İran, tezhip sanatını sahiplenmeye çalışıyor

Müzehhipler, UNESCO'nun Türkiye, Azerbaycan, İran, Tacikistan ve Özbekistan'ın ortak kültürel mirası olarak tescil ettiği tezhip sanatını İran'ın sahiplenmesine karşı çıkıyor.

GİRİŞ 13.12.2023 14:22 GÜNCELLEME 13.12.2023 16:13
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Usta sanatçılar tezhibin UNESCO listesine alınmasını önemli buluyor. Ancak müzehhipler tezhibi İran’ın sahiplendiğini söylüyor. 

Klasik sanatlar arasında yer alan tezhip sanatı, geçtiğimiz günlerde UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi”ne dâhil edildi. 2021 yılında hat sanatını ikiye bölerek Türkiye adına “Hüsn-i Hat”, 16 Arap ülkesi adına “Arap Kaligrafisi” olarak kaydeden ve büyük bir tartışmanın fitilini ateşleyen UNESCO, bu defa tezhip sanatı için ortak karar aldı. Tezhip; Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, İran, Tacikistan ve Özbekistan ile ortak olarak kültürel miras listesine dâhil edildi. Peki bu kararı tezhip sanatçıları nasıl değerlendiriyor? 

Türkiye gazetesinden Murat Öztekin'in haberine göre, tezhibin diğer 4 ülkeyle ortak bir şekilde listeye kaydedilmesinin doğru olduğunu söyleyen Münevver Üçer “Tezhip, Orta Asya kökenli bir sanat ve oradan buraya kadar gelip gelişmiş. İran gibi ülkelerle üslup farklılıklarımız var ama her birine ayrı bir sanat tanımlaması yapılamaz” diyor.

Buna rağmen tezhibe İran’ın daha çok sahip çıktığını kaydeden Üçer “Tezhip, tarihi 8. yüzyıla uzanan kadim bir sanatımız. Biz bunu asırladır yapıyoruz. İran ise biraz daha çok sahipleniyor. Biz Osmanlıdan gelen ince kişiliğimizden ötürü çok teşebbüste bulunmamıştık ama sonuçta UNESCO listesine alındı. Evet, geç kalındı ama listeye girmesi önemli. Tezhip çok ince bir sanat. Bu sanatı dünyaya tanıtıp evrensel hâle getirmemiz lazım. Fakat biz Osmanlıdan gelen kıymetli sanatlara yeterince değer vermedik ki, başkası versin. Bu sebeple devlet kanallarıyla tanıtım ve sanatçılara daha çok destek sağlanması gerekiyor. Mesela Batı’daki müzelerde ses getirecek sergiler neden yapılmasın veya bir Türk Hava Yolları uçağının üzerinde niçin tezhip motifi yer almasın?” şeklinde konuşuyor.  

BATI İRAN’A AİT SAYIYOR

Usta tezhip sanatçısı Nilüfer Kurfeyz ise Türk tezhip sanatıyla diğer ülkelerdeki tezhip üsluplarının büyük farklılıklar taşıdığını, yarışmalarda bile problemler çıktığını kaydederek “Hat ve tezhip kadim sanatlarımızın başlangıç noktasını oluşturuyor. Tezhip, iki boyutlu bir sanat, üçüncü boyutunu ise gönül gözümüzle görüyoruz. Ancak Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen tezhibin bugün ortak yapıldığını söylemek zor. Mesela şu an İran’la Türk tezhibinin arasında farklı kompozisyon kuralları var. Eğer tezhip tek bir üslup gibi anılmaya başlarsa sıkıntı olur. Zaten Avrupalılar tezhibi İran’a ait bir sanat olarak görüyorlar. Ama ideolojik olarak tezhibi ortak sanat görmek ise farklı bir bakış açısıdır…” ifadelerini kullanıyor. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • ümmügülsüm terzi 4 ay önce Şikayet Et
    Hernekadar bu sanat Uygur Türklerinden 8/9.yüzyıl hoça yazmaları ve duvar resimlerinde sitilize edilmiş hatayi gonca ve hatayi pençlerle başlasa da Osmanlı çöküş süreci ve cumhuriyetin ilanıyla tamamen yokolmuş bir sanat. 100 yıllık süreç bu.Tebriz eğitimli şahkulu ve öğrencisi karamemi iran kökenli olduğu düşünülmekte.Orddrsüheyl ünver sayesinde bugün yeniden tezhip doruk noktasında
    Cevapla
  • Kul insan 4 ay önce Şikayet Et
    Dünya örgütlerine güvenmiyorum. Allah cc aşkına kendimize gelelim. Kendi örgütlerimizi kuralım. Adamlar her alanda bozgunculuk yapıyorlar kör olmayalım.
    Cevapla
  • Murat 4 ay önce Şikayet Et
    30 milyon Türk var İran'da bu normal
    Cevapla
  • Sivas 58 4 ay önce Şikayet Et
    Batı İran'dan başka devlet tanımıyor ki. Gayet normal bir durum. Zira Batı ile sıkı fıkı ilişkide olan devlet İran.
    Cevapla
  • Ankaralı 4 ay önce Şikayet Et
    çıban başı İran kahrol
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başıboş köpek sürüsü Kocaeli'de yavru köpeği canlı canlı yedi
Öğretmen atama takvimi için gözler Kabine'de! Masadaki gündem başlıkları neler?