Uzun süre sonra 'doğru' haber yaptılar! Cumhuriyet ve Birgün tekzip ikizi

Yalan ve manipülatif haberleriyle sıklıkla gündeme gelen Cumhuriyet ve Birgün gazeteleri bugün iki tekzip birden yayınlamak zorunda kaldı. Birgün gazetesi yalan haberini manşetten, Cumhuriyet gazetesi ise manşet altından düzeltti.

Uzun süre sonra 'doğru' haber yaptılar! Cumhuriyet ve Birgün tekzip ikizi
Uzun süre sonra 'doğru' haber yaptılar! Cumhuriyet ve Birgün tekzip ikizi
GİRİŞ 08.11.2022 09:35 GÜNCELLEME 08.11.2022 10:26

Medyayı, toplumu manipüle etmek için kullanan gazetelerin en sık başvurduğu yöntem yalan haber. Sosyal medyanın da tesiriyle bilgilerin hızlı bir şekilde milyonlara ulaşabilmesini fırsat bilen gazeteler, yalan haberlerle büyük algı operasyonlarına imza atıyor. Yalana maruz kalan kurum, kuruluş veya şahısların hakiki bilgiyi topluma ulaştırması ise günler hatta haftalar alıyor. Bu süre içerisinde yaygınlık kazanan gerçek dışı bilgi, algı olarak beyinlere yerleşiyor.

YALAN İKİZLERİ

Bu taktiğin bir yansımasını bugün fondaş medya bir kez daha gösterdi. Muhalefet partilerinin fonladığı gazetelerden Cumhuriyet ve Birgün gazetesi, birinci sayfalarından yalan haber yaptıklarını adeta ilan etti.

"Cevap ve düzeltme metni" başlıklarıyla çıkan iki gazete de yalan haberleri dolayısıyla tekzip yayınladı.

Birgün gazetesi "2 tane yaptı 1 tane yuttu?" haberi dolayısıyla manşetten tekzip yayınlamak zorunda kaldı. Cumhuriyet gazetesi ise "Yürümek de parayla" haberi dolayısıyla manşet altından tekzip yayınladı.

HER GÜN YALAN, 'BİRGÜN' DOĞRU MANŞET

Birgün'ün manşetten yayınladığı yalan haberi yine manşetten "Cevap ve düzeltme metni" ile düzelme yoluna gittiği haber özetle şöyle:

"16.03.2022 tarihinde BirGün gazetesinde '2 tane yaptı 1 tane yuttu?' başlıklı yazı hukuka aykırıdır. Söz konusu yazıda, Okmeydanı ile Göztepe Eğitim ve Araştırma hastanelerinin yeniden inşası işi için düzenlenen ihaleleri Emrullah Turanlı’nın, "yandaş" olduğu için kendisine imkan tanınarak HAKSIZ ve hukuksuz yere aldığına, kanununa aykırı bir şekilde usulsüzlük yaparak rüşvet verdiğinden de bahsedilmektedir. Haberin "Hastane parasını nasıl yuttular?" başlığı tamamıyla gerçek dışı, karalayıcı ve hedef gösterici mahiyettedir. Taşyapı Şirketi’nin çalışanlarının ve yönetim kurulu başkanı Emrullah Turanlı’nın saygınlığını ağır bir şekilde sarsmakta ve itibarsızlaştırmakta, müvekkil şirketin bir bütün olarak çalışanlarını, yöneticilerini, destekçilerini, çalışma ve inşaat faaliyetlerini kriminalize eden ağır ithamlar iddia edilerek kamuoyuna yalan ve yanlış bilgi verilmektedir."

CUMHURİYET TEKZİP GAZETESİNE DÖNÜŞTÜ

Cumhuriyet gazetesinin "Cevap ve düzeltme metni" yayınladığı haber ise, AK Parti'li Sancaktepe Belediyesi'nin Aydos Ormanı'nda yürüyüş yapmak için vatandaşlardan 10 TL gibi bir bedel talep ettiği yalanının çürütülmesiyle ilgili.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...
Netanyahu için geri sayım! Tutuklama emri çıkabilir