Prof. Dr. Hayrettin Karaman: Ben ölmeden onun tamamlandığını göreyim diye dua ediyorum

Prof. Dr. Hayrettin Karaman Meridyen Derneği Hadis ve Siyer Araştırmaları Merkezi'nin yürüttüğü Hadis Veritabanı Projesi hakkında "Dijital dünyanın en büyük Hadis kaynağı. Dua ediyorum, ben ölmeden onun bittiğini göreyim diye." dedi.

GİRİŞ 28.03.2022 22:52 GÜNCELLEME 28.03.2022 23:14
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Meridyen Derneği Hadis ve Siyer Araştırmaları Merkezi akademisyenlerle birlikte yürüttükleri bir projeyle Hadis Veritabanı oluşturdu.

Hadis Veritabanı Projesi tanıtıldı: 267 bin rivayet taranabilecekHadis Veritabanı Projesi tanıtıldı: 267 bin rivayet taranabilecek

6 yıldır Türkiye'nin her yerinden 100'e yakın akademisyenle çalışılan, tamamlandığında 33 temel kaynağın yani İslam klasik hadis literatürlerinin tamamının 267 bin rivayetin taranabileceği bir yapı olacak.

Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Ahmet Yücel, Doç. Dr. Fatma Kızıl, Dr. Mustafa Celil Altuntaş ve Dr. Rahile Kızılkaya Yılmaz'ın İslami araştırmalar açısından çok kıymetli veritabanı çalışmasına ilişkin değerlendirmeleri şu şekilde;

HAYRETTİN KARAMAN: DİJİTAL DÜNYANIN EN BÜYÜK HADİS KAYNAĞI

İslam Hukuku Profesörü Prof. Dr. Hayrettin Karaman: Topluma, insana sunduğunuz bir dini insanın anlaması, özümsemesi ve yaşaması için hem Kuran tetkikleri araştırmalarına hem hadis tetkik ve araştırmalarına ihtiyacımız var. 

Bir insan hangi çalışmayı yapıyorsa yapsın. İster ulum-u şer'iyyede ister ulum-u fenniyyede. Bir kişi aynı anda bir hadisi bulmak tercümesine ulaşmak, sıhhati hakkında, çeşitli rivayetleri hakkında bilgi almak istiyor. Bir kaç tıklamayla. Bu Meridyenin yaptığı Hadis Veritabanı Projesi hepsine cevap veriyor. Bundan dolayı dua ediyorum, ben ölmeden onun bittiğini göreyim diye. 

PROF. DR. AHMET YÜCEL: TÜM HADİS KÜLLİYATI VE BUNLARIN TERCÜMESİ VAR

Prof. Dr. Ahmet Yücel (29 Mayıs Üniversitesi): Kur'an- Kerim'de Hz. Peygamberin (ﷺ) özellikle üç yönü vurgulu bir şekilde ifade edilir. Bunların birisi; Hz. Peygamberin çok yüksek üstün bir ahlaka sahip olduğu. İkincisi; Hz. Peygamberin (ﷺ) örnek bir şahsiyet olduğu. Üçüncüsü ise Hz. Peygamberin elçi olarak Allah'ın gönderdiği son peygamberin görevlerinin ne olduğu konusu.

Al-i İmran süresi 164. ayette "Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah’ın âyetlerini okuyan, onları arındıran, onlara kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki daha önce onlar, apaçık bir sapkınlık içinde bulunuyorlardı." deniliyor. Yani Hz. Peygamber (ﷺ) Mü'minler için bir lütuftur. 

Öyle ayetler vardır ki, her mü'min okuduğunda hemen anlayabilir. Öyle ayetler vardır ki, ancak alimler anlayabilir. Öyle ayetler vardır ki, Peygamber (ﷺ) açıklamadıkça anlaşılmaz. İşte Hz. peygamberin (ﷺ) bir görevi de insanlara kendisi açıklamadıkça anlaşılmayan Allah'ın ayetlerini açıklamaktır. 

Eğer dijital kaynaklar içerisinde güvenilir olanı bulamamışsanız bilgiyle yanlış yola düşebilirsiniz. Güvenilir kaynaklarınız var ise bu siiz doğru yola götürebilir. Hadis Veri tabanı bu amaçla yapılmış bir projedir. İnsanlara Hz. Peygamberin (ﷺ) sözlerini uygulamalarını Hz. Peygamberin bağlamını da dikkate alarak, o sözden maksadını da ortaya koyarak insanlara ulaştırmak maksadıyla yapılmış mükemmel bir projedir. 

DOÇ. DR. FATMA KIZIL: GELECEĞİN ARAŞTIRMACILARI İÇİN GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ

Doç. Dr. Fatma Kızıl (Yalova Üniversitesi): Modern ayet çok hızlı akıyor. Durup düşünmeye vaktimiz olmuyor, koşuşturmacayla geçiyor. Sünnetin tabii ki fkhi boyutu var ama günlük hayatı düzenleyen boyutları da var. Hz. Peygamber (ﷺ) bir hatıra olarak sünnet sayasinde aramızda yaşamaya devam ediyor. Çevreye bakışımız nasıl olacak, bir çocukla nasıl iletişim kuracağız, bir mekana nasıl gireceğiz gibi ufak detaylarla seküler dünyanın içince Müslümanca yaşamaya devam ediyoruz. 

DR. MUSTAFA CELİL ALTUNTAŞ: TÜRK ARAŞTIRMACILAR İÇİN YENİ BİR REHBER

Dr. Mustafa Celil Altuntaş (İstanbul Üniversitesi): Hadisler sadece Hz. Peygamberin (ﷺ) hayatını değil aynı zamanda geçmiş ümmetlerin aynı zamanda bizim Selef-i Salihin dediğimiz ilk üç asrın yaşadıkları tecrübeleri dini anlama dini yorumlamalarını da günümüze aktaran bilgilerdir. Ama bu üç asrın bilgilerini bize aktarmaları onların Hz. Peygamberle irtibat kurmaları yani nübüvvetten bir iz taşımaları dolayısıyladır. 

DR. RAHİLE KIZILKAYA YILMAZ: HADİS ARAŞTIRMALARINDA YEPYENİ BİR SAYFA

Dr. Rahile Kızılkaya Yılmaz (Marmara Üniversitesi): Disipline yönelik hem bireysel hem ilmi hem toplumsal merakların olduğu aşikar. Kimi zaman bir kişinin merak ettiği bir mesele doğrudan onu Hadis çalışmaya onu yönlendirdiği gibi kimi zaman da İslam tarihiyle ilgili Müslüman toplumlarla ilgili çeşitli araştırmalar sırasında neredeyse sosyal bilimcilerin büyük bir kısmının dahi müracat ettiği Hadis Araştırmaları gerekiyor. 

Hadis Veritabanı Projesi'ne "https://www.hadisveritabani.info" adresinden ulaşılabiliyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 31
  • Sesleniş 2 yıl önce Şikayet Et
    Ortalıkta yahudinin uydurduğu, değiştirdiği, Melhame-i Kübra ile ve kendilerinin tabi oldukları deccal'le ilgili hadisler var. Birinde Melhame-i Kübra da Müslüman-yahudi karşı karşıya gelecek iken Müslüman-sarı oğulları (ruslar) karşı karşıya gelecek deniliyor. deccal'le ilgili diğer hadis ise deccal'in hayvanımsı bir yaratık olduğu anlatılıyor, ancak başka eski hadislerde onun yahudilerden bir adam olduğu belirtiliyor. Ayrıca deccal şu an hayatta ve işlerini kabalacı siyonist yahudi eliyle gerçekleştirmeye çalışıyor. Zaten bu da eski hadislerde anlatılıyor.
    Cevapla
  • turan şengül 2 yıl önce Şikayet Et
    hem hukuk profesörüymüş hemde kuranda siyasi islama iman etmiyor inanmıyor bu nasıl proflukmuş Hz Peygamberin devlet başkanlığına iman etmeyenler iman etmiş sayılıyor mu
    Cevapla
  • GARA ÇOCUK 2 yıl önce Şikayet Et
    Keşke ehli sünnet bir alim tarafından hazırlansaydı.H.Karamanın fetvaları hakkında ehli sünnet alimlerinin reddiyeleri ortadayken, başka hoca mı kalmamış da Ona yaptırmışlar anlayamadım.Benim açımdan muteber bir hadis kaynağı değildir.Nokta.
    Cevapla
  • FANİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Modern HAYAT çok hızlı akıyor. OLMALIYDI.
    Cevapla
  • Tarik 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarin hazirlayacagi hadislere guvenmi olur.Once hadislere inansinlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı