Can eriğine rakip çıktı

Nektarın cinsi şeftalinin çağlası, lezzeti ve fiyatı ile can eriğin aratmıyor.

Can eriğine rakip çıktı
Can eriğine rakip çıktı
GİRİŞ 19.03.2012 16:15 GÜNCELLEME 19.03.2012 16:15

Sert geçen kış mevsiminin ardında baharın müjdecisi olan meyvelerin hasadına başlandı.

Mersin’in Silifke ilçesinde Sezonun ilk ürünleri tezgahlarda ve büyük şehirlerdeki hipermarketlerin raflarında alıcıların bekliyor.

Çağla’dan sonra Nektarın cinsi şeftali Çağlası meyvesinin de hasadına başlandı.

Üreticiden kilosu 60 TL ye alınan şeftali Çağlası’nın kilosu, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde tüketiciye 120 TL den satışa sunuluyor.

Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, Bölgemizde erkenci turfanda üretimi eriğe kaysıya ve bademe alternatif bir ürün olup nektarın cinsi şeftaliyi çağla meyvesinin en kısa zamanda üretiminin daha da yayılmasını arzu etiklerini ifade etti.

Sezonun ilk meyvelerinin ilk hasadının yapıldığı Silifke de, Erik ve badem çağlasına rakip olarak düşünülen nektarın çağlasının da hasadına başlandı. yaz meyvesi olarak bilinen şeftali, turfanda olarak yetiştiriliyor.

Meyve kalitesini yükseltmek için ağaçtaki çağlaları seyreltmeyi düşünen üreticiler Remzi Çoban ve Kaya Ekmen, piyasa araştırması yapmak amacıyla numune olarak tonladıkları 20 kase çağlayı İstanbul’a gönderdiklerini, nektarın çağlalarına talep gelmesi üzerine satışına başladıklarını kaydetti.

Eriğe alternatif olarak gördüğü nektarın çağlalarının ekşimsi bir tadı olmasından dolayı özellikle hamile bayanlar tarafından ilği görmesini beklenen çağlaların her geçen yıl daha fazla talep gördüğünü belirten üretici Çoban, “Silifke’de alternatif bir meyve yetiştirmek istedik.

Yaptığımız araştırmalar sonucunda örtü altında şeftali yetiştirmenin mantıklı olduğu karar vererek 2010 yılında bu serayı oluşturduk. İkinci yılı olmasına rağmen meyveye talep var. Serada olduğu için açan çiçeklerin hepsi çağla oluyor bu nedenle bizde seyrekleştirmek zorundayız.

Topladığımız çağlaları ise değerlendirmek için Büyükşehirlere gönderdik ve talep gördü. Şuanda kilosunu 60 TL ‘den tarladan satıyoruz. Bunun İstanbul ve diğer Büyükşehirlerde 120 TL ye satıldığını duyduk. Buda bizi mutlu ediyor. Bütün üreticileri nektarın cinsi şeftaliyi dikmelerini tavsiye ederim” dedi.

Şeker ve diyabet hastalıklarına iyi geldiğini belirten Üretici Çoban, “özellikle diyabet ve şeker hastaları çağlalarımızı alıyormuş. Tabiî ki birde hamile bayanlar. Bizler, komşular ve çocuklarımız sürekli yiyoruz ve çok seviyoruz. Gerçekten çok lezzetli bir tadı var” diye konuştu.

Haberin devamı için tıklayın >>>>

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
15 Temmuz şehitleri için 90 bin camide sela sesleri yükseldi
16 yaşında idamla yargılandı, 28 Şubatçılara rağmen küsmedi, vatan için şehit oldu!