Körfez medyası katliam için 'yok artık' dedirtti

Mısır'da darbe yönetiminin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki demokrasi yanlılarına yönelik kanlı müdahalesi Arap basınında da geniş yankı buldu. S.Arabistan, BAE ve Kuveyt gazeteleri katliamdan İhvan'ı sorumlu tuttu.

Körfez medyası katliam için 'yok artık' dedirtti
Körfez medyası katliam için 'yok artık' dedirtti
GİRİŞ 15.08.2013 17:58 GÜNCELLEME 15.08.2013 17:58

 Bazı gazeteler, güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına dün sabah düzenlediği saldırıları "katliam" olarak nitelerken, başından beri askeri yönetime destek veren ve mali yardımda bulunan Körfez ülkelerindeki gazetelerin katliamdan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) sorumlu tutması dikkati çekti.

İngiltere'de Arapça yayımlanan Kuds el-Arabi gazetesi, "Mısır meçhule gidiyor" başlığıyla manşetine taşıdığı haberde, göstericilere yönelik kanlı müdahalenin soruna barışçı çözüm arayışlarına darbe vurduğunu belirtti. Haberde, barışçı gösterilerin bastırılmasının darbe yönetimi ile İhvan arasındaki gerilimi körüklediği de belirtildi.

Katar'ın eş-Şark gazetesi "Kara Çarşamba Katliamı, binlerce ölü ve yaralı" üst başlığıyla ilk sayfadan verdiği haberinde, "Mısır'da akan kan, dünyayı sarstı" manşetini kullandı. Haberde, Katar hükümetinin, Rabiatul Adeviyye ile Nahda meydanlarındaki barışçıl gösterilere verdiği sert karşılığı şiddetle kınadığı hatırlatıldı. Katar gazetelerinden El-Arab da, Katar yönetiminin, Mısır'daki barışçıl gösterilere karşı uygulanan yöntemi şiddetle kınadığını vurgulandı.

Ürdün'de yayımlanan El-Gad gazetesi de manşetten duyurduğu haberde, "Rabia ile Nahda meydanlarında gösteriler bastırıldı" başlığını kullandı.

- Mısır basınından "resmi yorum"

Mısır'ın yarı resmi el-Ahram gazetesi, konuyla ilgili haberinde, gösterilerin bastırıldığını, "İhvan'ın ise ateşe körükle gittiğini" öne sürerek, başkent Kahire ve diğer şehirlerde kargaşa yaşandığını yazdı.

Mısır'da yayımlanan el-Masri el-Yevm gazetesi ise "Ölüm kalım savaşı: Ya devlet ya cemaat" başlığıyla manşetten verdiği haberde, "Rabia ve Nahda gösterileri bastırıldıktan sonra İhvan milisleri, polis birimlerine saldırdı, kiliseleri yaktı" ifadesini kullandı. Haberde, yaşanan şiddet olaylarından İhvan'ın sorumlu olduğu izlenimi verilerek, güvenlik güçlerinin meydanlarda ele geçirdiği iddia edilen mermiler ve önünde gözaltına alınan bir şahıs, yakılan bazı binalar ve devrilmiş bir aracın yer aldığı fotoğraflar kullanıldı.

- Devrimin en zor imtihanı

"Mısır devrimi en zor imtihanla karşı karşıya" başlığını kullanan Lübnan'daki es-Sefir gazetesi, "meydanlardaki gösterilerin bastırılmasını hedefleyen müdahalelerin 10 saat sürdüğünü ve başarıya ulaştığını, ancak iki taraftan da yüzlerce kişinin öldüğünü" yazdı. Müdahalenin aksi yönde sonuçlara neden olmasından korkulduğunu yazan gazete, bunun görünürdeki ilk belirtilerinin "beklenmedik bir şekilde silahlı İhvan mensuplarının" Mısır sokaklarında yer alması, birden çok şehirde kiliselere, devlet kurum ve kuruluşlarına saldırılması olduğunu iddia etti.

- Körfez basınından darbe yönetimine destek

Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin iktidardan uzaklaştırıldığı darbe sürecine destek veren Körfez ülkelerinin gazeteleri, son katliamın ardından yine ordu ve darbe yönetimine destek mesajları verdi.

Mısır'da darbenin ardından oluşturulan geçici yönetime mali yardımda bulunan Kuveyt'teki gazetelerden el-Vatan, haberinde, "Mısır...İhvan yakıyor" başlığını kullandı. Haberde, göstericilere ait olduğu öne sürülen silah sıkan bir şahıs, güvenlik güçlerinin meydanda gözaltına aldığı, elleri başlarının üstünde veya yerde yatan kişilerin fotoğrafları kullanıldı.

Kuveyt'in önde gelen gazetelerinden el-Kabas da, Mısır'a atfen kullanılan Arapça deyimi sayfalarına taşıyarak, "Ummu'l Vatan korkusu: Mısır yanıyor, kan akıyor ve mahvoluyor" başlığıyla son gelişmeleri sayfalarına taşıdı.

Suudi Arabistan'ın eş-Şarku'l Evsat gazetesi, manşetinde, darbe karşıtlarını gösterdiği öne sürülen ve elleri başlarının üstünde, dizüstü çökertilmiş göstericiler ile yanıbaşında güvenlik güçlerinin yer aldığı bir fotoğrafa yer vererek "Mısır, Rabia gösterisini bitirdi" başlığını kullandı.

Suudi Arabistan'ın Okaz Gazetesi de manşetinde "İhvan'ın inadından ötürü Mısır yanıyor" başlığını kullanırken, el-Vatan gazetesi "İhvan gösterileri bastırıldı" başlığıyla Mısır'daki olayları sayfalarına taşıdı.

Mısır'daki darbe yönetimine mali destek sağlayan ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yayımlanan el-Beyan gazetesi, manşetinde, "Mısır'da egemenliğin gereği olarak yürütülen operasyonları BAE'nin anlayışla karşıladığı" vurgulanarak, Mısırlıları, ordunun darbe sürecinde açıkladığı "yol haritası" çerçevesinde birleşmeye çağırdı. Gazete, haberinde Mısır hükümetinin, bağımsız kuruluşların, Arap ve uluslararası arabulucuların defalarca yaptığı siyasi çözüm çağrılarına rağmen İhvan'ın bu çağrıları dinlemediğini, aksine meydan okuma yoluna gittiğini iddia etti.

BAE'de yayınlanan el-İttihad gazetesi de el-Beyan'a benzer bir şekilde verdiği haberinde, aralarında 43'ü güvenlik görevlisi olmak üzere 273 kişinin Rabiatul Adeviyye ile Nahda meydanlarındaki gösterilerin bastırılması esnasında öldüğünü yazdı.

"Mısır, sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal kararı ile İhvan kaosunu başarısızlığa uğrattı" başlığıyla son olayları manşetten duyuran gazete, BAE Dışişleri Bakanlığı'nın, "Radikal siyasi grupların şiddet ve tahrik dilini kullanmada ısrarcı oldukları, yaptıklarından dolayı sonuçta üzücü hadiselerin meydana geldiği" şeklindeki açıklamasını sayfalarına taşıdı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
'Benim verilerimle ne olacak?' demeyin! Uzman isim 2016'daki çarpıcı olayı hatırlattı!
Son dakika: Erdoğan'dan enflasyon mesajı: Geri dönüş yok