''İlk kadın muhtar''ın heykeli dikilecek

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, atama ile göreve getirildiği için adı kayıtlarda geçmeyen, ancak Türkiye'nin ilk kadın muhtarı olduğu bildirilen Meliha Manço'nun heykelini dikeceklerini bildirdi.

''İlk kadın muhtar''ın heykeli dikilecek
''İlk kadın muhtar''ın heykeli dikilecek
GİRİŞ 07.12.2011 14:08 GÜNCELLEME 07.12.2011 14:08

Belediye Meclisinin Aralık ayı ikinci toplantısı, Koçal başkanlığında yapıldı. Başkan Koçal, burada yaptığı konuşmada, ''Türkiye'nin ilk kadın muhtarı'' olan Manço'nun heykelini dikeceklerini açıkladı.

Koçal, Manço'nun 1932 yılında bizzat Atatürk tarafından muhtar yapıldığını hatırlatarak, ''Ancak seçimle gelmediği için resmi kayıtlarda ismi yazmıyor'' dedi.

Manço'nun heykelinin açılışının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleştireceklerini bildiren Koçal, ''Yapımı devam eden Kent Müzesi'nde Meliha Manço ile ilgili bilgiler zaten yer alacaktı. Bir de bunun heykelinin yapılması ve uygun bir yere konulmasını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Meliha Manço

Meliha Manço, 1932 yılında, 22 yaşındayken Atatürk'ün isteği üzerine Yalova'nın Gacık köyü muhtarlık görevine atama yoluyla getirildi. 1932-1934 arasında Gacık köyünde muhtarlık yapan Manço'nun Türkiye'nin ilk kadın muhtarı olduğunun belirtilmesine rağmen, adı resmi kayıtlarda geçmiyor. Resmi kayıtlarda Türkiye'nin ilk kadın muhtarı olarak, 1933 yılında Aydın'ın Çine ilçesi bağlı Demirdere köyünde muhtar olan Gül Esin'in adı yer alıyor.

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yapay zeka sınırları zorladı: Ronaldo ve Messi Galatasaray ve Fenerbahçe formasıyla sahada
Fenerbahçe Beko, EuroLeague şampiyonluğu için parkeye çıkıyor