Cumhuriyet'i dezenformasyon kanunu da durduramadı: İftira mahkemede tescillendi

Dezenformasyonla mücadele kapsamında çıkarılan kanuna "Sansür yasası" ve "Artık haber yapılamayacak" ifadeleriyle itiraz eden Cumhuriyet gazetesi, kanuna rağmen yalan haberlerini sürdürüyor.

GİRİŞ 13.01.2023 13:50 GÜNCELLEME 14.01.2023 00:47
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Gazetecilik ilkelerini çiğnemeye devam eden Cumhuriyet gazetesinin bir haberi daha tekzip edildi.

Cumhuriyet'in 6 Aralık’ta yayımladığı “İşte Bilal’in enflasyonu” başlıklı haberinin iftira olduğu ortaya çıktı. Gazete, mahkeme kararıyla yalan olduğu belirlenen haber için tekzip metni yayımladı. Cumhuriyet, internet sitesinde farklı başlıkla algı operasyonuna devam etti. Gazetecilik ilkeleriyle bağdaşmayan bir tavır sergileyen Cumhuriyet Gazetesi, tekzip metnini internet sitesinde de yayımlamaması dikkat çekti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I AİLESİ ÜZERİNDEN HEDEF ALMIŞTI

Mahkeme kararıyla yalan olduğu belirlenen haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocukları Bilal Erdoğan ile Sümeyye Erdoğan'ın ortağı olduğu iddia edilen Doruk Izgara'ya ait Çay Saati isimli işletmede, enflasyon verilenin 2 katı zam yapıldığı iddia edilmişti.

Erdoğan’ın çocukları da İstanbul Havalimanı’nda bulunan restoranlarındaki ürünlerinde fahiş fiyat artışlarına gitti.” ifadelerinin yer aldığı haberde,  “Erdoğan’ın çocukları da İstanbul Havalimanı’nda bulunan restoranlarındaki ürünlerinde fahiş fiyat artışlarına gitti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Haziran-Ekim 2022 döneminde enflasyon artışı yüzde 16 oldu. ENAG verilerine göre ise aynı dönemde enflasyon yüzde 36 artış kaydetmişti. Çay Saati’nin yaptığı zamlar her iki verinin de iki kata yakın üzerinde gerçekleşti.” denilmişti.

MAHKEME YALANI TESCİLLEDİ, TEKZİP KARARI VERDİ

Cumhuriyet’in haberinin yalan olduğunu tescilleyen mahkeme, mağdur şirketin tekzibini yayınlatma kararı aldı.

Cumhuriyet Gazetesi’nin 6. sayfasında önceki haberin yerinde bu kez “Cevap ve düzeltme metni” başlıklı bir tekzip yayınlandı.

Doruk Izgara Gıda A.Ş’nin avukatı Mustafa Doğan İnal tarafından kaleme alınan tekzip metni Cumhuriyet’te şu şekilde yer aldı:

“Cumhuriyet Gazetesinin 06.12.2022 tarihli nüshasının 6. Sayfasında kaleme alınan "İşte Bilal'in Enflasyonu" başlıklı gerçekle alakası olmayan, iftira niteliğindeki yazı ile Müvekkil şirkete ağır ithamlarda bulunulmuş, gazetecilik ilkeleri, hukuk fütursuzca çiğnenmiştir. Yazı içeriğinde gerçekle alakası olmayan beyanlarda bulunularak, müvekkil şirket kamuoyunun husumetine maruz bırakılmaya çalışılmıştır. Gazetede yer alan bu satırlar bir durum ya da olay anlatımından çok, müvekkil şirketi zan altında bırakmak maksadıyla kaleme alınmıştır.

Çay Saati markasının Fevzipaşa Caddesi şubesinde Türk Kahvesi ürünün fiyatı yanıltıcı bir şekilde 42 TL'ye satıldığı ve buna ilaveten ilgili şubede 53 TL'ye teneke kutu kola satıldığı yazılmıştır. Oysa Müvekkil şirketin Fevzipaşa Caddesi Çay Saati şubesinde Türk Kahvesi 24 TL olup, ilgili şubede haber tarihine kadar hiçbir zaman 42 TL olmamıştır.

Ayrıca Müvekkil şirketin Fevzipaşa Caddesi şubesinde teneke kutu kola satılmamaktadır. Çay Saati Fevzipaşa Caddesi şubesinde Türk Kahvesi, ilgili haberin yayınlandığı gün ve öncesinde 24 TL üzerinde bir fiyata satılmamıştır. Tüketicileri ve kamuoyunu yanlış yönlendirmesi ve yanıltıcı bilgilendirme ile şirket ve/veya marka itibarını alenen zedelemesi dolayısıyla iş bu fiyat bilgilendirmesinin kasıtlı ve provokatif haber niteliği taşıdığı aşikardır.

Özellikle ülke gündeminde siyasi iktidara karşı yürütülen kirli savaşta her yolu meşru sayan, yalan ve iftirada birbiri ile yarışan sözde gazetelerin bu iddiaları, yürüttükleri psikolojik savaşın bir parçasıdır. Müvekkil şirkete karşı yayınlanan asılsız, uydurma ve haber niteliği taşımayan iftira yazısının arka planındaki kirli düşünceleri ve hesapları kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Bu yazı 5187 sayılı Basın Kanunu basın meslek ve ilkelerine aykırıdır. Adalet ve tarafsızlığa saygılı olma, kişi ya da kuruluşları aşağılayıcı yalan haber yapma veya iftira niteliği taşıyan yayın yapmama, özel amaçlara hizmet eden ve haksız rekabete yol açan yayın yasağı ilkelerine uygun değildir. Söz konusu tüketici ve kamuoyunu yanıltıcı ve marka itibarını zedeleyici bilgiler içeren bu yazı ile ilgili tüm yasal haklarımızı hızlı, eksiksiz ve etkin bir şekilde kullanacağımızı da dikkatlerinize sunarız.

Kamuoyuna saygılarımızla sunarız.”

İNTERNET SİTESİNDEN YALAN HABERE DEVAM ETTİ

Cumhuriyet, söz konusu tekzibe rağmen yalan haberi internet sitesinden kaldırmadı.

Gazetede yer alan "İşte Bilal'in enflasyonu" başlığının Cumhuriyet'in internet sitesinde farklı bir başlıkla yayınlandığı görüldü.

"Marketleri hedef alan Erdoğan çocuklarının yaptığı fiyat artışını görmüyor" başlığı atılan söz konusu haberle algı operasyonu yapılmaya devam edildiği tespit edildi.

TEKZİP, İNTERNET SİTESİNDEN YAYINLANMADI

Gazetecilik ilkeleriyle bağdaşmayan bir tavır sergileyen Cumhuriyet, yalan çıkan haberine gelen tekzip metnini internet sitesinden yayınlamaması da dikkat çekti.

Söz konusu haberi kaldırmayan Cumhuriyet, internet sitesinde tekzip yayınlayıp yayınlamayacağı henüz bilinmiyor.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 58
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    gazetelerin veya medya unsurlarının yalan veya kasıtlı haber yapma hakkı var mı,yoksa cezası nedir.Bu ne rahatlık,yalan haberle iftira at,sonra yangel yat keyfine bak.Böyle bir şey olamaz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gazetedekilerin adı yalan,soyadı iftira...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    chp kanun tanımam diyor. bizde chp yi seçmeyiz. ak partiyi seçeriz.
    Cevapla
  • Yav He he 1 yıl önce Şikayet Et
    Okçular diyorum başka birşey demiyorum
    Cevapla
  • Neco 1 yıl önce Şikayet Et
    Pkk paçavrası kimin çocuğu olduğunuzu bilmem ama cumhuriyet çocuğu olmadığınız kesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki