Ek gösterge ile maaşlara %25 zam! 3600 ek gösterge kimleri kapsayacak?

Uzun süredir beklenen 3600 ek gösterge çalışmalarında sona gelindi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 3.600 ek gösterge düzenlemesi ile memur emekli ikramiyelerinin 30 bin TL civarında artacağını belirterek, “Düzenleme herkesi kapsayacak.” dedi. Peki ek gösterge ne zaman yürürlüğe girecek? 3600’den kimler yararlanacak?

Ek gösterge ile maaşlara %25 zam! 3600 ek gösterge kimleri kapsayacak?
Ek gösterge ile maaşlara %25 zam! 3600 ek gösterge kimleri kapsayacak?
GİRİŞ 03.09.2021 16:19 GÜNCELLEME 03.09.2021 16:19
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Hükümet ile memur sendikaları arasında geçen hafta karara bağlanan toplu sözleşme görüşmelerinde zamla birlikte meslek kollarında 350 başlıkta kazanım sağlandı. En önemli başlıklardan ikisi de 3.600 ek gösterge ile 500 bin sözleşmeli çalışına yönelik gelecek yıl hayata geçirilmesi öngörülen hükümler oldu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, maaş artışları dışında 11 hizmet kolu için 7 milyar liralık yıllık kazançla masadan kalktıklarını ifade etti. Bugün yaklaşık 4.300 TL aylık alan bir öğretmen, polisin geliri 950 TL artarak 5.250 TL olacak. Ek gösterge cetvelinin yenilenmesiyle zor koşullarda çalışan personelin de daha yüksek ücret almasının önü açılacak.

MAAŞLARA % 20-25 CİVARINDA ZAM YAPILACAK

Ek gösterge hayata geçtiğinde kapsamdaki memurların emekli aylıkları ve emekli ikramiyeleri yüzde 20-25 oranında artacak. Mevcut sistemde dört yıllık üniversite mezunu öğretmen, polis, din görevlileri 3000 ek göstergeye, hemşireler ve diğer 4 yıllık üniversite mezunu din görevlileri de 2200 ek göstergeye tabi bulunuyor.

Yaklaşık 30 yıl hizmeti bulunan 3000 ek göstergeye tabi olanların emekli aylığı 4 bin 270 lira, 2200 ek göstergeye tabi olanların ise 4 bin 150 lira. Bugün 30 yıllık hizmet üzerinden 3000 ek göstergeyle yaklaşık 155 bin lira alan bir memur yeni uygulamayla 190 bin lira emekli ikramiyesi alacak.

EMEKLİ İKRAMİYELERİNDE EN AZ 30 BİN TL ZAM

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, maaş artışları dışında 11 hizmet kolu için 7 milyar liralık yıllık kazançla masadan kalktıklarını ifade etti. Yalçın, görüşmelerin son gününde toplantı saatindeki gecikmenin ek gösterge ve sözleşmeli çalışanlara yönelik müzakerelerden kaynaklandığını belirterek, "Toplu sözleşme görüşmelerinde bugüne kadar 'ek göstergenin yeri bura değil' denilerek ertelendi. İlk defa hükme bağlandı ve gelecek yıl tamamlanacak" diye konuştu.

Yalçın, ek gösterge düzenlemesinin dört meslek grubuyla sınırlı kalıp kalmayacağı konusunda ise "Kapsam daralmasını uygun bulmayız. Başından beri meslek gruplarının genişletilmesi yönündeydi talebimiz. Son aşamada geniş bir konsept baz alındı. Kimsenin 'içinde ben yokum diyeceği' bir durum söz konusu olmadı. Yaşama geçtiğinde emekli ikramiyelerinde 30 bin liranın üzerinde yükselme olacak. Memur maaşlarında da artış yaşanacak" değerlendirmesini yaptı.

İDARİ KADROLAR DA DAHİL OLACAK

Ek göstergede statü mü eğitimin mi dikkate alınacağı, hangi meslek gruplarını kapsayacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sendikaların yer yer aldığı çalışma grubunca yasal çerçeveye dönüştürülecek. Daha önceki çalışmalarda öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri olmak üzere 4 grup gündeme gelmişti.

Yeni çalışma ile müfettişler, uzmanlar, şube müdürleri, daire başkanları, genel müdür yardımcıları başta olmak üzere idari kadrolara yönelik de düzenleme yapılacak.

EK GÖSTERGEDE EĞİTİM BELİRLEYİCİ OLACAK 

Statüye göre belirlenirse eğitim durumu dikkate alınmadan lise mezunu polis, hemşire, din görevlileri 3600 ek göstergeden yararlanacak. Eğitime bakılırsa ek göstergeden sadece 4 yıllık üniversite, yüksek lisans mezunları yararlanabilecek. Sendikalar ek göstergelerin eşit oranda sınıf, kadro, unvan ayırımı yapılmadan 3.600'e yükseltilmesini talep ediyor.

Mevcut sistemde bazı kurumlarda şube müdürü, müdür unvanlı kadrolardaki personelin ek göstergesi düşük olduğu için alt kadrolarla aynı maaşı alıyorlar. Yeni düzenleme ile hem liyakate göre yükselmenin önü açılacak hem de ücret dengesizliği son bulacak.

Bugünkü sistemde müdür ve şube müdürü kadrosunda birinci derece kadro, aylık derecesi ile görev yapan yükseköğrenim mezunu devlet memurları en çok 2200 ek göstergeden yararlanabiliyor. Sendikalar ek göstergelerin eşit oranda sınıf, kadro, unvan ayırımı yapılmadan (daha üst ek göstergeden yararlananlar hariç olmak üzere) 3600'e yükseltilmesini talep ediyor.

YORUMLAR 35
  • korayyy 2 yıl önce Şikayet Et
    3600 ek göstergeyi lise mezunu hemşire ve lise mezunu polis alıyorsa neden herkese verilmiyor bu adalet mi acaba
    Cevapla
  • özdemir mercankaya 2 yıl önce Şikayet Et
    memurlar net sitesi yetkilileri 3600 ek göstergenin akibetini gündeme getirerek yetkililere hatırlatması gerekiyor. sanki gündemden düştü.3,5 sene oldu söz verildi ama ortada ecekli acaklı sözlerden başka hiçbirşey yok.
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    lisans mezunu bütün memurlara verilmeli. yoksa ikilik çıkar haksızlık olur. zaten amir vasfında olanlar yüksek maaş alıyor.
    Cevapla
  • R.KAYGISIZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Lise mezunu astsubaylar 26 yıldır 3600 ek göstergeden emekli maaşı alıyor. Onlar alırken ikilik olmuyor mu, kimsenin niye sesi çıkmıyor astsubaylar 3600 den yüksek maaş alırken.?
    Cevapla
  • 262626 2 yıl önce Şikayet Et
    3600 Ek gösterge verilsin, maaş bordromda göreyim ertesi gün emeklilik dilekçemi vereceğim.
    Cevapla
  • Ramazan37 2 yıl önce Şikayet Et
    Memur aç aç. 500 bin tl lik araca biniyor ama hala açız diyor memur kardeşlerimiz. Ayda 15 gün çalışıp 5 bin tl maaş alan memur,emekli olduğunda 4 bin tl alıyordu şimdi 3600 ile emekli olsalar bile çalıyormuş gibi maaş alacaklar. Bugün dsi den 70 yaşında zorla emekli olan ilk okul mezunu adama 7 bin tl maaş verirsin inşaat mühendisi arkadaş dışarda 3 bin maaş ile çalışır. Bu işte bir terslik var. Asgarî ücretlide emekli olduğunda 1600 tl maaş alır. Ohh ne ala memleket. Hala memur işçi aç derler......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika... İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma