Üşümezsoy'dan Marmara için deprem uyarısı

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde İmralı Adası'nın güneyinden geçen fay hattında deprem tehlikesi olabileceğini belirterek, Marmara'nın güneyi için şu uyarıyı yaptı:

Üşümezsoy'dan Marmara için deprem uyarısı
Üşümezsoy'dan Marmara için deprem uyarısı
GİRİŞ 21.05.2009 14:43 GÜNCELLEME 21.05.2009 14:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde İmralı Adası'nın güneyinden geçen fay hattında deprem tehlikesi olabileceğini belirterek, yüzlerce yıldır kırılmadığını tahmin ettikleri bu hattın kırılması durumunda Marmara'nın güneyini etkileyeceğini söyledi.

Çeşitli ziyaretler yapman için geldiği Bandırma'da, İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'nın güneyinde halen bir deprem riski olduğunu söyledi.

17 Ağustos 1999 depreminde kırılan Marmara Denizi'ndeki Çınarcık fayının devamı olan fayın İmralı Adası'nın güneyine gittiğini belirten Üşümezsoy, 17 Ağustos depreminden sonra stres yüklenen bu hattın kırılması halinde özellikle Marmara'nın güneyiyle, Bandırma ve Mudanya için büyük risk oluşturduğunu söyledi.

Bandıma ve Mudanya'nın arasındaki fayın daha önce yırtılmamış bir bölge olduğunu söyleyen Üşümezsoy, "17 Ağustos depreminde kırılan fay, Çınarcık'tan Esenköy'e kadar gelen bir kırılmaydı. Bandırma'ya kuş uçuşu baktığınız zaman Esenköy, İmralı ve Mudanya hattı riskli bir hat olarak gözüküyor. 1964 yılında Manyas'ta kırılan fay Manyas Gölü'nün içinden geçiyordu. Böyle bakınca Kuzey Anadolu fayının batıdan doğuya doğru gelen hattı gelip Manyas Gölü'nün kuzeyine ulaşırken, doğudan Erzincan'da ilk olarak 1939'da yırtılarak devam eden hat ise Çınarcık Esenköy'e kadar geldi. Bu ikisinin arasındaki boşlukta bu bölgede 1556 yılında ve Kapıdağ Yarımadasının doğu kıyısındaki hatta 1000li yıllarda iki deprem olmuş ve o bölgedeki uygarlığı yıkmış. 1964 yılında Manyas fayı kırıldığı için o fayın devamındaki bölge riskli durumda. İmralı'nın güneyinden geçen fayla, Manyas fayı arasındaki iki kırılmayan bölge arasında kalan Bandırma-Mudanya bölgesi Kuzey Anadolu fayının iki tarafından yırtılan ama ortada yırtılmayan bir bölge. Çınarcık'tan gelip İmralı'nın güneyine giden Kuzey Anadolu fayının devamı olan fay kırılırsa Güney Marmara'da Bandırma ve Mudanya'yı etkiler. Orası 17 Ağustos 1999 depreminden sonra stres yüklenen bir hat. 1894 yılında o fayda son olarak olan depremde Çınarcık-İmralı fayı kırılmışsa o zaman büyük bir risk yok. Ancak kırılmamışsa orası riskli bir bölge halindedir." dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • abdullah birisi 14 yıl önce Şikayet Et
    sizi kırıklar sizi. yav ne hesabı yapıyorsunuz? birgün gelecek heryer kırılacak zaten. ölümden bu kadar korkmayın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galatasaray Fenerbahçe derbisini kim kazanır?İşte sokağın dev derbi hakkındaki görüşü...
Mücadelede yeni sayfa: Huruç harekatı!