Adı Satılmış olan mahkemeye koşuyor

İsmini çok uzun, anlaşılmaz, itici ya da komik buldukları için mahkemeye başvurup değiştirmek isteyenlerin sayısı oldukça fazla. En çok değiştirilen isimler şöyle:

Adı Satılmış olan mahkemeye koşuyor
Adı Satılmış olan mahkemeye koşuyor
GİRİŞ 03.01.2009 09:25 GÜNCELLEME 03.01.2009 09:25
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

İsmini çok uzun, anlaşılmaz, itici ya da komik buldukları gerekçesiyle mahkemeye başvurup değiştirmek isteyenlerin sayısının oldukça fazla olduğu, ancak bunun için 650 TL'yi gözden çıkarmak gerektiği bildirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, isim tashihi için haklı bir sebebin varlığı halinde, isminin değiştirilmesini talep eden kişi ikamet ettiği veya nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde, Nüfus İdaresi aleyhine dava açabiliyor. İsmini değiştirmek isteyen kişi reşit değil ve velayet altında ise velisinin onayı ile mahkemeye başvurabiliyor.

Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılan davalar tek celsede, gerektiğinde 2 şahitle sonuçlandırılabiliyor. Ancak, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 27'nci maddesinde ''adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir'' hükmü yer aldığından adını değiştirmek isteyenlerin haklı sebeplerinin bulunması gerekiyor.

Bu nedenler arasında, kişinin çevresinde başka bir isimle tanınması, ismini çok uzun, anlaşılmaz, itici ya da komik bulması sayılabiliyor. Ancak, rahatsızlık duyduğu ismi değiştirmek isteyenlerin avukatlık ücreti ve harçlar dahil 650 TL'yi gözden çıkarması gerekiyor.

İsmini değiştirmek isteyenler yasa gereği bağlı oldukları nüfus idaresini dava ettiğinden duruşmalarda nüfus idaresinden de bir sorumlu bulunuyor. İsim değişikliği, yeni ismin nüfus idaresi yetkilisinin uygun bulmasının ardından karar altına alınabiliyor.

Dava için asgari ücreti 500 TL olan avukatlık ücretini ödemek istemeyenler ise doğrudan mahkemeye başvurabiliyor. Bunun için 14 YTL başvuru harcı, 9-10 YTL de tebligat masrafının ödenmesi yeterli oluyor.

Hakimin kararının ardından isim tashihi davası kararı, nüfus idaresine bildirilerek, kayıtlarda gerekli düzeltmenin yapılması sağlanıyor. Bunun ardından kişi, nüfus idaresine başvurarak, nüfus cüzdanında da gerekli isim değişikliğinin yapılmasını sağlıyor.

DEĞİŞTİRİLMEK İSTENENLER

Değiştirilmek istenen isimler arasında çoğunlukla Abdulrezzak, Okşan, Satılmış ve İmdat gibi isimler bulunuyor. Hem kız hem de erkekler tarafından kullanılabilen isimler de değişiştirilmek istenenler arasında çoğunlukta yer alıyor.

Bazı ailelerin gelenek, görenek ve büyüğe saygı ifadesi olarak görmeleri nedeniyle çocuklarına, anne, baba, büyük baba ya da büyük annelerinin adlarını vermek istemesi de açılan dava sayısında etkili oluyor. Çocuk büyüdüğünde isminin ''eski'' olduğu gerekçesiyle beğenmemesi isim tashihi için dava açmasında önemli etken teşkil ediyor.

Adana Barosu Başkanı Av. Aziz Erbek ise ismin bir kişiye bağlı hakların başında geldiğini, yasaların da kişinin rahatsızlık duyduğu ismi değiştirmesine olanak tanıdığını belirtti.

İsim değiştirme yetkisinin mahkemelere verildiğini, ancak,mahkeme harçları ve yargılama masraflarının yüksek olduğunu kaydeden Erbek, bu yüzden bazı kişilerin beğenmediği isimle yaşamak zorunda kaldığını anlattı.

Erbek, harçların mutlaka yeniden düzenlenerek, günün koşullarına göre makul fiyatlara çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • SELAHADDİN EYYÜB 16 yıl önce Şikayet Et
    Alper türkoğlu kardeşim kesinlikle haklsın da.... kürt olarak yıllarca kendi çocuğuna Kürtçe isim bırakamayanlara ne buyurulur?
    Cevapla
  • Muammer Fatih ÖZER 16 yıl önce Şikayet Et
    benim adımda yanlış :(. babam sürekli git adını değiştir deyip duruyor demek 650 lira gitti yani. muhammed fatih özer olması gerekirken nufus memuru yanlış anlayıp muammer fatih özer yazmış. Muhammed= "övülmüş" demek peygamber efendimizin adı olduğu için koymak istemişler, muammer ise uzun ömürlü demek, anlamı kötü değilde ben kendimi muammer gibi hissetmiyorum acaba mahkeme benimkini geçerli bi sebep olarak görür mü? :(
    Cevapla
  • Alper türkoğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    ÇOCUĞUNUZA TÜRKÇE İSİM VERİN. sayın büyükler çocuklarınıza türkçe isimler verin çocuğunuza arapça isim vererek çocuğu müslüman yapamazsınız, her millet isminden ne milleti olduğu anlaşılır, çocuklarınıza 5-6 arapça isim haricinde ne arapça nede farsça isim vermeyin türk kültürünü yoketmeyin, araplaşmak marifet değil allah istese herkesi arap yapardı bizi türk yapmış türk gibi olun
    Cevapla
  • metin ak 16 yıl önce Şikayet Et
    satılmış. şamanizm döneminde ilk çocuğu ölen kadınlar daha sonra doğan ilk çocuklarını komşularına verirlerdi. daha sonra da komşu kadın "çocuk satıyorum alan var mı?"diyerek çocuğu anasına getirir çocuğun anası da onu satın alırdı.böylelikle küçük çocukları öldüren kötü ruhların kandırıldığına inanılırdı.işte size satılmış isminin hikayesi
    Cevapla
  • Metin Yazar 16 yıl önce Şikayet Et
    Büdü. Temel'in seneler sonra bir uşagı olmuş.Ne isim vermesi gerektiğini gidip ofli hocaya sormuş.O da Kuran'dan bir isim ver demiş.Temel eve gitmiş ve Türkçe Kuran'ı incelemeye başlamış.Bir yere gelince durmuş ve tamam buldum demiş.Ertesi gün yolda hocayı görmüş.Hoca "Ne oldi isim buldun mi" diyince,evet demiş,uşağumun atuni Büdü koydum.Hoca "Ula poh yiyenun evladi,habu adi nereden buldun" diyince Temel izah etmiş.Uşağın adi "İyyake nağbüdü"deki Büdüdür.Uzun olduğu için kısalttım oni.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adana'da iğrenç görüntüler: Çıplak ayakla salatalık havuzuna girdi
Yeni Citroen e-C3 ve C3 Aircross Türkiye fiyatları açıklandı!