Alparslan Türkeş açık açık başkanlığı yazmış

Milliyetçi Hareket Partisi'nin efsane lideri Alparslan Türkeş başkanlık sisteminin kitabını yazmıştı.

Alparslan Türkeş açık açık başkanlığı yazmış
Alparslan Türkeş açık açık başkanlığı yazmış
GİRİŞ 03.02.2015 07:19 GÜNCELLEME 03.02.2015 07:19
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Türkiye’de Başkanlık sistemi tartışmaları 10 Ağustos 2014’te halkın oyu ile ilk seçilen Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, yeni anayasayı hazırlaması beklenen Haziran 2015 seçimleri sonucu oluşacak TBMM’ye yönelik temenniler şeklinde dile getirilirken, bir tartışma da alevlenmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da örnek verdiği, MHP'nin efsane lideri Alparslan Türkeş de, Başkanlık isteyen isimlerdendi. Üstelik Türkeş, Başkanlık sisteminin tarifini 1979 yılında yayımladığı “Temel Görüşler” adlı kitabında da sıralamıştı.

Tek başkan tek meclis

Eski Türk devletlerinin Başkanlık ile yönetildiğini ve bunun sayesinde başarı geldiğine atıfta bulunan Türkeş, şunları yazmıştı: “Milliyetçi hareket, tek başkan, tek meclis sistemini savunur. Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti, dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde kuvvetli, adil ve hızlı icra sistemini uygulamıştır, kuvvetli ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz. İcrayı, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz. Her konuda bütünleşmeci olduğumuza göre, icranın başında da bütünleşmeci olmalıyız. Türk tarih felsefesi ve tarihinde icra organı hiçbir zaman bulunmamış yani tek bir başkan tarafından yürütülmüştür. Milliyetçi Türkiye’de de demokratik milli cumhuriyet ilkesi içinde başkan, Türk milletinin yürütme organının tek başı olacaktır. Tek başkan sistemine uygun olarak yasama organı yönünden de tek meclis sistemini savunuyoruz. Avrupa krallık veya federal devlet rejimlerinin bir mirası olan senatonun, millet meclisi yanında yasama işlerini geciktirdiği bir hüviyet taşıması dolayısıyla kaldırılmasını istiyoruz.”

 

KAYNAK: STAR GAZETESİ
YORUMLAR 15
  • sinirliyim 9 yıl önce Şikayet Et
    kpss atamasını nisana çekip binlerce insanı(mezun olmayanları) mağdur eden zihniyet şunu bilsinki bir gün bizde sokaklara çıkıp bu bizlere yaşattığınız sıkıntıların hesabını prostesto edeceğiz.koyun gibi yaşadık hiçbir şeyin hesabını bugüne kadar sormadık ama artık yeter.kendi seçim menfaatlerini milletin üstünde tutanlar bize yaşattığınız mağduriyetin hesabını ahirette nasıl vereceksiniz.cumhurbaşkanı ve başbakana mektuplar yazıldı lütfen bundan vazgeçerek atamaları hazirana çekin.artık yeter dayanacak halimiz kalmadı bu sınav stresine birde nisana çekilince sabrımız taştı.birgün bizde sokaklara çıkıp delirecez insanların duygularıyla hayatlarıyla oynamayın.
    Cevapla
  • Monte Cristo 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne efsane ne efsane bu ülkeye fitne tohumları ekip bu günlere gelmemizi sağlayanlardan biride bu.
    Cevapla
  • neden adın monte Cristo 9 yıl önce Şikayet Et
    çok mu korktun zaamanında da adını değiştirdin. Yoksa sen de zulum 1453 de başladıdiyenlerdenmisin
    Cevapla
  • Türkeşçi 9 yıl önce Şikayet Et
    Dönemin şartlarını göz önünde bulundurursanız gerek devletin sokak olaylarına gereken müdahaleyi gerçekleştirememesi gerekse toplumsal sorunlar Başkomutanlık Yasasında olduğu gibi gücü tek elde toplayıp hızlı karar alınması için düşünülmüştür. Kendisinin "Meclis bana yetki versin, PKK'yı 6 ayda bitireyim." diye bir sözüde vardır ve nasıl yapacağını gayet mantıklı bi şekilde izah etmiştir.
    Cevapla
  • HAZIM 9 yıl önce Şikayet Et
    Demirel.de zamanında 2 anahtar vadetmişti gençler bilmezler ama bizler hala unutmadık o günleri.
    Cevapla
  • S.Gökhan YILMAZ 9 yıl önce Şikayet Et
    haberde ve siz AKP lilerin algı operasyonunda , bir türlü bertaraf edemediğiniz MHP seçmenine işiniz düşmüş ve kendinizi aklamaya ve fikirlerinizin doğruluğunu merhum başbuğ üzerinden teyid etme ihtiyacı duymuşsunuz fakat başbuğ un BAŞKANLIK sistemiyle ilgili kitabı okumadan erdoğan ile sanki fikirleri aynıymış gibi yansıtma cüretine gidiyorsunuz. Özellikle iç ve dış politikada tezatlarla dolu bir AKP süreci varken , yakın döneme kadar seçim bildirgelerinde parlamenter sistem diyenler kimin gazına geldi de önce etnik kimlik sonra eyalet sistemi ve en bariz gaf olan valilerin halk tarafından seçilmesini ister oldunuz. oylar MHP ye ...
    Cevapla
  • temiz bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Bahçeliyi Türkeşle, eşleşmeyin lütfen !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nükleer silahtan daha tehlikeli... Türkiye'de acilen uygulanması gerekiyor!
Ankara’da şoke eden görüntü! Taksi durağını pompalı tüfekle delik deşik etti