Emekli ve memur zammı belli oldu! 3600 ek gösterge ne zaman yürürlüğe girecek?

Emekli ve memura 2022 yılında yapılacak olan zam oranları açıklandı. Memura 3600 ek gösterge sözleşmeye giriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur sendikaları arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinin olumlu sonuçlanacağı açıklandı. 3600 ek gösterge, aile yardımı, 4C’lilere ek ödeme gibi konularda mutabakat sağlandı.

Emekli ve memur zammı belli oldu! 3600 ek gösterge ne zaman yürürlüğe girecek?
Emekli ve memur zammı belli oldu! 3600 ek gösterge ne zaman yürürlüğe girecek?
GİRİŞ 24.08.2021 09:06 GÜNCELLEME 24.08.2021 09:07
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur ve memur emeklisinin 2022-2023 yıllarındaki mali ve sosyal haklarına yönelik 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin sonucunu açıkladı. Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı %5, ikinci altı ayı %7, 2023'ün ilk altı ayı %8, ikinci altı ayı %6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı.

Bakan Bilgin Toplantının Sonucunu Açıkladı!

Toplu pazarlık yapmak kolay bir iş değil. Belli bir ölçüde uzlaşmayla buraya geldik. Teşekkür ediyorum. Tüm sayın genel başkanların katkısı oldu. Bazı konular tamamlanamadı. Tamamlanmamış hususlar var. Akşama kadar tamamlanır. İmzalanır. Biz genel çerçevede yürüttüğümüz genel hususlar konusunda uzlaşmaya vardık. 

Sağlık sistemimiz, sağlık çalışanlarımıza teşekkür etmemiz lazım. Sağlık-Sen başkanı da aramızda. Burada devletimizin mücadelesi maddi kıstaslarla ölçülmeyecek konudur. Başta sayın bakanlarımız olmak üzere, Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. 

Akdeniz'de Ege'de güneyimizde aynı şey var. Tüm bölgemiz adeta küresel güçler tarafından yeniden haritaları çizilmek istenen bir operasyon karşısında. Türkiye kendi gücüyle bu operasyonlara cevap vermektedir. 

Türk ekonomisi yüzde 7 büyüdü, yıl sonu itibariyle yüzde 9 büyüme içinde olduğumuzu belirtmek isterim. Başka birçok göstergeden bahsetmem mümkün. Türkiye'nin ekonomik gücünün yanı sıra toplumsal bir gücü var. En yoksulundan orta hallisine kadar hizmet verdiği alanlar vardır. Eğitim, sağlık ücretsizdir. Sosyal devlet gücümüzü ortaya koymaktadır. 

Bunlar gurur duyulan hizmetlerdir. Ekonomik kalkınma dönemleri bazı sorunların ortaya çıktığı dönemlerdir. Türkiye ekonomisi 200 milyar dolarlık ihracat gücünü elde etmiştir. İnşallah geçeceğiz. Bir de yansımaları var. Yaşadığımız sorunların bedeli olarak düşünebiliriz. Enflasyon sorunu var. 

Enflasyon altında yurttaşımızı kamu çalışanlarımızı ezdirmeyeceğiz. Biz de toplu sözleşme mekanizmasını değerlendirmek istedik. Hizmet kullanımında da aynı şeyi yaptık.  Türkiye büyüyor. Enflasyona karşı çalışanlarını koruyor. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ'le toplu sözleşme yaptık. Bugün 2022-2023'ü kapsayan sözleşme yapacağız. 

Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı.

3 BİN 600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

Sözleşme kapsamında 3 bin 600 ek gösterge meselesi çalışma grubuyla tamamlanacak. Sözleşme kapsamı içinde tamamlanacaktır. Çalışmamızı yaptıktan sonra, kanun çıkarılması gerekiyor. 

Sözleşmeli çalışanlar için 3+1 ilkesini benimsedik. O konuda yerel yönetimlerin çalışanlarına haksızlığını gidermek için çalışmaların yapıldığını ifade etmek isterim. 

4C'LİLERE 260 TL EK ÖDEME

Öte yandan, aile yardımlarında da iyileştirme oldu. 4C'lilere yapılacak ek ödemenin 260 TL seviyesinde olacağı belirtildi. 

''SÖZLEŞMEYİ UZLAŞIYLA İMZALAMAK İSTİYORUZ''

Öte yandan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yaptığı açıklamada Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'in ortak talebinin taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artış olduğunu anımsattı.

Hükümetin 2022 yılı için sunduğu zam teklifinin talep ettiklerinin yarısı düzeyinde olduğunu ve seyyanen zammı içermediğini belirten Tonbul, şöyle konuştu: "Türkiye Kamu-Sen ile ortaklaşa hazırladığımız talepler, ekonomik şartlar ve kamu çalışanlarının görüşleri dikkate alınarak belirlendi.

KARAR BUGÜN 14.30'DA AÇIKLANACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in bugün saat 14.30'da kameraların karşısına geçerek anlaşmanın detaylarını açıklaması bekleniyor.

MEMUR SEN VE TÜRKİYE KAMU-SEN'İN TEKLİFİ

Memurlarla ilgili toplu sözleşme görüşmeleri yasa gereği dün gece saat 00.00'da bitti. 2 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde Memur-Sen ile Türkiye Kamu-Sen ortak teklif getirdi. Taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talep edildi. 

Hükümet ise 2022 için altı aylık dönemler halinde 5+6 ve 2023 için yüzde 6+6 ve efnlasyon farklarını teklif etti. 12 Ağustos'ta açıklanan hükümet teklifinin ardından da sendikalarla Çalışma Bakanlığı arasında müzakere süreci sürdü.

EK GÖSTERGE NEDİR? 

Ek gösterge, devlet memurlarının maaşlarını, emekli ikramiye ve maaşların hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama metodudur. Hesaplama metodu olan ek gösterge rakamları, unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirlenir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur, göstergesi 2 bin 500 olan bir memurdan emeklilikte daha fazla maaş ve ikramiye alabiliyor.

Memuriyette 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğretim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600'dan düşük olanların ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik yaratıyor.

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinde belirleyici unsurlardan biridir. Memurların maaş hesabında kullanılan ölçütlerden birisi olan ek göstergedeki artış mevcut maaşları artırmakla birlikte asıl etkiyi emeklilik ikramiyesine ve emekli maaşına yapıyor.

YORUMLAR 19
  • Mehmet YILMAZ 2 yıl önce Şikayet Et
    4 A ssk emeklisine enfilasyon zamı yokmu 4 a ssk emeklisinin hali ne olcak sormak lsterlm
    Cevapla
  • Dr. Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Memura yapılan zamlara açıyorum, Polislerimiz hariç, yazık o paralara 9,500 TL maaş alıyorlar. Yazık
    Cevapla
  • Dr. Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Memura bu kadar zam neyin nesi akşama kadar yapıyorlar maaş kamuda 9,500 TL, Polis alsın onlar hakkediyor, memur sendikaları piyasanın yükseleceği günü beklerler zam isterler memur zamında sonra piyasa biraz düşer, bu ülkede hayatını yaşamak için memur olacaksın, karı koca 18.000 TL maaş alıyor, piyasa onlara çalışıyor.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Polis hak ediyoda imamlar hak etmiyomu
    Cevapla
  • ol o zaman 2 yıl önce Şikayet Et
    memur olacaktan da olmamı dediler sana. milletin karı koca maaş alması size mi kalmış. Git sen de çalışan bir memurla evlen o zaman. Saçma sapan yorum yapmayın.
    Cevapla
  • Gözde 2 yıl önce Şikayet Et
    Beyefendi her memur 9.500 maaş almıyor. Ayrıca her memurun karısı yada kocasıda memur değil. Bir çok memur ne durumda ne şartlar altında geçim ettiğinden sizin haberiniz yok sanırım. Bir yorum yaparken genel olarak alt kademeden üst kademeye kadar düşünerek yazın lutven
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Halkım ucuz yesin diye ,çiftçinin ürettiği ürettiği para etmiyor
    Cevapla
  • Ülkücü03 2 yıl önce Şikayet Et
    2022-2023 enflasyonlarini nereden biliyorsunuz da şimdiden bu kararlar alınıyor. Demek ki sendikalar sözde danışıklı dövüş olduğu apaçık belli. Ayrıca 2009 da söz verilen 3600 ek gösterge hala sözde kaldı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar