Üniversiteli gençler "Yeni Dünyada Çağı Okumak" çalıştayında buluştu

Türkiye'nin dört bir yanından gelen üniversiteli gençler, Türkiye'de bir ilk olarak Sivas'taki Arifan Külliyesi'nde düzenlenen "Yeni Dünyada Çağı Okumak; Sorular, Sorunlar ve Çözümler" başlıklı çalıştayda bir araya geldi.

Üniversiteli gençler "Yeni Dünyada Çağı Okumak" çalıştayında buluştu
Üniversiteli gençler "Yeni Dünyada Çağı Okumak" çalıştayında buluştu
GİRİŞ 12.09.2022 10:38 GÜNCELLEME 12.09.2022 11:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin dört bir tarafından farklı kesimlerden iştirak eden, üniversitelerden ve farklı kültürleri içinde barındıran Sivil Toplum Kuruluşlarından katılan gençler “Yeni Dünyada Çağı Okumak; Sorular, Sorunlar ve Çözümler” çalıştayı başlığı etrafında Arifan Külliyesi’nde bir araya geldi.

100’e yakın gencin katıldığı çalıştayda her bir genç, kendi perspektifinden gençliğin güncel problemlerine dair çözüm önerileri sundular. 2 Gün 4 oturum şeklinde tamamlanan çalıştay Türkiye’de türünde ilk olması hasebiyle ön plana çıkmaktadır. 4. Günün sonunda çözümler ile alakalı basın açıklaması kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Programda sonucunda, çalıştaya katılım sağlayan her bir üniversiteli gencin çözüm önerilerinin esas alındığı sonuç bildirisi de oluşturuldu.

Sonuç Bildirisinde geçen başlıklar ise şunlardan oluştu;

"SOSYAL MEDYA CAYDIRICI DÜZENLEMEYE HAİZ OLMALI"

  • İlkeli ve dürüst haber alma ve haber verme hakkını ihlal edenlere yönelik caydırıcı hukuki düzenlemeler yapılmalı. Bu kapsamda medya ve sosyal medya düzenlemesi caydırıcı düzenlemeye haiz olmalı.
  • Medya araçları vasıtası ile yayılan müstehcenliğe ve ahlak dışı yayınlara karşı hususen kanuni düzenlemeler yapılmalı.
  • Medya araçları vasıtası ile yayılan müstehcenliğe ve ahlak dışı yayınlara karşı hususen kanuni düzenlemeler yapılmalı.
  • Neslin dini ve manevi hayatı bozucu akidelere karşı ilgili kurumlar üzerine düşen sorumluluğu medya kavgalarına fırsat bırakmadan yerine getirmelidir.

"EĞİTİM MÜFREDATLARI GENÇLİĞE ÖZGÜVEN KAZANDIRMALI"

  • Örgün veya yaygın eğitim kurumlarında din öğrenime devam edenlerin sosyal bilimler alanlarından daha fazla istifade imkanları geliştirilmeli.
  • Eğitim müfredatlarımız gençliğe özgüven kazandıran ve insanlığın gereksinim duyduğu içerikleri sunabilmemize imkân tanıyan düzenlemeler ile tekrar şekillenmeli.
  • Üniversitelerde manevi yaşantıyı ve manevi heyecanı artıracak birimlerin inşasına ve periyodik düzenli kapsayıcı çalışmalara ağırlık verilmeli ve desteklenmeli.
  • Bilim ve teknoloji alanında yapılan çalışmalar manevi unsurlar ile desteklenmeli.

"GENÇLER TEKLİF VE TALEP ÜRETEN BİR GENÇLİK OLMAKTAN ÇIKMALI"

  • Gençliğin karşılaştığı yalnızlığın ortaya çıkardığı olumsuzluklara karşı tüm kurumlar kendilerine yönelik öz eleştiri ile çözüm üretici uygulamalar ortaya koymalı.
  • Gençlik coğrafyasını ve zamanı doğru okuyacak öz eleştiriyi ve kendine yönelik sorgulamayı başarmalıdır.
  • Teklif ve talep üreten bir gençlik olmaktan çıkıp yarın adına sorumluluklarının farkına varan ve ülkesinin geleceği adına yorulmayı ve risk alabilmeyi göze alan sorumluluk abideleri olunmalıdır.
  • Şahsiyetsiz ve hikmetsiz rol modellerden uzak, hikmet ve şahsiyet sahibi öncülerin izleri takip edilmeli.

"SUNİ GÜNDEMLERLE GENÇLERİN VAKTİ ÇALINMAMALI"

  • Yarına yönelik bir anlam ifade etmeyen suni gündemler ile gençlerin vakitleri çalınmamalıdır. Asırlardır insanlığın ihtiyacı olan insanlık, şahsiyet ve iyilik adına her tür sorumluluğu yerine getiren aziz bir milletin evlatları olarak yeni dünyayı aynı ruh ve ahlak ile kuşatmalıyız.
  • Haz odaklı yaşam özendirilmemelidir. Tüketimi ve israfı değil; iktisatlı hayatı özendiren çalışmalar geliştirilmeli.
  • Ülkenin ve dünyanın geleceğinden habersiz maddi güç ve imkanları vazgeçilmez gösteren yanlış bakış açılarına karşı gençliğe yönelik bilinçlendirici içerikler üretilmelidir. Aileler ve öncü şahsiyetler dünyevi hedefleri gençliğin gayesi yapmamalı.
  • Cinsiyet kimliğine zarar veren yayınlara ve oluşumlara karşı önleyici yasal düzenlemeler yapılmalı.
  • Evlilik maliyetlerini kolaylaştırması için anne-babaların bilinçlendirilmesine yönelik resmi ve özel çalışmalara ağırlık verilmeli.
  • Anne-babalar çocuklarına tecrübelerini ve manevi birikimlerini aktarıcı sohbetler yapmalı.

  • Ülkemiz ve dünyamız meselelerine ilgisizlik probleminin çözümü adına; kültürel ve fikri olgunluğun yanında milli ve manevi aidiyet bilincinin kuvvetlendirilmesi gerekir.
  • Tarihî bağlarımızı güçlendiren müfredatlar geliştirilmeli.
  • Dilimiz ifrat ve tefrit içerikli söylemden uzak, kuşatıcı, yapıcı ve hakikate kazandırıcı mahiyete evrilmeli.
  • Farklılıklar ile huzur içinde yaşama ahlakı veren ehl-i sünnet hafızamızı korumazsak yarın hiçbir farklığa tahammülü olmayan selefi üslubun neslimizi istilası ihtimali düşünülmeli ve buna karşı tedbirler alınmalı.
  • Şükürsüzlüğün, kanaatsizliğin ve nankörlüğün neslimizi istilasına karşı korunak oluşturulmalı. Bu ise tefekkür ve ahlak temelli çalışmalar ile mümkündür.
  • Manevi hizmetler binaların dört duvarının arasını sıkıştırılmamalı; sokakla ve insanın olduğu her yer ile hayata dokunmalıdır.
  • Her alanda kurucu kaynaklarımızın günümüzün ihtiyaçlarını kapsadığını gösteren ve taşıyan çağın dili ile şerhler ve telifler yapılmalıdır.
  • Gençleri her alandan ve farklı kesimlerden bir araya getirip dinleyecek bu tür çalışmalar artırılmalı. Gençlerin bu tür çalıştaylar ile sorumluluk alıp çözümleri sunmasına imkân tanınmalıdır.

Çalıştaya katılan gençlerin görüşlerinden hareketle oluşturulan toplamda 26 maddelik sonuç bildirisinde ülkemizden dünyaya, eğitimden bilime pek çok alanda yeni fikir ve bakış açısı ortaya koyulurken, bildirinin son maddesinde Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştirilen bu tarz çalıştayların devamlılık arz etmesi vurgulandı.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Muhmet Özdemir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence ümmeti muhammedin çocuklarına daha cok soz verilmeli kendi dunyalarini kendi yasadiklari coğrafyada tasavvur etmeleri gerekiyor bence bu projeler cok onemli
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Facianın eşiğinden dönüldü: Yol kapatıldı evler boşaltıldı
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!