Yine yalan haber, yine Birgün Gazetesi!

Birgün Gazetesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı hakkındaki gerçeğe aykırı "Hükümetin sosyal medya tanıtımına Hazine’den destek " haberi için düzeltme metni yayınladı.

Yine yalan haber, yine Birgün Gazetesi!
Yine yalan haber, yine Birgün Gazetesi!
GİRİŞ 16.10.2020 12:12 GÜNCELLEME 16.10.2020 12:17

Birgün Gazetesi yine yaptığı bir yalan haber için düzeltme metni yayınlamak zorunda kaldı. Gazetenin 2 ay önce yaptığı haberde İletişim Başkanlığı'nın hükümetin faaliyetlerini tanıtmak için hazineden 47 milyon lira harcadığı iddia edilmişti. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada "Kendi içinde bile delilsiz ve temelsiz habercilik yaptığını ikrar eden bu sorumsuz yayıncılık anlayışını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz." ifadelerine yer verildi.

İşte yayınlanan düzeltme metni

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Birgün Gazetesinin Gerçeğe Aykırı Haberine İlişkin Düzeltme ve Cevap metnidir. Gazetenizin 4.8.2020 tarihli nüshasında yayımlanan 1 inci sayfasındaki “Aslan payı yine propagandaya” başlıklı haber ile 11 inci sayfasındaki “Hükümetin Sosyal Medya Tanıtımına Hazineden Destek: 47 Milyonluk Twitter Ödeneği” başlıklı haberlerde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına yönelik asılsız ve mesnetsiz iddiaların yayınlanması nedeniyle aşağıdaki açıklamayı yapmak zorunluluğu hasıl olmuştur.

“Büyük ve Güçlü Türkiye” hedefine giden yolda atılan tarihi bir adım olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin getirdiği pek çok yeni kazanımdan biri de Cumhurbaşkanlığına bağlı bir kurum olarak İletişim Başkanlığının 24 Temmuz 2018 tarih ve 30488 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 14 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ihdas edilmesi olmuştur. Türkiye’nin her alanda olduğu gibi ulusal ve uluslararası iletişim alanında da güçlü bir performans sergilemesi gerektiğine inanan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyoner bakış açısı doğrultusunda, ülkemizin kamusal iletişim stratejisini belirlemek ve yürütmek görev ve sorumluluğu İletişim Başkanlığının uhdesine verilmiştir.

İki yılı geride bırakan İletişim Başkanlığı, mülga Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığının yerine getirdiği tüm görevleri devralmıştır. Ülkemizin köklü kurumlarından TRT’nin yanı sıra bağlı kuruluşları Basın İlan Kurumu ve Anadolu Ajansının faaliyetlerinin koordinasyonu ve denetimi de yine İletişim Başkanlığının sorumluluğuna verilmiştir. Bununla birlikte devlet ile millet arasında iletişim köprüsü vazifesi gören ve dünyanın en büyük ölçekli kamu iletişim platformu olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) de Başkanlığımız bünyesinde faaliyet yürütmektedir.

Diğer yandan Başkanlığımız, kamu kurumları ile halkımız arasındaki iletişimi güçlendirmek; vatandaşlarımız ile devletimiz arasındaki bağı perçinleyerek fikri, önerisi, şikâyeti ya da ihtiyacı olan her bir bireyin sesini ilgili kurumlara duyurabilmesine vesile olmak üzere koordinasyon sağlama görevini de üstlenmiştir.

Gazetenizin 4.8.2020 tarihli nüshasında yayınlanan haber kasıtlı bir şekilde asılsız ve mesnetsiz iddialar içermekte, sübjektif yargılarla kamuoyu yanıltılmak istenmektedir.Gazetenizin haberinde, seçilen “47 milyonluk Twitter ödeneği” şeklindeki haber başlığında haber içeriği kasıtlı olarak saptırılmış ve çelişki yaratılmıştır. Söz konusu 5 yıllık stratejik plan kapsamında ne Twitter başlığı altında bir ödenek ne de tek başına sosyal medya harcamalarına ayrılmış bir bütçe bulunmaktadır. Bu iddia Başkanlığımıza yöneltilliş açık bir iftira mahiyetindedir. Bu iftirayı reddediyoruz.

KENDİ İÇİNDE BİLE DELİLSİZ

Aynı kasıtlı ve kötü niyetli yayıncılık anlayışıyla, gazeteniz tarafından Başkanlığımızın “muhalefeti hedef alan sosyal medya gündemleri için kendisine ayrılan ödenekten para harcadığı” iddiası ise basın ahlak ilkelerine açıkça aykırı bir şekilde ve üstelik “iddia sahiplerinin bir delili olmasa da” şerhiyle birlikte ileri sürülmüştür. Kendi içinde bile delilsiz ve temelsiz habercilik yaptığını ikrar eden bu sorumsuz yayıncılık anlayışını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Özellikle belirtmek isteriz ki, İletişim Başkanlığı kuruluşundan bu yana, mülga Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün kiraladığı hizmet binalarında faaliyetlerini sürdürmüştür. Mevcut binalar fiziki açıdan yetersiz olduğu gibi kira bedelleri açısından da Başkanlık bütçesine ağır bir yük getirmektedir. Bir yandan bu maddi yükün ortadan kaldırılması, bir yandan da farklı hizmet binalarında görev yapmakta olan personelin tek çatı altında toplanarak kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması gereği ortaya çıkmıştır.

ARTNİYETLİ ÇABALAR BEYHUDE KALACAK

Daha önce hain Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) aitken Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından el konularak Maliye Hazinesine devredilen bu bina, bir süreliğine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından değerlendirilmiş, sonrasında da Başkanlığımızın hizmetine verilmiştir. Tekzibe konu haberde oluşturulmak istenen yanlış algının aksine bu bina İletişim Başkanlığına özel olarak yeni inşa edilen ya da yüksek bedellerle kiralanan bir bina değildir. İletişim Başkanlığını yıpratmaya yönelik bu ve benzeri art niyetli çabalar beyhude kalmaktan öteye geçemeyecektir.

Öte yandan; millet-devlet iletişiminin etkin yönetimi için gerekli çalışma ve düzenlemeleri yapmak ve yürütmek Başkanlığımızın kendisine misyon edindiği hususlardan sadece birisidir. Tek başına bu husus göz önüne alındığında dahi birçok unsuru olan bütçe kalemlerinin ve stratejik planda yer alan hedef maliyetlerinin “aslan payı hükümetin faaliyetlerinin tanıtımına gidiyor” gibi bir ifadeyle açıklanması iyi niyetle bağdaşmamaktadır.

Türkiye gibi büyük ve etkinliğini her geçen gün arttıran bir ülkenin bu alandaki faaliyetlerinin kapsamı da oldukça geniş ve çeşitlidir. Faaliyetlerin çeşitliliği ve kapsadığı alan göz önünde bulundurulduğunda, gazete haberindeki gerçeğe aykırı iddialarla oluşturulmak istenen algının aksine, yapılan harcamaların kamu yararı gözetilerek oldukça makul bütçe planlamaları doğrultusunda gerçekleştirildiği açık bir biçimde görülebilmektedir.

KANUNİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak, vatandaşlarımız ile devlet kurumları arasındaki iletişimin güçlendirilmesinde, Türkiye algısının uluslararası kamuoyunda hak ettiği düzeye taşınmasında ve ülke markamızın geleceğinin inşasında üstlendiğimiz önemli sorumlulukları yerine getirirken kamu kaynaklarının kullanımında verimliliği tesis etmek üzere azami hassasiyeti göstereceğimiz; görevini milletimizin teveccühüne layık şekilde başarma gayretiyle, var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Sonuç itibariyle yapılan yayındaki iddiaların gerçeklerle bağdaşmayan tezvirat niteliğinde olduğunu tekrar belirtir ve bu tezvirata karşı diğer kanuni yollara da başvuracağımızı bildiririz.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı