Acıların kadını Bergen yasağı nasıl deldi?

Arabesk müziğinin en önemli yapı taşlarından biri olan Bergen 31 yaşında eski kocası tarafından öldürüldü. TRT'de arabesk yasağını ilk delen sanatçı olan Bergen'in tirajik öyküsü yürekleri dağlıyor...

Acıların kadını Bergen yasağı nasıl deldi?
Acıların kadını Bergen yasağı nasıl deldi?
GİRİŞ 22.10.2018 10:58 GÜNCELLEME 22.10.2018 11:55
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

"Acıların Kadını" şarkısıyla adeta yaşamını özetleyen şarkıcı Bergen, daha önce  de yüzüne kezzap attıran eski kocası Halis Serbest'in silahından çıkan  kurşunlarla hayata veda etti. 

Halis Serbest, iki kez evlenip ayrıldığı şarkıcı Bergen'i öldürürken, 'Asıl  hedefimdi' dediği eski kayınvalidesi Sabahat Çakır'ı ağır yaraladı.Asıl adı  "Belgin Sarılmışer" olan Bergen, gece Kayseri'de verdiği konserden Mersin'deki  yazlığına gitmek üzere otomobille hareket etmişti. Yanında iki koruması ve  annesi Sabahat Çakır vardı.

 

 

İki kez evlenip ayrıldığı eski kocası Halis Serbest kardeşiyle birlikte,  kendilerini takibe başlamıştı. Kayseri yol ayrımında Serbest, Bergen'in  otomobilini durdurarak şarkıcıyı kendi arabasına aldı. Daha sonra iki araç  Tarsus-Pozantı karayolunda, Gülek kasabası yakınlarındaki Çamalan Yaylası  mevkiinde yer alan Aspava Lokantası önüne parketti.

Bergen ve annesi, Halis Serbest ile birlikte lokantanın çardak  altındaki bir masaya oturdu. Bergen'in iki koruması da ayakta onlara eşlik  ediyordu. Halis Serbest, Bergen ve annesi Sabahat Çakır ile tartışmaya başladı.  Tartışmanın hararetlendiği bir anda Halis Serbest silahını çıkarıp, önce Sabahat  Çakır'a üç kez, peşinden de Bergen'e birkaç el ateş etti. Silahını daha sonra  iki korumaya çevirdi ancak kurşunu isabet ettiremedi ve otomobiline binerek  kaçtı.

Çevredekiler tarafından Tarsus Devlet Hastanesi'ne götürülen Bergen'in olay  yerinde hayatını Bergen'in Tarsus Devlet Hastanesi'ndeki cansız  bedeni...kaybettiği belirlendi. Üç kurşun isabet eden ve ağır yaralı olan annesi  Sabahat Çakır ise Tarsus'taki ilk müdahalenin ardından Mersin Devlet  Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bergen henüz 31 yaşındaydı...

Bergen, Belgin Sarılmışer olarak 15 Temmuz 1958'de Mersin'de doğmuştu. Babası  boyacı, annesi ebeydi. Altı çocuklu bir ailenin en büyüğüydü. 8 yaşındayken anna 
ve babası ayrıldı. Annesiyle birlikte Ankara'ya taşındı. Mandolinle başlayan  müzik merakı üzerine Ankara Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü'ne girdi. Ancak  maddi sorunlar nedeniyle ayrıldı ve PTT'de işe başladı.

Bir gece  eğlenmek için gittiği Feyman gece kulübünde arkadaş ısrarıyla sahneye çıktı.  Kulübün sahibi İlhan Feyman sesini çok beğendi. Kısa bir süre sonra bu kulüpte  şarkı söylemeye başlayan Bergen, başlangıçta sanat müziği ve hafif müzik  söylüyordu.

Bergen daha sonra Adana'daki Kuyubaşı Gazinosu'na transfer oldu. Genç sanatçı  burada sekiz ay çalıştı. Ancak kendisine verilen sözler tutulmayıp ödemeler 
yapılmayınca borç içinde kaldı. O sırada tanıştığı Halis Serbest bu durumdan kurtulmasına yardım etti. İkili nişanlandı ve Adana'ya yerleşti. Çift 1982'nin Ocak ayında evlendi. Bir süre  sonra Serbest, Bergen'in çalışmasına karşı çıkıp, nişanlılık döneminde olduğu  gibi yine şiddet uygulamaya başlayınca araları bozuldu. Bergen ilişkiye ara  verip kulüplerde sahneye çıkmaya devam etti. O sıralarda "Şikayetim Var" adlı  bir longplay yaptı ama albüm ilgi görmedi.

Bergen, daha sonra İzmir Alsancak'taki New York gece kulübünde çalışmaya  başladı. Hayatının akışını değiştiren olay da burada yaşandı. 31 Ekim 1982'de,  eşi Halis Serbest'in 500 bin liraya kiralayarak azmettirdiği "Şakir" isimli bir  kişi, sanatçıya bir kova dolusu kezzap attı. Yüzünün ve vücudunun büyük bir  kısmı yanan Bergen'in iki gözü de görmez oldu. 

Şarkıcı Bergen, yüzüne kezzap atılmadan önce, hayat dolu genç ve güzel bir  kadındı...Halis Serbest iki aylık firardan sonra yakalanıp tutuklandı ve 13 yıl  11 ay ceza aldı. Aylar süren tedaviden sonra Bergen'in sol gözü kurtarıldı.  Yüzündeki yanık izlerini ünlü estetik cerrahı Onur Erol üç ameliyatla tedavi  etti. New York gece kulübünün sahibi Cengiz Özşeker, 1984 yılında İzmir'e geri  dönen Bergen'i ziyaret ederek tekrar sahneye çıkması için ikna etti.

Bergen kendisine yaşattığı acılara rağmen kocasını affetti ve ondan boşanmadı.  Zaman zaman Niğde Açık Cezaevi'nde yatan Halis Serbest'i ziyaret bile etti.  Kezzap olayından dolayı açılan davadan da vazgeçti.  Bergen'in 1986 yılı Mart ayında Yaşar Plakçılık'tan çıkan "İnsan Severse"  albümü büyük ilgi gördü. Bergen dönemin ünlü kulübü Stardust'ta çalışmaya  başladı.

Yaşar Plakçılık, Eylül  1986'da Bergen'in üçüncü albümü "Acıların Kadını"nı piyasaya sürdü. Bu albüm,  kısa sürede bir milyonluk satış rakamına ulaştı. 

BERGEN TRT'DE ARABESK YASAĞINI DELDİ

16 Ocak 1987'de TRT'deki arabesk yasağını delen ilk sanatçı da Bergen oldu.  Ergun Balcı'nın sunduğu Musiki Maceramız adlı Türk müziğinin gelişimini anlatan  bir belgesel için Bergen ile kısa bir röportaj yapıldı ve Acıların Kadını  şarkısının bir bölümü yayınlandı. Bu aynı zamanda Bergen'in televizyonda ilk ve  son kez görünmesidir.

Bergen, 1987 yılında ilk sinema deneyimini de yaşadı. Ülkü Erakalın'ın yönettiği  "Acıların Kadını" filminde, Yalçın Gülhan, Asuman Arsan ve Ali Rıza Özbilgiç ile  kamera karşısına geçti. Aynı yıl "Albümü En Çok Satan Arabesk Kadın Sanatçı"  unvanını alırken, "Yılın Arabesk Kadın Sanatçısı" ödülünü de kazandı.

Bergen'i bıçaklayan saldırganın iki ay sonra tahliye edildiğine dair  kupür...Ancak Bergen'in yaşacağı acılar henüz bitmemişti. 1987 Temmuz ayında  Haftalık Müzik Magazin dergisinde, Bergen'in Avustralyalı organizatör John Pale  ileaşk yaşadığı iddia edildi. Ağustos ayının ilk haftasında Adana Lunapark  Gazinosu'nda şarkı söyleyen Bergen, gazinonun fotoğrafçısı Necmettin Utaş  tarafından bacağının üç yerinden bıçaklandı. Utaş'ın "Şöhret olmak için yaptım"  demesine karşın, saldırının asıl nedeni anlaşılamadı. Necmettin Utaş'ı  cezaevinden yakında çıkacak olan kocasının azmettirdiği veya gazinocular  arasındaki bir hesaplaşma olabileceği iddiaları ortaya atıldı.

1987 yılı sonuna doğru İstanbul Çakıl Gazinosu'nda şarkı söyleyen Bergen  kocasının hapisten çıkmasına dört ay kala, onun isteği ile sahneyi bıraktığını  açıkladı. Kezzaplı saldırı nedeniyle 13 yıl 11 ay hüküm giyen ama af sayesinde 6  yıl sonra, Temmuz 1988'de cezaevinden çıkan kocası Halis Serbest ile Mersin’de  yaşamaya başladı. Ancak 1989'da boşandılar. Aynı yıl Bergen, yedinci ve yaşarken  çıkardığı son albümü olan "Yıllar Affetmez"i hazırladı. Albümün tanıtımı için  Anadolu turnesine çıktı.

Genç şarkıcının  yaşamı 14 Ağustos sabahı 06:00  civarında Halis Serbest'in silahından çıkan kurşunlarla son buldu.

Bu olay sonrası önce Suriye'ye kaçan sonra yeniden Türkiye'ye dönüp,  Bulgaristan, Romanya üzerinden Doğu Berlin'e giden Halis Serbest, daha sonra  geçtiği Batı Almanya'da bir ihbar sonucu yakalandı. 11 ay bu ülkede cezaevinde  kalan Serbest, kendi isteği üzerine 12 Mart 1992'de Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'de çıkarıldığı mahkemede 1 yıl 3 aya mahkum oldu. Ancak daha önce  yattığı süre, aftan dolayı alacaklı olduğu gün sayısı ve iyi hal gibi nedenlerle  sadece 7 ay hapis kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Bergen'den önceki  evliliğinden üç çocuğu olan Halis Serbest'in, bir oğlu da son evliliğinden oldu.

Serbest son röportajlarında Bergen'i öldürdüğü için üzgün ama pişman olmadığını  açıkladı. Cinayeti ağır tahrik altında işlediğini belirterek, asıl hedefinin  Bergen'i değil annesini öldürmek olduğunu söyledi.

(Türk Nostalji)

YORUMLAR 14
  • Oğuzhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Tek bir sorum var Bergen ile ilgili. Neden bu kadınları koruyamıyoruz? Neden? Hadi benciliz ve ticari düşünüyoruz diyelim. Ekmek kapınız olarak görüp neden maaşlı bir koruma takmadınız arkasına? İnsanları neden önemsemiyoruz? Kadın olduğu için değil, güzel olduğu için değil, acılar yaşadığı için değil... Ne zaman? Ne zaman koruyacağız o zaman?
    Cevapla
  • Davut ören 3 yıl önce Şikayet Et
    Bergen ile halis serbest birbirini çok seven ancak farklı kültür ve aile yapısında oldukları için aralarında bitmeyen kavgaların yaşandığı çiftdi. Ama bergenin şarkıcılık hevesi halis serbesinde içindeki psikolojik sevgi gurur ve mafya ayakları bergenin katili olmasına sebep oldu... gerisi sizin bilginize ve bakış açınıza kalmış
    Cevapla
  • Serap 3 yıl önce Şikayet Et
    Bergeni cocuklugumdan bilirim yeri başkadır tüm şarkılardan daha guzel.buluyorum ona o haketmedigi aci hayati yasatanlar gün gelir beter olurlar elbet bizde görürüz insallah aile katliamı yapan kocası öyle bi insana kiyilirmiydi adam sevmemis resmen kan kusturmus onlar yine insaniz diye geziyorlarmi vede ne hakla yaşıyorlar utanmaz öyle kisiler ama eşini affetmis keşke affetmeseydi ama bela yine beladir bergene ancak dua edebiliriz mekanı cennet olsun insallah
    Cevapla
  • Bir can 7 ay.. 5 yıl önce Şikayet Et
    Af istiyoruz!!!
    Cevapla
  • Memed 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu memleket ne aflar gördü yazik yazik..adam cinayet isliyor ve iyi halden yirtiyor ..yaziklar olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız