İstanbul'un batılılaşma sembolü 'Pera Palas'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş.'nin ilk belgesel kitap çalışması olan ve gazeteci yazar Kemal Öztürk tarafından kaleme alınan "Pera Palas Beyoğlu'nun Batılılaşma Hikayesi" isimli kitabın tanıtım toplantısı yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş.'nin ilk belgesel kitap çalışması olan ve gazeteci yazar Kemal Öztürk tarafından kaleme alınan "Pera Palas Beyoğlu'nun Batılılaşma Hikayesi" isimli kitabın tanıtım toplantısı, Pera Palas Otel'de gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısına Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve aynı zamanda eserin Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Bayhan, Kemal Öztürk ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantı açılışında davetlilere seslenen Bayhan, "Söz uçar, yazı kalır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş Bey ‘İstanbul bir çeyiz sandığına benzer ve içinde bir sürü bohçalar vardır.’ diyor. Bu bohçalar da bir çok şeyi anlatır. İstanbul söz konusu olunca gerisi teferruattır. İstanbul bir kutsal annedir ve başı sıkışanları anında kucaklamıştır" dedi.
Kemal Öztürk ise Pera Palas Oteli'nin tarihi önemine dikkat çekerek, "Osmanlı İmparatorluğu'ndaki batılılaşmanın nasıl olduğunu gösteren bir bölgedeyiz. Bunu gösteren en önemli kahraman da Pera Palas Oteli. Burası saray otel kavramıyla yapılan ilk otel. Pera Palas Oteli, Osmanlı'nın değişen serüveninin simgesi oldu. Ben 10 sene önce bununla ilgili bir belgesel yapmıştım. O belgeselde anlatımları bulunan ve hayatını kaybeden herkesi rahmetle anıyorum. Şimdi de Ankara'da basın danışmanlığı yapıyorum.
8 yıldır oradayım ve zorlu geçti. İstanbul, uzak kalınınca daha da özleniliyor. Söz uçar, yazı kalır. Bu kitap bizim için çok önemli" diye konuştu.
Öztürk, konuşmasının ardından kitabı imzaladı.
Bir Caddenin Anlattığı Kısa Hikayeler Pera Palas Beyoğlu’nun Batılılaşma Serüveni
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin ilk belgesel kitap çalışması olan ve Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 200 Yıllık “batılılaşma” serüvenimizi anlatan “PERA PALAS Beyoğlu’nun Batılılaşma Hikayesi” isimli kitap okuyucunun ilgisine sunuldu. Pera Palas Oteli’ni merkez alan bir anlatımla gazeteci-yazar Kemal Öztürk tarafından kaleme alınan eser, kimi dramatik, kimi hazin, kimi sevimli, kimi komik, kimi başarılı pek çok hayattan izler taşıyor.
İstanbul ve özellikle de Beyoğlu’nun daha önce hiç yayınlanmamış fotoğraf kareleri eşliğinde görsel bir şölenle sunulan PERA PALAS, “Öteki İstanbul”, “Beyoğlu’nun adı PERA iken” ve “Beyoğlu’ndan Arta Kalan” başlıklarıyla üç bölüm halinde hazırlanmış.
Bir cadde üzerinden 200 yılık tarihimizin analiz ve değerlendirmesi niteliğindeki kitapta, Attila İlhan’dan Murat Belge’ye, Mete Tunçay’dan Turgut Cansever’e kadar Türkiye’nin farklı kesimlerini temsil eden pek çok aydının görüşüne yer veriliyor.
Öteki İstanbul’dan Haliç’in kuzey yakasının tek yerleşim yeri Galataydı yüzyıllarca. Roma, Bizans ya da Osmanlı için buranın anlamı: ticaret, zenginlik, eğlence, isyan ve günahtı. Cenevizli çılgın yaşantıların izlerini her zaman taşıdı burası.
Galata kulesi, arkadaki ormanlık araziden, yani şimdiki Beyoğlu’ndan gelecek saldırıları ve meşhur limanı gözetlemek için 1349 yılında inşa edilmişti.
O tarihte Doğu Akdeniz’de ticaretin tek hakimi bu kuleyi yaptıran kurnaz Galata tüccarlarıydı. Bu tüccarlar, vergilerini arttırmak için limanlarına gelen Bizans gemilerine, top atışıyla cevap verecek kadar da çılgındılar ayrıca.
ATİLLA İLHAN Şair-yazar
“Bir insan zümresi ortaya çıktı ki bu insan zümresi anasır Osmanlı ve önemli bir kısmı da Türk olmakla beraber aynı batılılar gibi hareket ediyorlardı. Onların ailelerinde çocuklarını ecnebi mektebine göndermek bir ayrıcalık olarak telakki edilmeye başlanmıştı. Şimdi bu Osmanlının sorunudur.”