Çin'de dünyanın en eski tuvaleti bulundu

Çin'in Yueyang kentindeki iki büyük saray binasında yapılan kazılarda, 2 bin 200 yıllık sifonlu tuvalet keşfedildi. Bunun şimdiye dek bulunan en eski tuvalet olduğu belirtildi.

Çin'de dünyanın en eski tuvaleti bulundu
Çin'de dünyanın en eski tuvaleti bulundu
GİRİŞ 20.02.2023 16:21 GÜNCELLEME 20.02.2023 16:21

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü, arkeologların Yueyang kentindeki iki büyük saray binasında yaptıkları kazı çalışmalarında bir tuvalet bulduklarını açıkladı. 

Birçok antik Çin hanedanlığı döneminde başkent olarak kullanılan kentte keşfedilen buluntular arasında, kapalı bir klozet kapağının bir kısmıyla beraber açık kanalizasyon çukuruna giden bir boru da yer alıyor.

Alet ve tasarım uzmanı Fan Mingyang, Global Times gazetesine verdiği demeçte üst kısmı kayıp olan tuvaleti yeniden yapan araştırmacıların, modern tuvaletlere benzer "aldatıcı derecede gelişmiş" bir sifon sistemine sahip olduğunu fark ettiklerini kaydetti.

China Daily'ye konuşan arkeolog Liu Rui, "Bu, Çin'de şimdiye kadar ortaya çıkarılan ilk ve tek sifonlu tuvalet. Kazı alanındaki herkes şaşırdı, sonra hepimiz kahkahaya boğulduk" dedi.

"BULUNAN EN ESKİ TUVALET"

Enstitüye göre sifonlu tuvalet, 2 bin 200 ila 2 bin 400 yıllık bir geçmişe sahip. Saraylar, Savaşan Devletler Dönemi'nin ortalarından Han Hanedanlığı'nın başlangıcına kadar yüzyıllar boyunca kullanıldığı için kesin yaşı bilinmiyor.

Britannica'ya göre Savaşan Devletler Dönemi M.Ö. 475 yılında başladı, Han Hanedanlığı ise M.Ö. 206 yılında kuruldu. China Daily'nin haberine göre, sifonlu tuvalet şimdiye kadar bulunan en eski tuvalet. Sifonlu tuvaletlerin icadı, 16. yüzyılda İngiltere'de olmuştu.

Liu Rui, tuvaletin lüks bir araç olarak görüldüğünü ve sadece 'toplumun üst zümrelerindeki mensupları' tarafından kullanıldığını ifade etti.

Liu, hizmetçilerin her kullanımdan sonra muhtemelen tuvalete su döktükleri tahmininde bulundu. Fakat kullananların oturdukları mı yoksa çömeldikleri mi henüz kesin olarak bilinmiyor.

Yueyang'daki kazı alanı, Shaanxi eyaletinin başkenti Xi'an kentinin Yanliang bölgesinde yer alıyor. Bölge, Şanghay'ın kuzeybatısında bulunuyor.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
Afrika'da BM'nin ülkedeki en büyük üssüne kilit vuruldu!