Uğur'a göre Kozinoğlu'nun son anları

Cezaevinde hayatını kaybeden MİT'çi Kaşif Kozinoğlu ile ilgili hastanenin hazırladığı 'ölüm raporu' açıklandı. Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Kozinoğlu'nun son saatlerini anlattı.

Uğur'a göre Kozinoğlu'nun son anları
Uğur'a göre Kozinoğlu'nun son anları
GİRİŞ 15.11.2011 09:03 GÜNCELLEME 15.11.2011 09:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Musa Kesler'in haberi

Sabah gayet iyiydi. Mahkemede yapacağı savunmayı konuştuk. Sohbetten sonra spor yapmak için ayrıldı. Avluda bir saat hafif tempolu yürüyüş yaptı.

Odasında 45 dakika mekik, şınav ve diğer hareketleri yaptı, 5’er litrelik damacanalarla ağırlık çalıştı. Banyodan çıkınca göğsünde ağrı hissetti.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu Silivri L1 cezaevinde kalp krizi geçirdikten sonra hayatını kaybeden MİT yöneticisi Kaşif Kozinoğlu’nun “ölüm raporu” açıklandı.

Kozinoğlu’nun cezaevinden sevk edildiği Silivri Devlet Hastanesi doktorları tarafından hazırlanan raporda Kozinoğlu’nun hastaneye ölü halde getirildiği, yapılan bütün müdahelelere rağmen hayata döndürülemediği ifade edildi.

Kozinoğlu’nun eşi Özlem Kozinoğlu ve oğlu Özel Kozinoğlu ise 2. Ergenekon davasının dün yapılan duruşmasına giderek, Kaşif Kozinoğlu’nun koğuş arkadaşları emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur’la görüştü. Uğur, Kozinoğlu’nun son saatlerini anlattı.

‘Hastaneye ölü geldi’

Kozinoğlu’nun ölümüyle ilgili Silivri Devlet Hastanesi’nde hazırlanan ölüm raporunda Kozinoğlu’nun hastaneye getirildiğinde ölmüş olduğu belirtildi. Raporda, “Kozinoğlu saat 19.10’da ex (ölü) halde getirilmiştir. Acil serviste gerekli müdahalesi yapılmıştır. Saat 19.30’da ex (ölü) kabul edilmiştir” denildi.

Rapora göre Kaşif Kozinoğlu’na ilk müdahaleyi 112 Hızır Acil servisi sağlık ekipleri yaptı. 112 ambulansında Silivri Devlet Hastanesi’ne ulaşana kadar 25 dakika boyunca Kozinoğlu’na CPR (kalp ve akciğer canlandırması) yapıldı. Raporda, Kozinoğlu’nun kalp ve akciğer fonksiyonlarının müdahale öncesinde görevini yerine getiremez durumda olduğu belirtildi. Raporda 19.15’te hastaneye ulaştırılan Kozinoğlu’na aynı hastanede de müdahale edildi. Ancak 19.30’a kadar yapılan bu müdahaleden de sonuç alınamaması yani kalp ve akciğerin tekrar çalışmasının sağlanamaması üzerine Kozinoğlu’nun öldüğü kayıtlara geçirildi. Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kozinoğlu’nun hastanede öldüğü ifade edilmişti.

Ambulans niye gecikti?

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada da kampüsün hemen yanında bulunan cezaevi lojmanlarının bulunduğu bölgede yer alan 112 noktasına cezaevinden ambulans talebinin geldiği ancak o sırada başka bir hastayı hastaneye götürmekte olan ambulansın, bu hastayı hastaneye ulaştırdıktan sonra cezaevine geri döndüğü ifade edildi.

Eşinden Silivri ziyareti

Kaşif Kozinoğlu’nun eşi Yeşim Kozinoğlu ve Özel Kozinoğlu, ikinci Ergenekon davasının dünkü duruşmasına gitti. Kaşif Kozinoğlu’nun koğuş arkadaşları Hasan Atilla Uğur ve Hasan Ataman Yıldırım ile görüşmek isteyen Yeşim Kozinoğlu ve Özel Kozinoğlu, Kozinoğlu ailesinin duruşma salonunda görüşme isteklerinin reddedilmesi üzerine Silivri Cezaevi’nden sorumlu savcıdan izin talep ettiler.

İznin alınmasının ardından Kozinoğlu’nun eşi ve oğlu, L1 Cezaevi’ne gitti. Bu sırada duruşma salonunda bulunan emekli Albay Hasan Atilla Uğur ve emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım da Kozinoğlu ailesiyle görüşmek için duruşma salonundan ayrıldı.

Kaşif Kozinoğlu’nun avukatı Tuğçe Duygu Köksal, “Yarın (bugün) cenazemiz kalkacak. Resmi açıklamayı defin işlemlerinin ardından yapacağız” dedi. Kozinoğlu bugün Selimiye Camii’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından askeri törenle Ümraniye Kocatepe Mezarlığı’na defnedilecek.

BUGÜN TOPRAĞA VERİLECEK

Kozinoğlu’nun cenazesi bugün Selimiye’de kılınacak cenaze namazının ardından yapılacak askeri törenle Ümraniye Kocatepe mezarlığında toprağa verilecek.

Damacanalarla ağırlık çalışmış

Kozinoğlu’yla aynı koğuşta kalan emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Kozinoğlu’nun hayatını kaybettiği gün koğuşta yaşananları şöyle anlattı:

“Sabah gayet iyiydi. Mahkemede yapacağı savunmayı konuştuk. Mahkemede yapacağı savunmayı tamamlıyordu. Sohbet edip, savunmayı konuştuktan sonra spor yapmak için ayrıldı. 8 adıma 16 adım boyutlarında bir avlu var. Orada bir saat hafif tempolu bir yürüyüş yaptı. Daha sonra kendi odasına girerek 45 dakika boyunca mekik, şınav ve diğer hareketleri yaptı. Bir sopanın ucuna bağlanan 5’er litrelik damacanalarla ağırlık çalıştı. Ondan sonra kendisine kahve yapmak için su ısıttı. Su ısınırken de duşa girdi. Banyodan çıktıktan sonra göğsünde ağrı hissettiğini söyledi. Hemen acil butonuna bastık. Görevliler geldi. Revire kaldırıldı.”

Başhekim: Gerekli müdahaleyi yaptık

Silivri Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Ulvi Yılmaz, Kozinoğlu’na yapılan tıbbi müdaheleyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Kaşif Kozinoğlu’na hem pratisyen hekim hem de dahiliye uzmanı iki kişi tarafından müdahale edildi. Acilde nöbet tutan pratisyen hekim Savaş Baytar adına giriş yapıldığı için epikriz raporunda onun ismi gözüküyor. Dahiliye uzmanımız da o gece yoğun bakımda nöbetçi idi. Kendisi de aşağıya inerek Baytar ile beraber müdahale etmiş. Kozinoğlu’na ya cezaevinde ya da ambulansta bilemiyorum ama ilk andan itibaren müdahale edilmeye başlanmış. Ancak bize ex (ölü) bir şekilde gelmiş. Bizde de aynı şekilde 25 dakika müdahale edilmiş ancak hasta tekrar canlanmamış.”

Doktorlar cezaevinde çalışmak istemiyor

Silivri Cezaevleri kampüsünde 10 ayrı kapalı cezaevi ve bir açık cezaevi var. Yaklaşık 10 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevleri kampüsü içerisinde personele aile hekimliği hizmeti de veren bir sağlık ocağı var. Cezaevleri kampüsünde mesai saatleri içerisinde toplam 4 doktor görev yapıyor. Cezaevi revirinde acil durumlar için şok cihazı ya da benzeri teçhizat yok. İlk muayaneyi yapan doktor uygun görürse hastaneye sevk yapılıyor.

Cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin avukatları ve yakınları vasıtasıyla ilettikleri şikayetlerine göre cezaevinde çalışma şartlarının ağırlığından dolayı doktorlar burada çalışmak istemiyor. Bu nedenle “stajyer ya da sürgün gelen doktorlar” cezaevinde görev yapıyor.

Yönetmelikte ambulans şartı yok

Ceza ve Güvenlik Tedbirleri’nin infazı hakkındaki kanunda ve ilgili tüzük de cezaevlerinde ambulans bulundurulmasına dair bir düzenleme yer almıyor. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu üyesi ve eski Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Fuat Ertosun‘a göre “Yönetmeliklerde ambulans bulundurulmasıyla ilgili özel bir düzenleme ya da standart yok ancak büyük cezaevlerinde ya da nitelikli mahkum ya da tutukluların olduğu cezaevlerinde ambulans bulundurulur.”

MİLLİYET

Kesin ölüm sebebi için zehir taraması yapılacak

Çağlar Avcı ve Göksel Genç'in haberi

Türkiye, Oda TV davasının sanıklarından MİT'çi Kaşif Kozinoğlu'nun, cezaevinde ani ölümünü konuşuyor. 'Gizli tanık' olduğu ileri sürülen Kozinoğlu'nun ölümüyle ilgili tartışmaya son noktayı Adli Tıp koyacak.'MİT'in karakutusu' olarak tanınan Oda TV davasının tutuklu sanıklarından Kaşif Kozinoğlu'nun ölümü kamuoyunda geniş yankı buldu. İddiaya göre Kozinoğlu, yaptığı 'ağır sporun ardından fenalaşarak' hayatını kaybetti. Ancak kamuoyu bu açıklamayı inandırıcı bulmadı. Kozinoğlu'nun davanın başlamasına 10 gün kala ani bir şekilde hayatını kaybetmesi kafaları karıştırdı.

Hazırlanan ilk otopsi tutanağında 'doktor tarafından ceset üzerinde elle yapılan yoklamada herhangi bir kırık, darp veya cebir izine rastlanmadığı' aktarılıyordu. Ön incelemede ayrıca Kozinoğlu'nun damarlarından üçünde tıkanıklıklar olduğu belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre, Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi'ndeki ön incelemeden sonra Kozinoğlu'ndan ileri tetkikler olan toksikolojik (zehir) ve patolojik inceleme için organ, idrar ve kan örnekleri alındı. Kozinoğlu'nun ilk aşamada başta kalp, beyin, akciğer, böbrek ve karaciğerinden alınan parçalar mikroskop altında patolojik incelemeye tabi tutulacak. Burada özellikle kalp ritim bozukluğuna bağlı ani ölüm şüphesi üzerine de inceleme yapılacak. İkinci süreçte ise alınan örnekler toksikolojik incelemeye tabi tutulacak. Bunun için 100'ün üzerinde zehir taraması yapılacak. Özellikle Kozinoğlu'nun ani kalp krizi geçirmesinde toksikolojik maddelerin etkisi olup olmadığı incelenecek. Sürenin bir ayı geçebileceği ifade ediliyor.

Kozinoğlu'nun ölüm sebebi hakkında zehir maddesinin kalp krizini tetiklemesi şüphesi de bulunuyor. Ayrıca Kozinoğlu'nun kalp aritmisine bağlı ani ölümüyle alakalı da kalbinden alınan parçalar mikroskobik incelemeye tabi tutulacak. Kozinoğlu'nun cumartesi akşamı Silivri Devlet Hastanesi'ne gelmeden hayatını kaybettiği raporlara yansıdı. Hastane yetkilileri, Kozinoğlu'nun cumartesi günü hastanelerine iki kez geldiği iddiasının da doğru olmadığını, sadece akşam üstü geldiğini belirtiyor.

'Kozinoğlu gizli tanık olacaktı' iddiası

Oda TV davasının tutuklu sanıklarından eski MİT'çi Kaşif Kozinoğlu'nun ani ölümü birçok gazetenin sayfalarına soru işaretleriyle taşındı. Bugün Gazetesi'nin Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan, dünkü köşe yazısında Kozinoğlu'nun 'gizli tanık' olacağı iddiasını gündeme getirdi. Kozinoğlu'nun ölümünün her şeyiyle şüpheli olduğunu belirten Yavuz Arslan, ölümünden önce cezaevinde grip bile olmadığını ve yalnızca kulağından şikâyetle doktora gittiği bilgisini vererek şöyle devam etti: "Şimdi asıl soru şu: 9 gün sonra yapılacak olan bir duruşmanın en önemli sanığı ansızın ölürse ne düşünmek lazım? Üstelik kulislerde 'gizli tanık olmayı kabul ettiği' gibi birtakım iddialar da dolaşıyorken. Acaba kim ya da hangi gruplar Kozinoğlu'nun duruşmada ya da çapraz sorguda konuşması ihtimalinden rahatsız oldu? (...)Kozinoğlu eceliyle ölmüş de olabilir. Ama devletin, cezaevindeki bir sanığın ölümünü şüpheye bırakmayacak kadar net bir şekilde ortaya koyması şart."

ZAMAN

YORUMLAR 1
  • Muhammed Ali 13 yıl önce Şikayet Et
    Kendi adamına bunu yapan. bir ergenekon başkasına neler yapmaz !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Netanyahu, saldırıları sona erdirmek için şartını sundu! 'Çok devrimci bir plan'
Ünlü yorumcu açıkladı! Fenerbahçe'den 117 milyon Euro'luk yıldız