Doç. Dr. Şefik Memiş’ten Tophane Ambarlar İdaresi kitabı

İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi İktisat Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Şefik Memiş, İstanbul Ticaret Odası’nın ilk iştiraklerinden Tophane Ambarlar İdaresi’nin tarihini anlatan özel bir kitap hazırladı.

Doç. Dr. Şefik Memiş’ten Tophane Ambarlar İdaresi kitabı
Doç. Dr. Şefik Memiş’ten Tophane Ambarlar İdaresi kitabı
GİRİŞ 22.06.2023 12:13 GÜNCELLEME 22.06.2023 12:13

İstanbul Ticaret Odası tarafından yayımlanan “İstanbul Ticaret Odası’nın İlk İştiraki, Tophane Ambarlar İdaresi” Tophane antrepolarında tesis edilen Tophane Ambarları İdaresinin tarihine ışık tutuyor.

Bir zamanlar bugün Galataport’un bulunduğu yer, ithalat ve ihracat ürünlerinin depolandığı antrepolardı. Yine bir zamanlar Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı, dış ticaretin merkezi İstanbul’da antrepo yetersizliği had safhaya çıkmıştı. İş dünyası çıkmazdaydı, çare istiyordu.

Sorun günlerce İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası [İTSO/İTO] Meclisinde tartışıldı. Tophane’deki atıl depoların işletilmesi düşünüldü. Nihayet bu depolar Ticaret Bakanı Rahmi Bey ile Seyrüsefain İdaresi Genel Müdürü ve İTO üyesi Sadullah Bey’in gayretleriyle Oda’ya tahsis edildi.

Böylece İTO, Ocak 1927’de Tophane Antrepolarının yönetimini, ilk iştiraki Tophane Ambarları İdaresi’ni kurarak üstlendi. Bu sayede kriz bitti. İstanbul Ticaret Odası meclis üyelerinden oluşan İdare Kurulu ile başarılı bir şekilde yönetildi, kirasını ödemenin yanı sıra kâr dahi etti. Ancak bu başarı hikayesi uzun sürmedi. Depolar, Ford’un İstanbul’da Rusya’ya hitap eden otomobil montaj fabrikası kurması için bu şirkete verildi.

İTO büyük bir fedakarlıkta bulunmuştu. Ne var ki Ford arzu ettiği pazarı bulamayınca, bir süre sonra montaj fabrikasını terk edecekti. İstanbul Ticaret Odası’nın Tophane antrepolarında tesis ettiği Tophane Ambarları İdaresi, odanın ilk resmi iştiraki olarak gurur kaynağı oldu. Bu tesis kısa süre sonra Ford fabrikasına tahsis edilmeseydi şu günlerde 100’üncü yılı kutlanacak önemli bir iştirak olacaktı.

Doç. Dr. Şefik Memiş tarafından hazırlanan kitapta kısa süren ancak büyük bir başarı hikayesine dönüşen Tophane Ambarlar İdaresi’nin tarihi ayrıntılarıyla yer alıyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar