Yeşil'in yardımcısı gözaltında
Türkiye'nin her zaman gündeminde olan JİTEM var mı yok mu tartışmasında son nokta. Kod adı Yeşil olan Mahmut Yıldırım'ın ve öldürülen Cem Ersever'in yardımcısı yakalandı. Yakalanan şahıs polise JİTEM kimliğini gösterdi.

Olay, PKK adına DEHAP Bağcılar İlçe Başkanı Lezgin Bingöl'den 20-30 milyar lira para istenmesi üzerine ortaya çıktı. Bingöl, kendisinden para isteyenleri İstanbul Organize Şube Müdürlüğü'ne bildirdi. Kurulan plan gereği haraç almak isteyenler Bingöl'le önceki akşam Aksaray'da buluştu. Plan gereği Bingöl bu kişilerle görüşürken, polis baskın düzenledi. Aralarında Adil Timurtaş'ın da bulunduğu kişiler, polise JİTEM kimliğini gösterince polis de şaşkınlık geçirdi. Haraçcılar gözaltına alındı.
Timurtaş JİTEM'in gözdesi
İtirafçı Adil Timurtaş JİTEM'in ilk kadrolarından ve gözde elemanıydı. Siirt Eruh doğumlu Timurtaş, 1984'te PKK'ye katılmış ve 1986'da itirafçı olduktan sonra jandarma ile birlikte çalışmıştı. 1990'lı yıllarda JİTEM'in kuruluşuyla birlikte bu örgüt içinde yer alan Timurtaş, çeşitli suçlardan dolayı zaman zaman cezaevine girdi. Timurtaş hakkında Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan 'JİTEM çetesi' davasında gıyabi tutuklama kararı bulunuyor. Timurtaş, TİT kimliğini de kullanmıştı.
Bölge'de askeri yetkilerin bilgisi dahilinde çok sayıda cinayet, bombalama ve insan kaçırma eylemine karıştığı iddiasıyla yargılanan JİTEM tetikçisi itirafçı Adil Timurtaş, 7 kişi ile birlikte DEHAP Bağcılar İlçe Başkanı Lezgin Bingöl'den tehdit yolu ile para almak isterken İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polislerce gözaltına alındı.
DEHAP İstanbul İl yöneticilerinden alınan bilgiye göre, olay şekilde gelişti: Söz konusu kişiler DEHAP İlçe Başkanı Lezgin Bingöl'ü PKK ve JİTEM adına defalarca arayıp yüklü miktarda para istedi. Telefonla yapılan tehditlerden sonra DEHAP yöneticileri, durumu İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Şube Ekipler Amirliği'ne bildirdi. Lezgin Bingöl'ün söz konusu kişilerle görüşmesini isteyen polis ekipleri, görüşmenin yapıldığı Aksaray bölgesinde güvenlik önlemleri aldı. Lezgin Bingöl, adı geçen kişilerin parayı almaya gelmelerini bekledi. Söz konusu kişiler, Bingöl'den parayı almaya geldiklerinde operasyonu başlatan polis ekipleri, içlerinde Moldova uyruklu kişilerin de bulunduğu 7 kişiyi yakaladı. Yakalanan 7 kişi, Lezgin Bingöl ile birlikte Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
Olaydan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne giden Bingöl'ün avukatı Asya Ülker, DİHA'ya verdiği bilgide, polis yetkililerinden öğrendiğine göre yakalananlardan birinin Adil Timurtaş adlı itirafçı olduğunu söyledi.
Gözde eleman
Siirt Eruh doğumlu olan Adil Timurtaş, 1984 yılında PKK'ye katıldı. 1986'da teslim olarak itirafçı oldu. Siirt İl Tugay Komutanı Hasan Kundakçı, onu Cem Ersever ile tanıştırdı. Temel Cingöz, Cem Ersever ve Ali Yıldız ile birlikte çalıştı. 1989 yılında Silopi'de BOTAŞ tesislerine yerleştirildi. Burada JİTEM komutanı Arif Doğan, Binbaşı Cem Ersever, Astsubay Şaban Bayram, Astsubay Reşit ve Mete kod adlı İbrahim Babat'la birlikte çalıştı. 1990 yılında 197/2 devre olarak askere gitti. Silvan Jandarma Er Eğitim Alayı'nda Ali Ozansoy, Recep Tiril, Abdülkadir Aygan, Hayrettin Toka, Fethi Çetin ve Hüseyin Tilki ile birlikte askerlik yaptı.
Timurtaş askerlik görevi bittikten sonra, iş başvurusu yapması üzerine Diyarbakır Jandarma Komutanlığı'nda işçi olarak resmi göreve başladı. Burada fiilen işçi olarak çalışmayan Timurtaş, özel harekatçılarla birlikte operasyonlara katıldı.
Timurtaş, DGM'de yargılanırken, bizzat Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından DGM'ye gönderilen onur belgeleri, Diyarbakır DGM tarafından açılan ve halen 2002/60 no ile 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın dosyasında bulunuyor. Bu dosya kapsamında yargılanan Timurtaş Silvan'da Mehdi Kaydu'nun öldürülmesi, Nusaybin gazetesi ve Yeni Ülke Diyarbakır Bürosu'nun bombalanması eylemleri nedeniyle Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden çete davasında da yargılanıyor.
TİT mensubu Ali Pınar
Ersever'in Ankara'da öldürülmesi ardından Diyarbakır Cezaevi'nde bulunması gereken Timurtaş, TİT mensubu Ali Pınar ismiyle Nokta Dergisi'ne konuşarak olayın JİTEM içerisinde yaşanan bir iç çatışmadan kaynaklandığını anlatması olayları biraz daha karmaşıklaştırmıştı. NOKTA'nın 4 Aralık tarihli sayısında arkadan çekilmiş fotoğrafı verilen Timurtaş, olayın 'Mete' kod adlı İbrahim Babat tarafından gerçekleştirildiğini anlattı. Bu anlatımlarında olayın JİTEM ile 'Yeşil' kod isimli Mahmut Yıldırım'la ilgili olmadığını savunarak, Babat ve Ersever'in uyuşturucu işine bulaştığını kaydetmişti.