zedeler.” ifadelerini kullandı.

 

Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran son dakika duyurdu: 3 eyalette birden patlama!
Tek sortide 8 hedefi vurabilen yerli mühimmat! Tolun ailesi 4 kat güç veriyor