Antep savunmasının simgesi: Şahin Bey

Gaziantep'i Fransız işgalinden kurtarmak amacıyla 10 aydan fazla süren ve 6 bin 317 şehidin verildiği kurutuluş mücadelesinin sembol isimlerinden olan komutan Şahin Bey şehadetinin 102. yılında dualarla anılıyor.

Antep savunmasının simgesi: Şahin Bey
Antep savunmasının simgesi: Şahin Bey
GİRİŞ 28.03.2022 00:37 GÜNCELLEME 28.03.2022 00:40
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Asıl adı Mehmed Said olan ve 1877 yılında Gaziantep'te doğan Şahin Bey'in vatanseverlik duygusuyla yaptıkları toplumun her kesimine örnek oluyor.

Henüz 22 yaşındayken 1899 yılında Yemen'e er olarak gittiğinde cepheyle tanışan Şahin Bey, buradaki başarısıyla kısa sürede başçavuş oldu.

KAHRAMANCA SAVAŞTI

Trablusgarp Harbi'ne gönüllü katılan Şahin Bey, Balkan Savaşları'nda Çatalca Cephesi'nde, Galiçya'da 15'inci Kolordu'da ve Sina Cephesi'nde düşman birliklerine karşı cansiperane bir mücadele örneği ortaya koydu. Vatanseverliği ve gayretleriyle öne çıkan Şahin Bey, teğmenlik rütbesine yükseldi.

1918 yılında İngilizlerle Sina Cephesi'nde süren muharebede esir düşen, Mısır'daki İngiliz esir kampında 1919 Aralık ayı başlarına kadar esir kalan Şahin Bey, ateşkesten sonra ise serbest bırakıldı. Ardından Harbiye Nezareti tarafından Urfa'nın Birecik kazası Askerlik Şubesi Başkanlığına tayin edilen Şahin Bey, işgal altındaki Antep'in vaziyetini görerek kente gitmeye karar verdi.

"DÜŞMAN ARABALARI CESEDİMİ ÇİĞNEMEDEN ANTEP'E GİREMEZ"

Kilis-Antep yolunu kontrol altına alma vazifesi üzerine çalışmalara başlayan Şahin Bey, "Müsterih olunuz. Düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez." sözleriyle adını tarihe yazdırdı. Düşmana karşı büyük direniş gösteren Şahin Bey ve beraberindekiler, 3 Şubat ve 18 Şubat 1920'de tam donanımlı Fransız birliklerini hezimete uğrattı.

"ÖLÜME ATILMAK BİZE, AĞUSTOS AYI SICAĞINDA SOĞUK SU İÇMEKTEN DAHA TATLI GELİR"

Şahin Bey, zaferin ardından düşman kumandanına gönderdiği mektupta, "Kirli ayaklarınızın bastığı şu toprakların her zerresinde şüheda kanı karışıktır. Din için, namus için, hürriyet için ölüme atılmak bize, ağustos ayı sıcağında soğuk su içmekten daha tatlı gelir. Bir gün evvel topraklarımızdan savuşup gidiniz. Yoksa kıyarız canınıza." ifadesini kullandı.

ELMALI KÖPRÜSÜ'NDE ŞEHADETE ERDİ

Andorya kumandasındaki 8 bin piyade ve 200 süvariden oluşan Fransız kuvvetleri, Antep'e ulaşmak için 25 Mart 1920'de yeniden saldırıya geçti. Fransızlar'a karşı 4 gün boyunca direnen Şahin Bey, tek başına kalıncaya kadar mücadele etti.

Son nefesini verene kadar düşman ateşine karşılık veren Şahin Bey, 28 Mart 1920'de Elmalı Köprüsü'nde şehit edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 23
  • Türkmen 2 yıl önce Şikayet Et
    Tek bir İslam karşıtı adamı yücelmek için unutturulan nice kahramanlardan sadece biri...
    Cevapla
  • Sivaslı 2 yıl önce Şikayet Et
    Atalarımızla ne kadar gurur duysak azdır.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hey gidi hey, sen ingilizlerle yemende savaş, senin torunların ihanet eden araplarla kanka olsun. IMF den para almıyoruz deyip, londradan borç alıp, ingiliz mahkemelerini de tahkim kabul etsin. Rahmetliğin kemikleri sızlıyordur.
    Cevapla
  • Ünyeli 2 yıl önce Şikayet Et
    Ruhu şad olsun, Rabbim bizlere de şehitlik mertebesine ulaşmak için çabalayan bir nefis nasip eylesin, (amin).
    Cevapla
  • HATTİLİ ALP 2 yıl önce Şikayet Et
    bu toprakları ayyaşlar değil şahin bey gibi imanlı Türk çocukları kurtardı.
    Cevapla
  • Fırat 2 yıl önce Şikayet Et
    Şahin bey Kürt asıllı.Bırakın Türkçülüğü.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Husilerden tüm dünyaya Gazze duyurusu! 'Yeni bir adım' deyip resmen ilan ettiler
TBMM'de Fransa'ya karşı bildiri! Tezkere kabul edildi...