Kaybettiğimiz Ağaçları Edebiyatla Yeşerten Kitap: RAZ

Rabia Otacı'nın kaleminden sıra dışı bir roman: RAZ seçkin kitabevlerinde satışa sunuldu.

Kaybettiğimiz Ağaçları Edebiyatla Yeşerten Kitap: RAZ
Kaybettiğimiz Ağaçları Edebiyatla Yeşerten Kitap: RAZ
GİRİŞ 07.08.2021 01:06 GÜNCELLEME 07.08.2021 01:09

Ülkemizde son günlerde meydana gelen orman yangınları halkımızı derin bir üzüntüye itti. Doğal afetlerden deprem ve sele alışmıştık ancak böyle büyük bir orman yangınlarına ve onun verdiği acıya uzaktık.

Bugün bu acıyı da tattık, birlik olduk ve yasımızı tutuyoruz. Yas demişken neyin yası bu? Oksijen kaynaklarımızı kaybetmiş olmanın mı, estetikten yoksun kalacak olmamızın mı yoksa turizmi etkileyebilir olmasının mı? Belki hepsi önemli bir faktör. Ancak asıl yas tutucular bilir ki bu yas o ağaçların içindeki yaşamı kaybetmiş olmamıza. Küçük bir ağaç dahi içinde kozmik bilinçle bir bilgelik taşır ve bunu var olduğu sürede dünyaya iletir. Kalbi atmaz belki ama siz onun bir yüreğinin olduğunu bilirsiniz. Bunu bilmek mutlu kılar. Bir de ona sarılırsanız huzurun dibine vurabilirsiniz. Bir ağaç deyip geçmemeli, onun içinde taşıdığı bilgeliği görebilmeli ve ondan faydalanabilmeliyiz. Özellikle bu, yaşadığımız acıdan sonra daha kıymet arz ediyor.

Onların bilgeliğinden bahsetmişken aylar önce yayımlanan bir kitap aklımıza ilişiyor: Raz. Kitapta yolculuklarına tohum olarak başlayıp, ağaç olarak devam eden dört ayrı arkadaşın büyük bir bilgelikle dünyada aldıkları yol anlatılıyor. Birbirinden farklı ancak yine de aynı olan bu arkadaşlar bize yaşamın kıymetini ve var olmanın başlı başına büyük bir mesele olduğunu gösteriyor. Aralarındaki görünmez diyaloglar, içlerindeki yaşama tanıklık etmemizi sağlıyor. Hele şu günlerdeki orman yangınlarının üzerine, onların içindeki yaşamı düşlemek muazzam bir güç veriyor insana. Dileriz bu gücü hiç kaybetmeden onların çoğalması için çalışır, varlıklarının korunması için ölçülemez bir çaba içerisinde oluruz.

RAZ

Dört arkadaştı onlar; henüz kendi renklerini dahi bilmeyen. İklimleri aynı, kimyaları farklı dört yoldaştı onlar. Ve dört yapraklı bir yonca; bütünün parçalarını teşkil eden. Nihayetinde dört razdı onlar; her biri gizli sırrıyla bir diğerini inşa eden. Neva, Zalmon, Amiti ve Semin'in olgunlaşmasının, filizlenmesinin hikayesi RAZ. Ancak insanların dünyasından değil başka bir dünyadan sesleniyor bu dört arkadaş ve çiçeklenmenin, dal budak saçmanın çileli yolculuğuna davet ediyor okurlarını. Zamanın büyüsünü, toprağın sesini ve tohumların sırrını duymak isteyenler için, Rabia Otacı'nın kaleminden sıra dışı bir roman: RAZ. Bu kitap, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Edebiyat Eserlerini Destek Projesi (EDES) kapsamında 'İlk Eser Desteği'ne layık görülmüştür.

(Arka kapak yazısından)

Kitap: Raz

Yazar: Rabia Otacı

Yayınevi: Okur Kitaplığı

Sayfa: 176

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de üniversiteler Gazze için ayaklandı! Akademisyenler ters kelepçe
Özgür Özel'in 23 Nisan çocuğuna koltuk tembihi!