Basın İlan Kurumu, internet haber sitelerinin temsilcileriyle görüşmelere başladı

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, mevzuat çalışmaları kapsamında aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin de olduğu internet haber sitelerinin temsilcileriyle görüştü.

GİRİŞ 15.11.2022 18:38 GÜNCELLEME 15.11.2022 21:22

Basın İlan Kurumu (BİK) yürütülen mevzuat çalışmaları kapsamında 1 Nisan 2023'ten itibaren resmi ilanların yayımlanmaya başlanacağı internet haber sitelerinin temsilcileriyle toplantılarına başladı.

Bu kapsamda, aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin de olduğu internet medyası temsilcileriyle görüşüldü.

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, şunları kaydetti:

"Hafta boyunca Türkiye genelindeki tüm gazetelerimize ulaşmaya çalışacağız. Elbette gazetelerimizin kazanılmış haklarının muhafazası bizim önceliğimiz. Diğer taraftan gazetesi bulunmayan fakat önemli sayıda takipçisi olan internet haber sitelerini önemsiyor ve dikkate değer buluyoruz. Yine onlardan gelen talepleri de dinleyeceğiz. Çünkü belirli bir süre sonra onların içinden süreli yayın kapsamına alınanlar olacak. Kısacası açık kapı politikamızı kararlılıkla sürdürüyoruz."

Erkılınç ayrıca, mevzuatın kanuna uygun hale getirilmesine ilişkin çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğü ve bu bağlamda sektörün temsilcileriyle istişarelerin devam edeceğini aktardı. 

Erkılınç, yeni dönemin başladığına ve artık daha güçlü bir BİK'in bulunduğuna dikkat çekerek, görev ve yetkilerinin güncellenmesiyle kendini yenileme fırsatı bulan, kurumsal ve teknolojik altyapısını geliştiren, organizasyon kabiliyeti kuvvetli, stratejik adımlar atan bir kurumun görüleceğini vurguladı.

"ÇALIŞMALAR GECE GÜNDÜZ SÜRÜYOR"

Sürece kılavuzluk edecek mevzuat çalışmalarının gece gündüz sürdüğünü ve köşe taşlarının bir bir döşendiğini aktaran Erkılınç, 1 Nisan 2023'te gazetelerin internet haber sitelerine ilan sevkinin başlamasının planladığını ve bu nedenle ilk beş aylık süreci hayati önemde gördüklerini ifade etti.

Sahadan gelecek bilgilerin büyük önem taşıdığını ve gazeteler ile internet haber sitelerinin görüşlerinin alınmasına yeniden başlanacağını kaydeden Erkılınç, şöyle devam etti:

"Bu süreçte müdürlerden iş birliklerinin geliştirilmesi ve yeni ekonomik alanların açılması noktasında gayret bekliyoruz. Sadece icra ilanlarındaki keyfiyetin ortadan kaldırılması dahi büyük bir başarıdır. Yeni gelir kalemlerinin oluşturulması için özel çaba sarf ediyoruz. Kendi insan kaynağımız dışında, 33 bin kişinin istihdamına doğrudan katkı sağlayan bir kurum olarak yerelde demokrasiyi güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Başarılı olmamızın önünde hiç bir engel yok. Birlikte hareket edeceğiz, stratejik davranacağız, akılcı oynayacağız. İşimizi dosdoğru yapacağız."

"YURT DIŞI TRAFİK MANİPÜLASYONU ÖNLENMELİ"

Toplantıda sektör temsilcilerinin talepleri dinlendi. Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, ziyaretçi trafiklerinin denetlenmesi, kurumsallığını tamamlamış haber sitelerine reklam hakkı verilmesi ve bu haber sitelerinin içeriklerinin de haber değeri taşımasına önem gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli.

"KURUMSALLIK VE NİTELİKLİ HABER" VURGUSU

Ateşli, ziyaretçi trafiklerinde yalnızca yurtiçi kaynakların kabul edilmesinin gerektiğinin altını çizerek, böylece yurt dışı trafiklerinde olası manipülasyonların önüne geçilebileceğini belirtti. 

Ateşli ayrıca, reklamdan pay alacak haber sitelerinin kurumsallığını tamamlamış olması gerektiğine işaret etti. Ateşli, Google'ın trend olarak öne çıkardığı gündemlerin de haber değeri taşımasının önemine vurgu yaparak, Basın İlan Kurumu'ndan reklam alacak haber sitelerinin de buna dikkat etmesi gerektiğini ve gerekli denetlemeleri yapabileceğini ifade etti. 

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli ve BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç.

"HABER7 OLARAK KATKI SAĞLAMAYA HAZIRIZ"

Ateşli, resmi ilan ve reklam yayınıyla ilgili hazırlanmakta olan mevzuata, haber sitelerinin sunacağı katkılarla ilgili ise şu değerlendirmeleri yaptı:

"Çalışmaların yürütüleceği kurullarda ve toplantılarda içerik, teknik ve hukuki olarak katkı sağlayabiliriz. Haber7 olarak 20 yıllık internet haberciliği tecrübemizi yeni düzenlemelerin yapılması noktasında paylaşmaya hazırız."

BASIN İLAN KURUMU'NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan, toplantıya ilişkin BİK'ten de açıklama yapıldı. BİK'ten yapılan açıklamada, Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği başta olmak üzere, mevzuatın kanuna uygun hale getirilmesine ilişkin çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğü belirtildi.

BİK YASA ÇALIŞMALARINA KATKI SUNDU

Açıklamada, geçen Eylül'de Bursa, İzmir, Konya, Ankara, Samsun, Trabzon, Malatya, Van, Diyarbakır, Adana ve İstanbul'da bölge toplantıları düzenleyerek gazete sahipleri ve temsilcileri ile bir araya gelen BİK'in, sahada paylaştığı ve topladığı bilgilerle yasa çalışmalarına önemli katkı sunduğu kaydedildi.

Açıklamada, 800'ü aşkın gazete temsilcisinden yazılı ve sözlü görüş alarak mevzuat hazırlama sürecinde değerlendiren ve kanun değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından Afyonkarahisar'da müdürlerini toplayan BİK'in, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nin bazı maddelerinde değişiklik öngören taslak çalışmayı yazılı hale getirdiği vurgulandı.

HAFTA BOYUNCA TOPLANTILAR YAPILACAK

İnternet haber sitelerinin süreli yayın sayılmaları ve 2023 yılı Nisan ayında ilk kez resmi ilan yayımlamaya başlayacak olmalarının, Kurumun sorumluluk alanını genişletirken internet haber sitelerine de maddi kaynak sağlanmasının önünü açtığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İnternet haber sitelerinin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkını kazanmaları ise tıpkı gazete ve dergilerde olduğu gibi belirli kurallara tabi. Bu nedenle BİK, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliğine son şeklini vermek üzere paydaş halkasına yeni eklenen internet haber siteleri ile bugünden başlamak üzere hafta boyunca art arda toplantılar gerçekleştirecek. BİK üst yönetimi, ilk olarak bugün yüksek tirajlı gazetelerin internet sitesi temsilcileri ile Genel Müdürlük binasında bir araya geldi. Toplantıda, internet haber sitesi temsilcilerinin sürece dair görüşleri dinlendi, mevzuatta yapılacak düzenlemelere ilişkin önerileri not edildi."

İNTERNET HABER SİTELERİNİN TEMSİLCİLERİYLE BULUŞULACAK

Açıklamada, aynı heyetin daha sonra Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum, İstanbul ve Kocaeli illerinde yayımlanan gazetelerin internet sitesi temsilcilerinin katılımıyla iki ayrı oturumda uzaktan erişim toplantıları gerçekleştirdiği dile getirilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Gazetesi bulunmayan yüksek ziyaretçi trafiğine sahip internet haber sitelerinin temsilcileri ile yarın buluşulacak. Ardından Van, Bitlis, Hakkari, Kars, Ağrı, Iğdır, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yayınlanan gazetelerin internet sitesi temsilcileri ile iki ayrı toplantı yapılacak. BİK, çarşamba gününden başlayarak, cuma akşamına kadar Bursa, Diyarbakır, Adana, Malatya, Konya, İzmir, Ankara ve Samsun müdürlüklerinin koordinasyonunda düzenlenecek toplantılarda geriye kalan 63 ildeki gazetelere ait internet haber sitelerinin görüşlerini almayı tamamlayacak."

Açıklamada, toplantıların ardından Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nin, tüm paydaşların görüşleri alınmış olarak ilgili taraflara sunulacağı ve alınan geri bildirimlerle nihai şekli verilen yönetmeliğin, yönetim kurulu teklifi olarak Şubat 2023'te BİK Genel Kurulu'na arz edileceği ve genel kurulda kabul edilmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceği bildirildi.

KAYNAK: AA, HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
11 ilde PKK'ya operasyon: 92 terör ini imha edildi!
Altın fiyatlarında sert yükseliş