Ülkede sadece 8 imam var

KKTC Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, ülkede sadece 8 tane imamın olduğunu açıkladı.

Ülkede sadece 8 imam var
Ülkede sadece 8 imam var
GİRİŞ 23.05.2016 12:23 GÜNCELLEME 23.05.2016 12:23

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) din görevlilerinin uzun yıllardır kanayan yarası olan kadro ve teşkilat sorunu bir türlü çözülemiyor. Akit gazetesi Ankara Temsilciliği’ni ziyaret eden KKTC Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, problemin bilinçli olarak çözülmediğini, Ada’da İslamiyet’in gelişip yayılması için engeller çıkarıldığını söyledi. Çakır, Türkiye’nin bu sorunu çözmesi için çağrıda bulundu.  

250 DİN GÖREVLİSİNDEN 8’İNİN KADROSU VAR

Yavru Vatan Kıbrıs’ın diyanet problemleri, din düşmanı kesimlerin engellemeleri yüzünden yıllardır çözülemezken, bu problem Ada’da çeşitli sıkıntıları da beraberinde getiriyor. KKTC Din İşleri Başkanlığı’nda 250 din görevlisi bulunurken, bunlardan sadece 8 kişinin devlette kadrosu var. Ada’da kadrosu olmayan tek kurum Din İşleri Başkanlığı olduğu belirtilirken, başkanlığın teşkilat yasasının şu an Meclis’te olduğu ve görüşülmek üzere bekletildiği öğrenildi. Her an kapının önüne konulma korkusu yaşayan imamlar, müezzinler ve din görevlileri teşkilat yasasının kabul edilmesini isteyerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu probleminn çözülmesi için kendilerine yardım etmesi çağrısında bulundular. 

KIBRISLI DİN ADAMLARI TEŞKİLAT YASASI İSTİYOR

Akit Muhabiri Ramazan Alkan’ı ziyaret eden KKTC Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, teşkilat yasasının neden gerekli olduğunu anlattı. Çakır, kendisinin ve ailesinin Kıbrıs Harekâtı sonrası Ada’ya göçmen olarak gittiklerini ve 41 yıldır Kıbrıs’ta hayatlarını sürdürdüklerini belirtti. Çakır, “Türkiye’den Ada’ya göçmen olarak gidenlere karşı ırkçılık yapılıyor. Bize karşı her türlü zulüm yapılıyor. Seçimlerde bize kadro vereceklerini söylüyorlar, seçimlerden sonra yüzümüze bakmıyorlar. Diyanet İşleri’nin 250 görevlisinden sadece 8 kişinin kadrosu var. Geri kalan din görevlileri sözleşmeli olarak çalıştırılıyor. Din İşleri Başkanlığı’nın personeli yok, il ve ilçelerde müftülükleri yok, başkan yardımcıları yok. Sadece bir başkan var” dedi. 

ADA’DA KUR’AN KURSU YOK

Kıbrıs’ta teşkilat yasasının olmadığını 15 yıldan bu yana bu yasanın çıkarılması için çalıştıklarını kaydeden Çakır, Ada’da din düşmanlığı yapan bazı gurup ve kişilerin yasanın Meclis’te kabul edilmesini engellediklerini söyledi. “Kıbrıs’ta dine karşı özel bir toplum mühendisliği yapılıyor” diyen Çakır, şöyle devam etti: “Ada’da görev yapan din görevlilerinin kadroları verilmediği için birçok dini çalışma yapılamıyor. Kıbrıs’taki din karşıtları bu yasanın Meclis’ten geçmesine engel oluyorlar ve ‘Kıbrıs’ı Türkiyelileştirmeyeceğiz’ diyorlar. Düşlenebiliyor musunuz şu an Kıbrıs’ta bir Kur’an Kursu yok. Son 5 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimleri ile 2 tane ilahiyat fakültesi açıldı. Din düşmanları bu kurumları karalamak için ‘Buraları canlı bomba yetiştiren yerlerdir’ deme gafletini gösterebiliyor.”

 “BU SORUNU CUMHURBAŞKANI   RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÇÖZER”

Yavru vatanda manevi yaşamın durumundan bahseden Süleyman Çakır, devletin din görevlilerini teminat altına almadığı için birçok İslami çalışmanın yapılamadığını vurguladı. Ada Din İşleri Başkanlığı dışında bütün kurumların teşkilat yasasının olduğunu ve çalışanlarının da devlet tarafından güvence altına alındığını ifade eden Çakır, Türkiye’ye şu çağrıda bulundu: “Türkiye’den bu sorunun çözülmesi için yardım istiyoruz. Kıbrıslı yetkililerle başta Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan olmak üzere Dışişleri Bakanlığımızın bu sorunun çözülmesi için görüşmesi gerekiyor. Bu sorunu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan çözer. Kadro ve teşkilat sorunu çözülmediği müddetçe biz orada İslami çalışmalarımızı yapamayacağız. Yapmak istediğimizde de çeşitli engellerle karşılaşıyoruz. Biz Ada’da üvey evlat muamelesi görüyoruz. Bugün Ada’da 200 cami var, ancak bunların büyük sorunları var. Bu sorunlar teşkilat yasasıyla giderilebilecek.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!