Gavs-ı Sânî Hazretleri kimdir? Menzil Şeyhi Seyyid Abdülbaki Elhüseynî neden vefat etti?

Uzun bir süredir hastanede tedavi gören Adıyaman Menzil cemaat lideri Şeyh Seyyid Abdulbaki vefat etti. Gavs-ı Sânî olarak bilinen Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki vafati Gavs-ı Sânî Şeyh Seyyid Abdulbaki ElHüseynî kimdir, kaç yaşında öldü gibi soruları gündemde yerini aldı

Gavs-ı Sânî Hazretleri kimdir? Menzil Şeyhi Seyyid Abdülbaki Elhüseynî neden vefat etti?
Gavs-ı Sânî Hazretleri kimdir? Menzil Şeyhi Seyyid Abdülbaki Elhüseynî neden vefat etti?
GİRİŞ 08.04.2024 08:28 GÜNCELLEME 08.04.2024 08:28
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Gavs-ı Sani Şeyh Seyyid Abdulbaki ElHüseyni (kuddise sırruhû), hayatını kaybetmesi üzerine Menzil cemaati ve sevenlerini üzüntüye boğdu. Gavs-ı Sânî Hazretlerinin ismini ilk defa duyanlar ise Şeyh Seyyid Abdulbaki Elhüseyni kimdir diye araştırıyor. İşte, Seyyid Abdülbaki ElHüseyni  silsilesi ve soy ağacı! 

MENZİL ŞEYHİ SEYYİD ABDULBAKİ EL HUSEYNİ KİMDİR?

Hicrî 1362 / miladî 1943 yılında Siirt ilinin Baykan ilçesine bağlı Taruni köyünde doğan Gavs-ı Sânî Şeyh Seyyid Abdülbâkî Elhüseynî, babası Gavs-ı Âzam Şeyh Seyyid Abdülhakîm Elhüseynî (kuddise sırruhû) Nakşibendî – Hâlidî Şeyhi idi. Şey Seyyid Abdulbaki Hazretleri babasıyla birlikte yaklaşık bir buçuk yıl kadar Taruni, sonra beş yıl  Bilvanis, sonra on bir yıl Kasrik, sonra dokuz yıl kadar da Gadir köylerinde ikamet  etmiştir. 1971 yılında yine babası Gavs-ı Kasrevî Hazretleri ile beraber Menzil köyüne yerleşmiştir.

Çocukluk ve gençlik dönemleri ilim tahsiliyle geçen Gavs-ı Sani Hazretlerinin babası 1972 yılında vefat etmiştir. Bunun üzerine Seyyid Abdulbaki Elhüseyni, ağabeyi Seydâ Muhammed Râşid Elhüseynî Hazretlerinin rehberliğinde devam etmiştir. Ağabeyinin İrşad döneminde teslimiyet yolunu tamamlamış ve halifelik almıştır. Ağabeyi Muhammed Râşid Elhüseynî hazretleri 1993 yılında vefat edince ise Şeyh Seyyid Abdülbâkî Elhüseynî (kuddise sırruhû) artık İrşada başlamıştır.

Şeyh Seyyid Abdülbâkî Elhüseynî hazretleri İrşad dönemi boyunca niyet, ilim, tövbe, zikir, hizmet, tevazu gibi konuları üzerine bilhassa dikkat çekmiştir. Özellikle niyetlerimiz daimi bir şekilde kontrol edilmesi gerektiği beyanını vermiştir. Bu hususta İslami eğitim kurumlarının hem sayısının hem de olanaklarının artması için büyük bir çaba sarfetmiştir. İslami kurumlardan mezun olanları ise, insanlara temel dini bilgileri anlatmakla ve hayatın her alanında İslamî ölçülere uygun bir şekilde hizmet etmekle görevlendirmiştir.

Gavs-ı Sani Hazretleri, İrşadı boyunca vakit namazları da dahil tüm ibadetlerinde cemaati ve ziyaretçileri ile birlikte tövbe etmiş ve nice insanları kötülükten uzak tutarak iyiliğe, tövbeye yanaşmasına vesile olmuştur. Cemaatindeki bütün müridlerini Nakşibendî tarîkatının usullerine uygun bir biçimde zikretmeye teşvik etmiştir.

Zikretmenin, kalbin temel ihtiyacı olduğunun ve asla ihmal edilmemesi gerektiğinin üstüne basmıştır. Sevenlerinin birlik içinde, istişare ahlâkıyla hizmet edebilmesi için pek çok kurum ve kuruluşun inşa edilmesine ve devamlılık göstermesine öncülük etmiştir. Kalp kırmaktan ve kul hakkından azami ölçüde kaçınılmasını tavsiye etmiş ve bu tarz durumlarda alttan almayı öğütlemiştir.

Gavs-ı Sânî Hazretleri, güzel ahlâkıyla rehberlik ettiği kimselerin insanlığa faydalı olacak hayırlı işler yapmalarına vesile olmuştur. Nice eserin imar, inşa ve ihyasına öncülük etmiştir. Seyyid Abdulbaki Hazretleri, ümmet şuuruna ve Türkiye’nin birlik beraberliğine büyük önem vermiştir. Nakşibendî tarîkatının tüm güzelliklerini insanlığa duyurmuştur.

ŞEYH SEYYİD ABDULBAKİ ELHÜSEYNİ NEDEN VEFAT ETTİ?

Genç yaşlarında verem hastalığıyla da mücadele eden Menzil cemaatinin lideri Gavs-ı Sânî Hazretleri, böbrek yetmezliği nedeniyle 12 Temmuz 2023’te vefat etmiştir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 73
  • Ayşe nur 2 ay önce Şikayet Et
    Neden vefat edecek Ol deyince olunur öl deyince ölünür
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Yozgat'lı Mehmet, Aklınızı başınıza devşirin kendinize gelin. Bu zatlarda problem yok, problem sizin zihinlerinizde. Hiç bir varlık mahlûk, Allah (c.c),ve Rasûlullah (SAV)ın önüne geçirilemez. Şefaat ile ilgili de Ayet-el Kürsi'nin tefsirini bir oku kardeşim. Eğer anlamam diyorsan ehil bir kimseye sor.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Peygamber Efendimizin de buyurduğu gibi, Hiç bilen ile bilmeyen bir olur mu.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Bırakın böyle hurafeleri
    Cevapla
  • Seyyid 2 ay önce Şikayet Et
    Gapsı faninin hayatı ne Rasulullaha ne de Sahabeye benziyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza