Erdoğan, Akil İnsanlarla Dolmabahçe'de buluştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Akil İnsanlar Heyeti bölge başkan, başkan vekili, sekreter ve üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantı sona erdi. 7 bölgede çalışma yürüten heyet, Başbakan Erdoğan'a raporlarını sundu.

Erdoğan, Akil İnsanlarla Dolmabahçe'de buluştu
Erdoğan, Akil İnsanlarla Dolmabahçe'de buluştu
GİRİŞ 26.06.2013 14:44 GÜNCELLEME 26.06.2013 22:04
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Akil İnsanlar Heyeti bölge başkan, başkanvekili, sekreter ve üyelerinin katılımıyla yapılan toplantı sona erdi.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen ve yaklaşık 3,5 saat süren toplantıya, başbakan yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran da katıldı.

Toplantıya, Akil İnsanlar Heyeti üyeliğinden istifa eden Murat Belge ve Prof. Dr. Baskın Oran ile mazeret bildiren Kürşad Bumin ve Şemsi Bayraktar katılmadı.

İÇERİDE NELER KONUŞULDU?

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi İzzettin Doğan, "Sayın Başbakan, henüz çekilmenin tamamlanmadığını, onun için süreci kararlılıkla devam ettirdiklerini ve gözlemeye de devam ettiklerini söyledi" dedi.

Doğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Akil İnsanlar Heyeti üyelerinin toplantısının ardından Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye'yi dolaşan 7 grubun kendi açılarından barış süreciyle ilgili raporlarını dinlediğini, grup başkanlarının raporlarla ilgili brifing verdiğini aktaran Doğan, "Türkiye'de 7 bölgenin tümünde barış süreci ne şekilde algılanıyor, halkın buna desteği nedir, halk böyle bir sürece destek veriyor mu, onu bütün gruplar kendi açılarından Sayın Başbakan'a ve etrafındaki arkadaşlarına takdim ettiler" diye konuştu.

Doğan, Erdoğan'ın toplantıda notlar aldığını, zaman zaman sorular sorduğunu, raporlar bittikten sonra soru sormak isteyenlerin sorularını aldığını anlattı.

"Neler soruldu?" sorusu üzerine Doğan, şunları söyledi:

"Öne çıkan başlıkları şöyle özetleyebiliriz; 'halkın bu sürece büyük desteği var ama bazı bölgelerde birtakım kaygılar, bu sürecin sürekliliği hakkında birtakım tereddütler var.' Onun dışında söylenebilecek olan, Sayın Başbakan belki de oradaki arkadaşların bu konuyu bilmelerini istediği için 'Şu anda çekilme bitmiş değil, birinci aşama gazetelerde ifade edildiği ya da televizyondaki konuşmalarda ifade edildiği gibi henüz tamamlanmış değildir' dedi. Yani 'Hükümet kendisine düşenleri acaba yapmıyor mu?' şeklinde birtakım eleştiriler var. Buna cevaben de Sayın Başbakan, henüz çekilmenin tamamlanmadığını, onun için süreci kararlılıkla devam ettirdiklerini ve gözlemeye de devam ettiklerini söyledi."

Doğan, "Başbakan, toplumsal barışa inanıyor mu?" şeklindeki bir soruya, "Başbakandır, elbette ki inanacaktır" karşılığını verdi.

Gezi Parkı olaylarının bir soru üzerine gündeme geldiğini belirten Doğan, "O konuda taraflar karşılıklı görüşlerini bildirdi" dedi.

Doğan, Cizre'deki olayların gündeme gelmediğini dile getirerek, "Daha çok raporların içeriğiyle sınırlı tutulmaya çalışıldı. olayın şu ya da bu şekilde sapmaması, daha verimli olması açısından raporların içeriğiyle ilgili birtakım sorular soruldu. 20'şer dakikalık sürelerle raporların sunumunu dinlediler. Ondan sonra da bazı sorular soruldu" diye konuştu.

İzzettin Doğan, "Selahattin Demirtaş, devletin ikinci aşamasına yönelik bir açıklama olabilir demişti. Öyle bir izlenim edindiniz mi?" sorusuna, "Onu Sayın Başbakan yapacak herhalde. Bu konuda herhangi bir şey konuşulmadı" yanıtını verdi.

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Üyesi Hülya Koçyiğit:

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi üyesi sanatçı Hülya Koçyiğit, çözüm sürecine tüm kalbiyle inandığını söyledi.

Koçyiğit, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi önünde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Akil İnsanlar Heyeti üyelerinin toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Marmara Bölgesi üyesi olduğunu hatırlatan Koçyiğit, şöyle dedi:

"Ben çözüm sürecine, barış sürecine bütün kalbimle inanıyorum. Halkla yaptığımız görüşmelerde, sadece bir kesimin sorumlu olmadığını, toplumda çeşitli kesimlerin farklı sorunları olduğunu, bütün bunların da daha ileri bir demokrasiyle aşılabileceğini gördük. Raporumuzda da buna benzer dileklerimizi, önerilerimizi dile getirdik. Elbette ki hepimizin toplumsal bir barışa ihtiyacı var. Bu nedenle birbirimizi anlamak, birbirimizle diyalog kurmak ve daha çok insan hikayeleri dinlemeye ihtiyacımız var."

Toplantıda Başbakan Erdoğan'ın, raporlarda yer alan eleştirileri ve önerileri dinlediğini ve tüm bunları değerledireceğini ifade ettiğini kaydeden Koçyiğit, "Bugüne kadar görüşmelerde, halkın nelerden endişe duyduğunu, nasıl yaklaştığını anlattık. Bütün bunların hepsine vakıf olduğunu, bizden aldığı raporlar neticesinde bütün halinde topluma açıklayacağını ifade etti" dedi.

"En çok ne gibi kaygılar aldınız?" şeklindeki soru üzerine Koçyiğit, "Bildiğiniz gibi Marmara Bölgesi Türkiye'nin adeta bir özeti. Dolayısıyla burada her şehirden insan yaşıyor. Çoğunlukla da göç etmiş insanlar yaşıyor. Bölünme korkusu çok şiddetli var. 'Neyin karşılığında bu barış yapılıyor?' soruları var. Bütün bunları raporumuzda açıkladık" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • ali aydın 10 yıl önce Şikayet Et
    kimyazmışsa bu yazıyı bende kopyalayıp yayınlıyorum editör lürfen yayınla yorumlarda alt taraflarda kalmasın herkes okusun. Arkadaş, bunca çapulcu, cincisinden büyücüsüne, bilmediğimiz bir milyon tekniğiyle adama yükleniyor... Naçizane diyorum ki, bu gece teheccüde kalkalım başbakanımız için... Adamcağız milleti için kan kusup kızılcık şerbeti içtim diyor, e milleti olarak bizde azıcık rahatımızdan feragat edelim... Allah başımızdan eksik etmesin... Haydi, duanın reddedilmediği saatte, Allah'ın huzurunda toplanmaya.... Not: Meydanlar nasıl olsa önce Allah'a sonra Aslan Polisimize emanet...
    Cevapla
  • Barışık hayat 10 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim ERCAN, aynen Katılıyor ve bundan dolayıda yazının tamamını Tekrar okumayan kardeşlerimin de okuması için, iktibas yapıyorum... Arkadaş, bunca çapulcu, cincisinden büyücüsüne, bilmediğimiz bir milyon tekniğiyle adama yükleniyor... Naçizane diyorum ki, bu gece teheccüde kalkalım başbakanımız için... Adamcağız milleti için kan kusup kızılcık şerbeti içtim diyor, e milleti olarak bizde azıcık rahatımızdan feragat edelim... Allah başımızdan eksik etmesin... Haydi, duanın reddedilmediği saatte, Allah'ın huzurunda toplanmaya.... Not: Meydanlar nasıl olsa önce Allah'a sonra Aslan Polisimize emanet...
    Cevapla
  • Kürşat Kadir ALPEREN 10 yıl önce Şikayet Et
    AKİLLER CİZRE'YE.... Akillerin hepsinin Cizre'ye gidip PKK'lıların oluşturdukları Asayiş ekipleriyle görüşmelerini tavsiye ediyorum. Onları bu açılım safsatasına inandırmalarını beklemiyorum da, durumun devletin acz içinde olduğunu görmeleri açısından.
    Cevapla
  • nurettin gül 10 yıl önce Şikayet Et
    iyi düşünmek...uzun vadeli düşünmek.... Katılmayan arkadaşların millet nezdindeki sorumluluğu bütün var olan sebeplerin ötesinde kendi hanelerine eksi olarak kaydedilecektir.
    Cevapla
  • ŞAHİN ÖLÇEN 10 yıl önce Şikayet Et
    madem istifa edecektiniz en başta niye bu görevi kabul ettiniz??. istifanın içeriğini bilmiyorum ama tahminim gezi (ağaçla) alakalı. birilerine daha hoş görünmek için bu yolu tercih ettiler sanırım. zaten bunlar akil (aklı selim) insandan çok, kışkırtmaya daha meyilli oldukları için bence isabetli olmuş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TCG ANADOLU örnek oldu! Türkiye'nin gemisini görünce hemen kolları sıvadılar...
Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri açıklandı