Kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar? 2022 Temmuz-Aralık kıdem tazminatı hesaplama...

Kıdem tazminatı tavanı belli oldu. 2022 yılının ikinci yarısında geçerli olacak kıdem tazminatı tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. Peki kıdem tazmşnatı ne kadar?

Kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar? 2022 Temmuz-Aralık kıdem tazminatı hesaplama...
Kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar? 2022 Temmuz-Aralık kıdem tazminatı hesaplama...
GİRİŞ 20.07.2022 15:24 GÜNCELLEME 21.07.2022 15:25
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

TÜİK'in verilerine göre 6 aylık enflasyon farkı olarak SGK ve Bağ-kur'lu emeklilerine 42.35, memur ve memur emeklilerine de yüzde 41.69 oranında zam yapıldı. Maaşlara yapılan zam sonrasında 2022 yılının ikinci yarısında geçerli olacak kıdem tazminatının tavan ücreti de belli oldu.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre; Temmuz-Aralık 2022 döneminde Kıdem Tazminatı tavanı 15.371,40 kuruş oldu.

10 YIL ÇALIŞANA 153 BİN 714 LİRA

Kıdem tazminatı tavanının yükselmesiyle birlikte alınacak tazminatlar da arttı. SGK brütü 15 bin 371 liranın üzerinde olan herkes tavan rakamdan faydalanabilecek. Buna göre, 10 yıl çalışmış biri işten çıkarılırsa alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak.

(Not: Sadece kıdem tazminatı baz alınmıştır. İhbar tazminatı, yan haklar, izin süreleri hesap dışıdır.)

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

KIDEM TAZMİNATINI KİMLER ALABİLİR?

  • İşverenin işçiyi haksız nedenlere dayanarak, bahaneler ile hiçbir dayanak göstermeden işten çıkarması,

  • İşin çalışan sağlığını doğrudan etkilemesi ve yaşamını tehlikeye atması sonucu çıkması,

  • İşveren, birlikte çalışmak zorunda olduğu iş arkadaşlarının bir taşıyıcı hastalığa yakalanıp ayrıca bulaştırması,

  • İşçinin iş sözleşmesi doldururken işveren tarafından işin detayları hakkında yanlış ve hatalı bilgiler vermesi sonucu,

  • İşverenin çalışan kişinin kendisine, çalışan diğer aile ferdine hakaret, cinsel saldırı, onur kırıcı ithamlarda bulunması,

  • İşveren eğer işçisinden yasadışı olan bir iş talebinde bulunması,

  • İşçinin iş ortamında cinsel tacize uğraması ve işverene anlatması, işverenin herhangi bir şekilde önlem almaması,

  • Bir iş yerinde eğer 1 haftadan daha uzun süre iş durmasına sebep olacak etmenler yaşanmışsa,

  • Kadın çalışanın, evli kaldığı süre boyunca en az 1 yıl içinde işten ayrılma talebini bildirmesi,

  • Erkek çalışanın vatani görevi nedeniyle askerliğe çağırılması,

  • Emekliliğe hak kazanılması sonucu tazminat,

  • Malullük durumun ortaya çıkması,

  • Son olarak çalışanın vefat etmesi

İSTİFA EDEN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

Bir çalışan kendi isteği ile herhangi bir baskı altında veya zorbalığa maruz kalmadan istifa etse kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz.

Çünkü kişi kendi hür iradesi ile bu kararı almıştır. Çalışmak için tüm koşullar pozitifken atılan bu adım tazminat için haklı bir neden sayılmayacaktır. Son olarak yukarıda bahsettiğimiz gibi sadece kadın çalışanların evlendikten sonraki çalıştıkları bir (1) yıl içinde işten ayrılma talebi tazminat almaları için yeterli görülmektedir.

EVLENEN KADIN TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

Kadınların evlendikten sonraki ilk bir yılı içinde iş sözleşmesini feshetmesi durumunda kıdem tazminatı alırlar. Bu hak sadece kadın işçiye tanınan bir haktır. Bu nedenle erkek işçilerin böyle bir hakkı yoktur. Ayrıca bu haktan yararlanabilmesi için kadın işçinin evliliğinin ilk evlilik olma zorunluluğu da bulunmamaktadır.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • ALPASLAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Hesapta yanlışlık var, Temmuz-Aralık dönemi zaten 13.438 lira olacaktı. %41.69 zam 10.846 liraya uygulandı büyük yanlış kimsenin umurunda değil.
    Cevapla
  • agah 1 yıl önce Şikayet Et
    56 yaşı bekliyoruz. Emeklilik hakkımız 6 sene ertelendi. 38 yaşında millet emekli oldu, 53 yaşındayım bekle Allah bekle... Ne mansur yavaş zam yapar, ne reis ETY yi çıkartır. çalışma hayatımızın sonu kabusa dönüştü.
    Cevapla
  • Misafir dediki 1 yıl önce Şikayet Et
    emeklilerinde yüzü gülücekmi bakalım
    Cevapla
  • Linux 1 yıl önce Şikayet Et
    Örnek 25 yıl çalışmış birisi alacağı para 500 bin diyelim fazla fazla söyleyelim emeklilik parası, evler en düşük 1 milyon eskiden emekli olan ev alırdı şimdi ise çadırdamı yaşayacak sosyal devlet statüsünü kaybetmeye başladık böyle giderse devletin varlığı tartışılır...
    Cevapla
  • Vay be 1 yıl önce Şikayet Et
    Emeklilik sonucu tazminat mi?! Hem emekli ol hemde tazminat al. Avrupada olmayan sey. Türkiye Avrupayi kiskaniyor hoooogh
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması