13. İstanbul Edebiyat Festivali Sezai Karakoç temasıyla başladı

13'üncü İstanbul Edebiyat Festivali, 1 ay önce vefat eden Şair ve Yazar Sezai Karakoç temasıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı.

GİRİŞ 20.12.2021 17:23 GÜNCELLEME 20.12.2021 20:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İstanbul Edebiyat Festivali’nin 13'üncüsü Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.

Sultanbeyli Belediyesi, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından gerçekleştirilen festivale, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de destek verdi.

Festivalin bu yılki teması Sezai Karakoç olarak belirlendi. 20 Aralık’ta başlayan festival 26 Aralık’a kadar devam edecek. Öte yandan açılış programında, 13'üncü İstanbul Edebiyat Festivali ödülleri de sahiplerini buldu. “Sezai Karakoç’un Düşünce Ufukları” eseriyle Mehmet Erdoğan'a, “Sabah Yıldızı” eseriyle Mustafa Kirenci'ye, “Dirilişin Yapıtaşları” eseriyle Dr. Münire Kevser Baş'a, “Çağdaş Mesnevinin Peşinde” eseriyle Dr. Gökhan Tunç’a çeşitli ödüller verildi.

 

Sezai Karakoç'u vefatından 3 gün önce ziyaret eden isim anlattı: Yazmak istediği son yazıSezai Karakoç'u vefatından 3 gün önce ziyaret eden isim anlattı: Yazmak istediği son yazı

Karakoç'un Türk İslam Düşünce Tarihi'nin en önemli ve en etkili yazarlardan biri olduğunu dile getiren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Sezai Karakoç, Türk İslam düşünce tarihinin en önemli, en etkili ve karizmatik insanlarından biri çünkü çok yönlü bir insan. Bir yönü şiiriyle, bir yönü felsefesiyle çok güçlü, bir yönü düşünceleriyle çok güçlü bir insan. Öte yandan diriliş duygusuyla ve düşüncesiyle bütün dünyaya önerileri olan çok yönlü bir insan. Dolayısıyla karşımızda zamanın ruhunu çok iyi içselleştirmiş anlamış ama bunu edebi tarafıyla da şiirleriyle de aktarabilen güçlü bir şahsiyet. Dolayısıyla vefatının hemen ardından entelektüel yazarlarımız, düşünürlerimiz, edebiyatçılarımız onun yamacında bir festivalde bir araya gelmeye çok hevesli oldular. Sezai Karakoç bir Necip Fazıl gibi bir Nurettin Topçu gibi artık temel düşünürlerimizden, klasik şahsiyetlerimizden biri olarak daha nice yıllar fikir dünyamıza ışık tutmaya devam edecek" diye konuştu.

Yeni nesillerin büyük isimleri tanıması anlaması okuması en büyük amacımız. Bu amaç doğrultusunda merhum Üstadımız hayattayken hakkında sayısız program yaptık. Üzerimizde hakkı var. O’nun eserleri yolumuza ışık tuttu. Kimliğimizi kazanmamızda kişiliğimizi bulmamızda öncülük etti. Toplumumuza yolunu ve yönünü kaybettirmeyecek bir külliyat bıraktı. Bize düşen bu hazineden gençlerimizi haberdar etmek. Bu manada Sezai Karakoç’la ilgili en kapsamlı programa da imza atmış olacağız. Festival boyunca Karakoç her yönüyle konuşulacak. Bütün edebiyatseverleri yedi gün sürecek festivalimizin coşkusunu yaşamaya bekliyoruz.  

Şehzadebaşı Camisi’nde Sezai Karakoç için anlamlı programŞehzadebaşı Camisi’nde Sezai Karakoç için anlamlı program

Sezai Karakoç'un en güzel ve anlamlı şiirleri! Usta şair ve düşünce adamının sevilen sözleri...Sezai Karakoç'un en güzel ve anlamlı şiirleri! Usta şair ve düşünce adamının sevilen sözleri...

'Onu sürdürmeyen çırak utansın bilinciyle dirilişe sahip çıkacaklara selam olsun'"Onu sürdürmeyen çırak utansın bilinciyle dirilişe sahip çıkacaklara selam olsun"

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise 7 gün boyunca dolu dolu bir festival gerçekleşeceğini söyledi. Bütün kültür dostlarının bu festivalden yararlanmasını istediğini ifade eden Keskin, "13'üncüsü İstanbul Edebiyat Festivalimizi Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve Sultanbeyli Belediyesi öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de desteğiyle Atatürk Kültür Merkezi'nde bugün itibariyle başlatmış olduk. 7 gün boyunca İstanbul'da bir rüzgar esecek. Bu rüzgardan başta biz olmak üzere bütün kültür dostlarının faydalanmasını diliyoruz. Aynı zamanda da Sultanbeyli'de özellikle liselerimiz de şairlerimiz, yazarlarımız ve edebiyatçılarımızı gençlerimizle buluşturmuş olacağız. Böylelikle 7 gün dolu dolu bir festival gerçekleşmiş olacak" dedi.

BIYIKLI: TÜM ZİRVE YANLARI AYRINTILARIYLA ELE ALINCAK

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı açıklamasında, ''İstanbul Edebiyat Festivali 13 yıldır İstanbullularla buluşmaya devam ediyor. Edebiyat festivalimizin bu yılki teması Diriliş ve Edebiyat. Rahmet-i Rahman'a uğurladığımız Sezai Karakoç anısına gerçekleştirdiğimiz bu festivalde üstadın farklı cepheleri, eserileri üzerinde incelemelerde bulunan, edebiyat araştırmacısı olarak gördüğümüz, tanıdığımız kim varsa onlarla birlikte 7 gün boyunca program olacak. Sezai Karakoç mağlumunuz olduğu üzere çok yönlü bir şahsiyet. Düşüncede zirve, hem edebiyatta, hem de şiirde zirve. Bütün zirve yanları 7 gün boyunca ayrıntılarıyla ele alınacak. Çok bereketli ve hareketli bir festival olacak. Festivalin şehirimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.'' ifadelerini kullandı.

ÖLÜMSÜZ ESERLERİ SESLENDİRİLDİ

Festivalin açılışında Sezai Karakoç anısına Selahattin Kocaarslan’’ın sunuşuyla Nabi Avcı – Diriliş Neslinin Mimarı Sezai Karakoç konferansını gerçekleştirdi. Ardından İbrahim Sadri Diriliş Şairi Sezai Karakoç’un ölümsüz eserlerini seslendirdi. Festivalin kalan günlerinde ise Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi- Kızlarağası Medresesi’de farklı etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca festival kapsamında; yazarlar Sultanbeyli’deki okullarda öğrencilerle buluşacak.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • İnsan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben de oradaydım. Çok güzel bir programdı. Nabi Avcı'nın konuşması ve İbrahim Sadri'nin şiir dinletisi ayrı bir güzeldi. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emekli imam kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te 1 oranında düşürdü
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini