80 bin kitabını Cumhurbaşkanlığı 'na bağışlıyor

Yazar Mehmed Şevket Eygi, 80 bin ciltlik kütüphanesini ve hat koleksiyonunu Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kütüphanesi'ne bağışlıyor.

80 bin kitabını Cumhurbaşkanlığı 'na bağışlıyor
80 bin kitabını Cumhurbaşkanlığı 'na bağışlıyor
GİRİŞ 21.10.2015 14:21 GÜNCELLEME 21.10.2015 14:33
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Eygi'nin 5 milyona yakın değeri bulunan kütüphanesinde çok değerli ilk basım ve el yazmaları bulunuyor. Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre, Gazeteci Yazar Mehmed Şevket Eygi, aralarında çok değerli ilk basım ve el yazmalarının da olduğu kütüphanesini Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kütüphanesi'ne bağışlıyor. Milli Gazete'de yazarlık yapan ve aynı zamanda Bedir Yayınevi'ni yöneten Eygi, 80 bin kitabın yanı sıra çok değerli hat eserlerinin de olduğu koleksiyonunu kütüphaneye verecek. 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kütüphanesi'nde 5 milyona yakın değerli eserin bir araya getirilmesi planlanıyor. Mehmed Şevket Eygi, bir yazısında kendisini şöyle tanıtıyor: Genç okuyucular içinde hakkımda bilgi sahibi olmayanlar tercüme-i hâlimi (özgeçmişimi) sorup duruyorlar. Kendimi reklâm etmekten, hattâ tanıtmaktan bile hiç hoşlanmıyorum. Bu sütunlarda İslami bir âmme hizmeti görmekteyim, binaenaleyh gayet muhtasarca bilgi vererek bu tercüme-i hâl işini geçiştireyim. 1933 doğumluyum. İlk, orta lise tahsilini Galatasaray'da yatılı olarak yaptım. (Fakülte arkadaşım Cemal Süreya bir yazısında parasız yatılı olduğumu yazmış, yanılmış, ebeveynimin fedakârlıklarıyla okudum).

Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi siyasî bölüm (diplomasi bölümünden) 1956'da mezun oldum. Memuriyet olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nda iki sene Fransızca mütercimliği yaptım. Bir ara Ömer Nasuhi Bilmen hocanın hususî kalem müdürlüğüne de baktım. 1960'da memuriyetten istifa ile İstanbul'a gazetecilik yapmaya geldim. Haftalık Yeni İstiklâl gazetesini çıkarttım, Bedir Yayınevi'ni kurdum. 1966'da günlük Bugün gazetesini çıkarttım. 1968'de Bâbıâlide Sabah gazetesini satın aldım.

1969'un birinci ayında yurt dışına çıktım, altı seneye yakın bir müddet geri dönemedim. Çünkü birtakım mahkûmiyetlerim, ağır cezalarda aleyhime açılmış yüzlerce dâvâ vardı. 1974 güzünde döndüm. 12 Mart 1971'den sonra gazetelerim süresiz kapatıldı, müesseselerim batırıldı. Döndükten sonra, işe sıfırın altından başlamam icap etti. Sabah (şimdiki değil), Son Haber, Zaman gazetelerinde kısa müddetlerle yazı yazdım, haftalık Büyük Gazete'yi çıkarttım. 

1991 Ekim'inden beri de bu sütunları işgal ediyorum. Hayatımdaki kayda değer hadiselerden biri de epey müddet Sağmalcılar, Gerede, Şile cezaevlerinde mahpus kalmamdır. Oturduğum daireden başka gayr-i menkulüm yoktur. Hayli zengin ve çeşitli bir şahsî kütüphânem, evimi dekore edecek kadar hüsn-i hat kolleksiyonum vardır. Şahsî veya siyasî, nüfuz veya menfaat hususunda hiçbir emelim yoktur. Elden geldiği kadar Müslümanca yaşamak ve Müslüman olarak ölmek isterim. İ'tikaden Mâtüridî, mezheben Hanefî, meşreben (.....) mensubuyum. Ehl-i sünnet dairesi içindeki çeşitli meşreb ve hareketlere muhabbet intisabım ve alâkâm vardır. Sanırım bu kadar bilgi yeter.

YORUMLAR 12
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    hat koleksiyonunu bağışlamadı. sadece kitapları
    Cevapla
  • taner 8 yıl önce Şikayet Et
    masallah. allah raziolsun.
    Cevapla
  • m.t. 8 yıl önce Şikayet Et
    Hocam Allah sizden razı olsun,tevazunuz bile örnek alınacak kadar ehemmiyetli.Eserlerinizi gelecek kuşaklar için hiç bir menfaat beklemeden bağışlamanız ise ayrıca takdire şayan.Sizi ve sizin gibi hizmet aşıklarını bu millet ebediyen anacaktır.Hürmetler.
    Cevapla
  • aĞa 8 yıl önce Şikayet Et
    vefakarlık..
    Cevapla
  • yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah razi olsun hocamizdan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
IMF'den Türkiye açıklaması