Güllaç'ın püf noktası ve 3 farklı tarifi

Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen iftar sofralarının vazgeçilmezi güllaç, bu yıl da ramazan sofralarını süslüyor.

Güllaç'ın püf noktası ve 3 farklı tarifi
Güllaç'ın püf noktası ve 3 farklı tarifi
GİRİŞ 06.09.2008 11:04 GÜNCELLEME 06.09.2008 11:04
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Osmanlı saray mutfağı araştırmacısı, Türk Mutfağı ve Edirne'den Yemek Kültürü adlı kitabın yazarı Müşerref Gizerler, güllacın Osmanlının kuruluş yıllarından itibaren Osmanlı mutfağında yer almaya başladığını söyledi.

Gizerler, Osmanlı döneminde kömür ocaklarında sac tavalarda yapılan güllaç yapraklarının, kamıştan yapılan sırt küfeleriyle paşa konaklarına taşındığını belirtti.

-GÜLLAÇIN PÜF NOKTASI-

Güllacın püf noktasını sütün bol kullanılması olarak açıklayan Gizerler, güllaç yapraklarının üzerine süt döküldükten sonra güllaç yapraklarının hava aldırılmaması gerektiğini kaydetti.

Gizerler, güllacın yapıldığı gün yenilmesini tavsiye ederek, ertesi güne kalan güllacın içindeki cevizin kararması ve sütün tadının kaçması nedeniyle, ilk günkü damak tadının bulunamayacağını söyledi.

Final Pastahaneleri sahibi Özcan Taylan da, güllacın ramazan sofralarında ayrı bir yeri olduğunu belirtti.

Taylan, güllacın hafif bir tatlı olması nedeniyle ramazanda tercih edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Güllaç hafif olması nedeniyle orucun ardından duyulan şeker ihtiyacını karşılaması ve rahatsız etmemesiyle ramazan ayında en çok tercih edilen tatlılardandır. Un, nişasta ve sudan yapılması nedeniyle katkı maddesi olmaması da sağlıklı oluşunu gösterir. Narla süslediğimiz (ramazanın güllüsü) vitrinlerdeki yerini aldı.''

Taylan, güllacın kilogram fiyatının içindeki malzemeye bağlı 15 - 18 YTL arasında değiştiğini kaydetti.


GÜLLAÇ TARİFLERİ

----------------

Bir asrı geçkin zamandır güllaç üreten Saffet Abdullah Güllaçları'nın internet sitesinden edinilen güllaç tarifleri şöyle:

Klasik Güllaç:

3 litre süt, 1 kg şeker ile kaynatılıp ılık vaziyete getirildikten sonra, tepsiye konan her güllaç yaprağının parlak tarafı üzerine kepçe ile ılık süt gezdirilir. Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllaçların üzerine dökülür. Buzdolabı veya serin bir yerde yarım saat bekletildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz, badem, fıstık, fındık ve arzu üzerine gül suyu ilavesiyle servis yapılır.

Bademli Güllaç:

Malzemeler: 1 litre süt, 10 yaprak güllaç, 500 gram şeker, 100 gram file badem, (sos için) 1, 2 adet nar, 25 gram Antep fıstığı.

Hazırlanışı: Şeker sütte tamamen çözülünceye kadar kaynatılır. Süt ılıklaşınca yapraklar ortadan kırılarak tek tek servis kabına konulup sütle ıslatılır. Her katın arasına file badem serpilir. Kalan şekerli süt güllacın üzerine dökülür. En az dört saat bekletildikten sonra üzeri nar ve fıstıkla süslenip servis edilir.

Lorlu Güllaç:

Malzemeler: 1/2 paket (6 yaprak) güllaç, içi (kesmik - lor), 2 kg süt, 1,5 limonun suyu, 2,5 yemek kaşığı şeker, (Şerbeti) 2,5 bardak şeker, 2,5 bardak su.

Yapılışı: Önce loru hazırlayın. Bunun için sütü kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra önceden sıkıp hazırladığınız limon suyunu içine dökün. Süt birkaç saniye sonra kesilmeye başlar. 2-3 dk kadar kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Üstte bir peynir tabakası, altta sarımsı (yoğurt suyu gibi) bir su görülecektir. Bir tülbent (veya elek) yardımıyla bu suyu süzdürün. Üstte kalan tabaka lor peynirinizdir. İyice suyu süzülen ve biraz ılıyan loru bir tabağa alıp içine 2,5 yemek kaşığı şekeri karıştırın. Bu karışım güllacınızın içi olacak.

(aa)

YORUMLAR 7
  • ankara64 11 yıl önce Şikayet Et
    Süperdir. Güllaç süpper bir lezzet, gidin özsütte filan bi yiyin sonra karar verin. Ecdada bir kez daha rahmet :) süper süper süper!
    Cevapla
  • ziyaulhak yamaç 16 yıl önce Şikayet Et
    türk mutfağının tanıtımı. sürekli olarak güllacın basında öne sürülmesi güllacın bir türk kültürü olduğu ilerde bu ürün herkes tarafından benimsenirse fayda getirir nitelikte bir ihracat kalemi haline geleceği kaçınılmazdir...batı devletleri kendi mutfak kültürlerini öyle bir tanıtıyorlarki mesela (domuz) çizgi filimlerinde bile domuz var biz helal temiz güllacımızı halkımıza sevdirmek niyetiyle gündemde tutsak ilerisi için çok güzel olur refah seviyesi yüksek bir türkiye için güllacı seçin:)
    Cevapla
  • zafer kursunkaya 16 yıl önce Şikayet Et
    bi karar verin. bu gun bi gullaç alayım dedim üç kişi alma napacan dedi bukadar meşhur gullaç kötümü aslında
    Cevapla
  • olgun 16 yıl önce Şikayet Et
    ne güllaçmış be... ya arkadaş sanki çok guzel bir şeymiş gibi her ramazan bi güllaçtır gidiyo.Zaten çok guzel bişey olsaydı yılın on iki ayı yenir di.
    Cevapla
  • KUDRET AYSAN 16 yıl önce Şikayet Et
    İŞTE BU DUR BE..... Resimlerdeki gariplikler için "garip bir yorum "yaptım fakat bu saatte bu güllaçlara gel de garip yorum yap işte bu haber ve resimler çok güzel bu gün bu haberi okuyan bana koşacak..."maşhur güllaçcı KUDRET"........
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri dış basında geniş yankı uyandırdı
Bakan Kurum yangın bölgesinde: Devletimiz burada!