Mustafa Kutlu yazdı! Mal mülk sahibi insanlar bunu unutmasın

Yazar Mustafa Kutlu, cömertliği edinen konu köşe yazısında servet sahibi insanlara seslendi.

Mustafa Kutlu yazdı! Mal mülk sahibi insanlar bunu unutmasın
Mustafa Kutlu yazdı! Mal mülk sahibi insanlar bunu unutmasın
GİRİŞ 03.04.2024 19:23 GÜNCELLEME 03.04.2024 19:23
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yazar Mustafa Kutlu, bugün Yeni Şafak'ta kaleme aldığı "Ver kurtul" isimli köşe yazısında cömertliğin güzelliklerinden ve insana kazandırdıklarını konu edindi. Yazısına zengin ve defalarca kez hacca giden bir adamın hikayesiyle başlayan Kutlu, "Öyle ki serveti yedi sülalesine yeter. Gidip kapısına dayanıyor: “Efendi şurada bir hayırlı iş vardır, yüz lira verirseniz bitecek” diyorsun. Değil yüz lira, yüz milyon lira verse bir şeyi eksilmeyecek olan adam size dünyaları bağışlıyormuş gibi kasılarak elini cebine atıp bir on lira çıkarıyor. Yahu şimdi ben bu adama ne diyeyim." dedi. 

MAL MÜLK SAHİBİ İNSANLARI BUNU UNUTMASIN

Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de “...Altın ve gümüşü (genel olarak parayı ve serveti) biriktirip saklayarak Allah yolunda infak etmeyenler yok mu, işte onlara acı bir azabı müjdele” (Tevbe 9/34)." buyurduğunu belirten yazar, servet ve mal mülk sahibi insanlara unutmaması için şu satırları yazdı;

Hz. Peygamber’den bir şey istenilip de “Hayır” dediği vaki olmamıştır. Ayrıca cömert olmak için illâ zengin olmak da gerekmez. Elbette ki beş parmağın beşi bir değil. Her kişi cömertlikte aynı seviyeyi tutturamaz. Cömertliğin ilk derecesi sehâ’dır; sonra cûd gelir; en son mertebesi ise îsâr’dır.

Malının bir kısmını verip bir kısmını kendine ayıran sehâvet sahibidir. Malının çoğunu bağışlayıp az bir kısmını alıkoyan cûd sahibidir. Kendisi muhtaç olduğu hâlde elinde bulunan imkânları başkalarının ihtiyacını karşılamak üzere kullanan fedakâr kişi ise îsâr sahibidir.


Günümüzde cömertliğin neredeyse 'enayilik'le bir tutulduğuna dikkat çeken yazar Kutlu, "Modern hayat insanın insanla münasebetini kesiverdi. Araya âletleri, kurumları, yasaları koydu. Adam bu gibi işleri devlete, hükumete, belediyeye havale edip işin içinden sıyrılıyor. “Öyle ya, madem vergileri topluyor, yoksulun hakkını da ödeyiversin” diyor." şeklinde yazdı. 

CÖMERTLİĞE KARŞI TEŞEKKÜR BİLE İSTENMEMELİ

Bir insanın utanma duygusu, kanun emri, devlet zoru, çıkar hesabı, sınıf menfaati, korku belası ile cömert olamayacağını belirterek infak denen şeyin gönül rızasına bağlı olduğunu ifade etti. Bir insanın yaptığı cömertliğe karşı bırakın bir hizmeti bir teşekkür bile beklememesi gerektiğini belirterek şu satıları kaleme aldı;

Dünya bir misafirhanedir; bir gölgelik.

İnsanoğlu göz açıp kapayıncaya kadar geçen bir ömrü yaşıyor.
Cenab-ı Hak “Sen infak et ki, ben de sana infak edeyim” buyuruyor. Seni dünyaya zincirleyen bağlardan, ağırlıklardan kurtul, verdikçe ferahlayacak, hafifleyeceksin.
“Veren el alan elden üstündür” denilmiş. Burada cömert zenginler için bir müjde var.
Hz. Peygamber “Her ümmetin bir fitnesi vardır, benim ümmetimin fitnesi de maldır” buyuruyor. Bunu bir köşeye yaz. Unutma.
Vay ki mal hırsı ile yanıp-tutuşana.

Kul “malım, malım” der durur. Hâlbuki onun malından kendisine düşen sadece şudur: Yiyip tükettiği, giyip eskittiği, verip kurtulduğu.
Hadi be birader:
Ver kurtul.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 12
  • Murat 4 hafta önce Şikayet Et
    İlk önce ülkemizin zenginleri sonra ilke izin siyasileri vekilleri sonra sıradan halk iyi okusun para için 40 takla atan bir toplum olduk
    Cevapla
  • misafir 4 hafta önce Şikayet Et
    mal mülk allahındır bizler bir garip bekçisiyiz .iki zengin tam zekatı verse türkiyede fakir kalmaz verenleri tenzih ederim allah kabul etsin .hepsi verse dünyada fakir kalmaz .saygılar rabbim verebilmeyi nasip etsin cümlemize .
    Cevapla
  • Bülent Duman 4 hafta önce Şikayet Et
    Zenginin malında fakirin hakkı var, zekat vermek zorunda, yoksa bunun hesabını ahiret te cehenneme girerek verirsin, servet vergisi çıkmalı, acilen
    Cevapla
  • Hmd 4 hafta önce Şikayet Et
    Allah razı olsun kalemine sağlık maalesef verirken gösteriş gizli ve nakit olmalı hiçkimse satamadığı malı vermemeli beğendirmeli nakdi daha iyi eğer zekat müessesesin hakkıyla yapsak fakir bulamayız
    Cevapla
  • Fatih 4 hafta önce Şikayet Et
    Milleti din bahanesi ile soyup örgütlenip devlet aleyhine kullanın. Dün adınız başkaydı bugün başka. Zekat sadaka önce akrabanıza sonra komşunuza sonra yakınlarınıza düşer. Tarikatlara cemaatlere güçlenmeleri ve dini tahrip etmeleri devletin içinde tekrar devletleşmeleri için fırsat vermeyelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan CHP'ye iade-i ziyaret kararı - Gazete manşetleri
Saraçhane provokasyonunda polislere kaldırım taşı atıldığı anlar ortaya çıktı!