UNESCO'dan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri kararı

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne alınmadı. Türkiye'nin çukur terörünün izlerini silmek için yürüttüğü çalışmalar 1 yıl daha izlenecek.

GİRİŞ 17.09.2023 11:41 GÜNCELLEME 17.09.2023 14:14
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturum'da "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne alınmadı. Türkiye bir yıl boyunca komite tarafından izlenecek:

"UNESCO Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturumu'nda görüşülen 'Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı' miras alanımızın 'Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmesi yönündeki öneri, Umman, Mısır, Katar, Nijerya, Rusya Federasyonu, Güney Afrika, Japonya, Hindistan, Meksika, Saint Vincent ve Grenadinler, Arjantin, Mali, Zambiya, Tayland, Suudi Arabistan ve Etiyopya'nın karşı oyları doğrultusunda kabul edilmemiştir."

Surlar ve Hevsel Bahçeleri'ne dair hazırlanan taslak rapor, önümüzdeki yıl yeniden değerlendirilecek.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır'ın merkez ilçesi Sur'da, 2015'de yaşanan hendek/çukur terörüne ilişkin operasyonları UNESCO'nun raporuna yansımış, Diyarbakır'a iki kez yapılan ziyaretlerden sonra hazırlanan taslak raporda, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan surlar ve Hevsel Bahçeleri'nin "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne alınması istenmişti.

HENDEK/ÇUKUR TERÖRÜNÜN İZLERİ SİLİNİYOR

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları'nın eski ihtişamına kavuşması için 3 yıldır uzman ekiplerce yürütülen çalışmalar sonucu bugüne ulaşan 98 burçtan 70'inin restorasyonu tamamlandı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon sürecinin yürütüldüğünü kaydeden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, "Büyükşehir Belediyesinin 'Surlarda Diriliş' mottosuyla başlattığı restorasyon süreci aslında son 300 yılda yapılan en büyük restorasyon süreci. Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon süreci. Daha önce Kültür Bakanlığı tarafından restorasyonu yapılan ve tamamlanan 17 burç vardı. 53 burç da ilk 8 etap kapsamında ihale edildi. Dolayısıyla 70 burç restorasyon sürecinden geçmiş oldu. Toplamda ayakta kalan ve bize ulaşan 98 burç var. 28 burcun da önümüzdeki süreçlerde ihale edilmesiyle surların tamamı restore edilmiş olacak." dedi.

Çiftçi, sur içindeki burçların fonksiyonlandırılmasıyla ilgili 27 burcun idarelerine teslim edildiğini aktararak, "Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Valiliğimiz koordinasyonunda burçların turizm endeksli fonksiyonlandırılması noktasında bir çalışma var. Bittiğinde surlar hem ayağa kalkmış olacak hem de surların içerisinde yaşam olacak. Bu eseri dünyada herkes gelip görmek isteyecek." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7, AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • Emekli Memur___* 7 ay önce Şikayet Et
    Bir daha Çukur Terörü gibi şeylere İZİN ve FIRSAT verilmesin PKK ya Çanak Tutanların Meclis dahil PKK yardakçılığı yapanların KELLESİNİ İSTİYORUZ...
    Cevapla
  • #avşarın delisi 7 ay önce Şikayet Et
    putperestlikle alakalı birşey olsa onu korurlar. bunu niye korusunlarki surlarda besmele ve selçuklu arması var.
    Cevapla
  • Burhan 7 ay önce Şikayet Et
    Ülkemizde dünyada ayakta kalan en uzun 2.surları ve en uzun şehir surları olan Diyarbakır Surları var.4000 yıllık Hevsel bahçeleri yanında , lakin bunu ülkemiz bilmiyor. Başkaları niye kabul etsin.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Maşaallah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı
Naci Görğür, 'şakası yok' diyerek açıkladı: 'Buralar 9 şiddetine maruz kalacak'