Topkapı Sarayı'nda Uluslararası 'Saray Müzeler' Sempozyumu başladı

Milli Saraylar Başkanlığı tarafından Topkapı Sarayı'nda düzenlenen Uluslararası 'Saray-Müzeler' Sempozyumunun ilk oturumu gerçekleştirildi.

Topkapı Sarayı'nda Uluslararası 'Saray Müzeler' Sempozyumu başladı
Topkapı Sarayı'nda Uluslararası 'Saray Müzeler' Sempozyumu başladı
GİRİŞ 25.11.2022 17:11 GÜNCELLEME 25.11.2022 17:12

Milli Saraylar Başkanlığı tarafından Topkapı Saray'ında düzenlenen Uluslararası ‘Saray-Müzeler' Sempozyumunun ilk oturumu gerçekleştirildi. Korona virüs hastalığını atlatan Milli Saraylar Danışmanlar Komitesi Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, ilk oturumun ardından açıklamalarda bulundu. İtalya ve İspanya'nın sempozyuma katılmasına sevindiğini ifade eden Ortaylı, “Bizi tanıyorlar. Biz onları tanıyoruz. İleride temas olur. Bunun yapılması lazım. İnşallah gelecek toplantılarda Kremlin ve Tahran'ı görürüz” dedi.

MİLLİ SARAYLAR BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI BİR SEMPOZYUMA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Milli Saraylar Başkanlığı, müzeciliğin tarihsel gelişimi ve ‘saray-müzeler' ile ilgili uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor. Topkapı Sarayı'nın ikinci avlusunda yer alan Has Ahırlar bölümünde gerçekleştirilen sempozyum bugün itibariyle başladı. 25-27 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ‘21. Yüzyılda Saray-Müzeleri Değerlendirmek' başlıklı sempozyuma, akademisyenlerin yanı sıra dünyada müzeciliği fiilen yöneten, sahasında uzman isimler katıldı.

İLK OTURUMUN BAŞKANLIĞINI PROF. DR. İLBER ORTAYLI ÜSTLENDİ

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız'ın açılış konuşmasını yapacağı ilk oturumun başkanlığını, Milli Saraylar Danışmanlar Komitesi Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı üstlendi. Aynı oturumda ICOM Eski Başkanı Dr. Alberto Garlandini ve İspanya Ulusal Miras Kurumu Başkanı Ana de la Cueva da bir değerlendirmede bulundu. Sempozyum, ‘Saray-Müzelerin Yönetimi' oturumuyla başladı. ‘Arşivler ve Kültürel Miras' oturumuyla sona erecek.

‘Saray-müze' kavramının tüm yönleriyle, teorisyen isimler tarafından masaya yatırıldığı sempozyumda aralarında İtalya, ABD, Birleşik Krallık, Japonya, Hindistan ve Arnavutluk'un da bulunduğu 16 ülkeden, 25'i yabancı 60 uzman konuşma yapacak. 2 farklı salonda ve 14 oturumda yürütülen sempozyumda Türkçe ve İngilizce 46 tebliğ sunulacak. Her oturum sonunda düzenlenecek soru-cevap bölümüyle dinleyicilerin sempozyuma katılımı sağlanacak.

SEMPOZYUMA ÖZEL SERGİ HAZIRLANDI

Sempozyuma özel bir de süreli sergi hazırlandı. Sergide, yabancı devlet adamlarının bir prestij göstergesi olarak Osmanlı padişahlarına sunduğu diplomatik hediyeler, Sultan II. Abdülhamid Han döneminde yaptırılan Yıldız Fabrika-i Hümâyûnu'nun seçkin örnekleri ve Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümü münasebetiyle hediye edilen değerli eserler görülebilecek.

'EN SEVDİĞİM ŞEY İTALYA VE İSPANYA'NIN KATILMASI OLDU'

Korona virüs hastalığını atlattığını ifade eden Prof.Dr. İlber Ortaylı, “Yoruldum ama dikkat ediyorum. Sempozyuma gelebildim. Bu da iyi yapıldı. Böyle bir şey yoktu. Dışarıdan da gelenler oldu. En sevindiğim şey İtalya ve İspanya'nın katılması oldu. Bizim o müzelerle ve saraylarla yakın ilgimizin olması gerekiyor. Elhamra Sarayı ve Topkapı Sarayı birbirini tanımalı. Dolmabahçe, o kültürün bir parçası. Bizden almış ama 19'uncu asır Akdeniz kültürüne sahip. Çünkü İtalya'daki 19. asır sarayları, Versay gibi kışlık saray da bugün gibi değil. Daha mütevazi bütçeli güzel yerler. Onlarla ortak sorunlarımız var. Benzer iklimdeyiz. Benzer kültürel çevredeyiz. Bu devam eder inşallah. Bir de burayı tanımaları lazım” dedi.

'İNŞALLAH GELECEK TOPLANTILARDA KREMLİN VE TAHRAN'I DA GÖRÜRÜZ

Sempozyumla ilgili konuşan Ortaylı, “Sempozyumda iki tebliğ dinledim. Biri İspanya'dan Ana de la Cueva. Oranın milli saraylarına bakıyor. Öbürü ICOM'un temsilcisi Dr. Alberto Garlandini. Öğleden sonra İtalya verilecek. Bizi tanıyorlar. Biz onları tanıyoruz. İleride temas olur. Bunun yapılması lazım. İnşallah gelecek toplantılarda Kremlin ve Tahran'ı görürüz” dedi.

'ÜLKEMİZ İÇİN TARİHİ MİRAS YÖNETİMİ KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI'

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, “Sempozyumumuzun tertiplenmesinin en önemli sebebi Milli Saraylar Başkanlığı'nın yaşamış olduğu kurumsal değişimi dünyadaki benzer kurumlarla paylaşmak. Milli Saraylar Başkanlığı, bildiğiniz üzere 2018-2019 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yapılandırıldı. Bu noktada 22 ülkeden yer alan katılımcıların kurumlarıyla benzer bir altyapıya kavuştu. Bu, ülkemiz için tarihi miras yönetimi konusunda önemli bir dönüm noktası. Aradan geçen 4 yıl içinde, Topkapı Sarayı başta olmak üzere Yıldız Sarayı, Edirne Sarayı, Ankara Palas gibi birbirinden farklı kurumlarda yönetilen tarihi mirasımız bir araya getirildi” diye konuştu.

'TECRÜBELERİ PAYLAŞIYORUZ'

Sempozyum hakkında bilgi veren Yıldız, “Burada sadece binaları ifade etmiyorum. Onun yanında tarihi mirasımızın her biri hazine çerçevesinde olan taşınabilir objeleri de bir araya getirilmiş oldu. Koleksiyonların bir arada yönetilmesiyle beraber ülkemiz çok önemli bir stratejik avantaja sahip oldu. 22 ülkeden farklı müzecilik kurumları, uluslararası müzecilik kurumların en üst yöneticileri bizimle beraberler. Tecrübeleri paylaşıyoruz. Zaten böyle bir çalışmayı 2021 yılında yapmayı arzu etmiştik. Ancak tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de Kovid etkilediği için uluslararası bir faaliyet yapmak çok mümkün olamamıştı. Bugün çok kıymetli hocalarımızın katılımıyla bu sempozyumu yapmış olduk” dedi.

'BU SEMPOZYUMLA TÜRKİYE'DEKİ TARİHİ MİRAS YÖNETİMİNİ ULUSLARARASI PAYDAŞLARIMIZA GÖSTERMİŞ OLUYORUZ'

Yıldız konuşmasının devamında, “Bu sempozyum sonucunda Türkiye'de tarihi miras yönetimi ile ilgili ülkemizin de uluslararası tüm kurumlarla yarışabilecek, rekabet edebilecek, onlardan daha iyi bu hizmeti verebilecek kurumlara sahip olduğunu da uluslararası paydaşlarımıza göstermiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sur Belediyesi'nde DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etti! Skandal görüntüler
Gaziosmanpaşa’da toprak kayması... Vali Gül'den açıklama: 30 bina tahliye edildi