Asgari ücret 4 bin liranın üzerinde mi olacak? 2022 asgari ücret belirlemede kritik gün!

Asgari ücret 2022 zammı için nefesler tutuldu. Asgari ücret 4. toplantısının dün yapılması bekleniyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrette ciddi oranda artış olacağını duyurdu. 4 bin seviyelerine çıkması beklenen asgari ücretin, 4 binin üzerine çıkacağı konuşuluyor. Peki asgari ücret ne zaman açıklanacak? 2022 asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret 4 bin liranın üzerinde mi olacak? 2022 asgari ücret belirlemede kritik gün!
Asgari ücret 4 bin liranın üzerinde mi olacak? 2022 asgari ücret belirlemede kritik gün!
GİRİŞ 15.12.2021 08:50 GÜNCELLEME 15.12.2021 08:59
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bir milletvekilinin asgari ücretin ne zaman açıklanacağına yönelik sorusuna ise "Pazartesi öğrenirsiniz" yanıtını vermişti. Dün açıklanması beklenen 2022 asgari ücretin açıklanmaması üzerine ‘’asgari ücret ne zaman açıklanır’’ sorusu yanıt aramaya başladı. 

‘’BAYRAM HAVASI YARATACAK’’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM'deki bütçe görüşmelerinde konuştu. Asgari ücret görüşmelerine değinen Bilgin, "Yapacağımız ücret artışı bir bayram havası yaratacak, bunu şimdiden müjdelemek isterim" diye konuştu. Bilgin, gazetecilerin asgari ücretin ne zaman açıklanacağıyla ilgili sorusuna ise, "Pazartesi öğrenirsiniz" yanıtını verdi. 

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISINDA NELER OLDU?

İşçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2022 yılı asgari ücretini belirlemek üzere dördüncü ve son kez bir araya gelmesi bekleniyor. Komisyon 1,7 ve 9 Aralık'ta toplanmış, taraflar yapılan 3 toplantıda zam konusunda mutabakata varamamıştı. Üçüncü toplantı enflasyon rakamları nedeniyle kilitlenmişti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon rakamlarının baz alınmasını istemiş, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ise yaşanan enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde olduğu gerekçesiyle buna itiraz etmiş, yaşanan enflasyonu ve büyümeden payı dikkate alan asgari ücret beklediğini açıklamıştı.

CHP'DEN 5 GÜN İÇİNDE İKİ AYRI TEKLİF:  "YENİ ÜCRETİ 5.500 LİRA YAPSINLAR"

Yaklaşık 5 gün önce asgari ücretle ilgili çağrıda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, güncel tutarın 5 bin liranın üzerinde olması gerektiğini söylemişti.

Bugün ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yeni bir açıklama geldi.

"Adı üstünde asgari ücret, yani en düşük ücret. Bir ailenin geçinmesi için en düşük ücret bu. Bakınız bu yılın başında 2021 yılının Ocak ayında asgari ücret net 2 bin 825 liraydı o günkü dolar kuru 384 dolar.

Yeni asgari ücreti belirleyeceklerse 384 doların (5.482,91) karşılığı olan Türk Lirası'nı versinler. Yani yılbaşındaki hakkını yıl sonunda da teslim etsinler."

AGARİ ÜCRET ZAMMI BUGÜN AÇIKLANACAK MI?

Kamuoyu tarafından 2022 asgari ücretin dün açıklanması bekleniyordu. 4. toplantı ile alakalı henüz resmi bir açıklama yapılmadı fakat, yeni asgari ücret rakamının bugün duyurulması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET 4 BİN TL SEVİYESİNİ GEÇER Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den son dakika açıklaması geldi ve şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücret çok önemli. Bununla ilgili pek çok rakam ortada dolaşıyor. Çeşitli tahminler yapılıyor. Biz bakanlık olarak bir araştırma yaptırdık. İşçilere, işverenlere bir de profesyonel yöneticilere sorduk. İşçilerimizin büyük bir çoğunluğu, yüzde 37'si 3 bin 750 ile 4 bin TL arasında beklentileri olduğunu söylediler, daha küçük yüzde 9'luk bir oran 4 binin üzerinde rakamlar telaffuz ettiler. 

Daha aşağıları telaffuz edenler de var. Küçük işletmelerde çalışanlar işçilerin daha alt düzeylerde rakamlar telaffuz ettiklerini gördük. Bu sebepsiz değil. Onlar şunu diyor, 'Evet, biz ücretimizin artmasını istiyoruz ama işimizin devam etmesini istiyoruz. Dolayısıyla biz burada sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun işçilerimizin beklentilerini karşılayan ciddi bir asgari ücret artışını gerçekleştireceğiz. 

Bu Türkiye için çalışanlarımız için özellikle düşük gelirli asgari ücretli çalışanlarımız için bir bayram havası yaratacaktır, bunu şimdiden müjdelemek isterim. Bugün asgari ücretin daha yüksek düzeyde açıklanması daha anlamladır. Çünkü ekonomide bazı dalgalanmaların yaşandığı bir dönemde geçiyoruz, enflasyon üstü ortamdan geçiyoruz, onun için asgari ücret bu kadar önem atfedilen bir ücret olmuştur. Bunu anlıyoruz." 

Bakanın bu açıklamasından önce kamuoyunda 2022 asgari ücretin 3.700-3.800 seviyelerinde olacağı bilgisi dolaşıyordu. Fakat ‘’bayram havası yaratacak’’ şeklinde açıklamasından sonra asgari ücret beklentisi de bir hayli yükseldi. Bu nedenle yeni yılda geçerli olacak olan asgari ücretin 4 bin 200 lira seviyesine ulaşması bekleniyor.

"CİDDİ BİR ASGARİ ÜCRET ARTIŞI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, asgari ücret konusunda çeşitli tahminler yapıldığını anımsatarak, asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon işçi bulunduğunu bildirdi.

Bu kişilerin aileleriyle oluşturduğu bütünlüğün dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Bilgin, asgari ücretin diğer ücretleri de belirleyecek bir yetkiye sahip olduğuna dikkati çekti.

‘’3.900’ün ALTINA DÜŞMEDİK’’

İlk iki toplantıda rakam telaffuz edilmezken son toplantıda taraflar Asgari Ücret beklentilerini açıkladı.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Türk-İş'in 3 bin 900'ün altına düşmediğini" söyledi. Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat da "İşveren kesimiyle uzlaşmazlıklarımızı maalesef gideremedik. Ay sonuna kadar zamanımız var" dedi.

"SIKINTILARI GİDERECEK BİR ASGARİ ÜCRET OLSUN İSTEDİK" 

Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat ise şu ifadeleri kullanmıştı: "İçinde bulunduğumuz şartlar içerisinde asgari ücretli ve tüm çalışanların sıkıntılarını giderecek bir asgari ücret olsun istedik. Size iyi yorumlar aktardık ancak geldiğimiz yolda aynı durumda değiliz. Komisyonun sağlıklı bir karar vermesi söz konusu olamadı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile gerçek hayatta yaşadığımız enflasyonda fark var. Döviz kurlarının yüzde 85 arttığını görüyoruz. Son 1.5 ayda anormal şekilde artan enflasyon insanların alım gücünün düşmesi dar gelirli insanları daha da zora soktu. Yaşanan enflasyon çarşı pazar enflasyonunun ve büyüme rakamları da açıklanıyor. Büyümeden de refah payı alacağımız bir asgari ücret bekliyoruz. Ancak şu ana kadar bunu sağlayamadık. Asgari ücretlinin gülümseyeceği ve refah seviyesinin artacağı bir asgari ücreti bulamadık. Bir toplantımız daha olacak ama başlangıçta erken bitiririz gibi düşünmüştük. 2022 yılı değerlendirme hesapları yapılsın istedik ancak benim kanaatimce öyle bir konum olmadığı ortaya çıkmış oldu.
İşverenlerimizin büyük itirazı üzerine TÜİK rakamları açıklayamadı, komisyon başkanımız açıkladı. Enflasyonunda 435 kalemde değerlendirme yapıyor ancak asgari ücretlinin ana kalemi 30 civarındadır. Kira, konut ulaşım vs ele alındığı zaman yüzde 50’den fazla arttığını görüyoruz. Tespitinde bunların dikkate alınacağı kanaatiyle asgari ücretin milli gelirden pay alacak bir yapıya ulaşması beklentimizdi. Önümüzdeki toplantılarda bunu umarım gideririz."

YORUMLAR 28
  • ZAZA DAYI 2 yıl önce Şikayet Et
    DEĞERLİ VATANDAŞLAR bir insan kendisiyle bu kadar mı alay eder bay kemal bir çıkıyor ülke battı para yok ekonomi bitmiş diyor öbür taraftan da asgari ücret 5000 vs. vs . olsun madem ekonomi bitmiş biten ekonomiden sen nasıl bunu isteye biliyon hesap yoksulu herif bende asgari ücretin yaşanacak bir sınıra dayanmasını isterim ancak imkanlarında elvermesi gerekiyor .
    Cevapla
  • Tcli 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsanca yaşamak için dolar 10tl altı olmak şartıya 5000tl şart
    Cevapla
  • Ümit 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu saatten sonra 5000 tl de yapsan hiçbirşeye yaramaz günlük zam gelen bir ülke olduk alıp gücü bitti paran 10000 tl olsa ne olur sanki..
    Cevapla
  • sivaslı cengo 2 yıl önce Şikayet Et
    dün açıklanacaktı açıklanmadı çünki işciyi memnun edecek bir açıklama olmadıgı için açıklıyamıyorlar uzatıyorlar
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    yapılacak zamın önemi yok zamı alacağımız şubat ayı gelene kadar para hiç olacak bu gidişle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması