Mehmet Görmez'den Mina açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mina'daki facia ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

GİRİŞ 24.09.2015 16:28 GÜNCELLEME 24.09.2015 21:53
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Mehmet Görmez'in açıklamaları:

- Biz Diyanet olarak 20 yıldır aldığımız kararlarla, Hac ibaetinin güvenliği açısından, Hac ibadetinin münasibi olarak görülen Müzdelifede gecelemek ile, Mina'da gecelemek hususunda sahabilerin amellerine göre çok kısa süre içerisinde Arafat'tan Müzdelife'ye oradan da Mina'ya aktarımı yapılmaktadır. Böyle olduğu için bu saatler içerisinde o bölgede bulunan herhangi bir hacımız olmamıştır. Diyanet olarak bunu yasakladık.

18 TÜRK HACIYA HENÜZ ULAŞILAMADI

Ancak iki seyahat acentasına bağlı bazı kardeşlerimizden henüz haber alınamamıştır. Her birisinden 9 hacımıza henüz ulaşılamamıştır. 2 ayrı seyahat acentamızdan olan 18 Türk hacının hastanedeki tespitleriyle uğraşıyoruz.

HACILARDAN 4'Ü BULUNDU

Görmez'in açıklamasının ardından 18 kayıp Türk hacıdan 4'ü bulundu.

HACILARDAN 5'İ DAHA BULUNDU

Mina'daki izdiham nedeniyle kendilerine ulaşılamayan 18 kişiden 5'iyle daha iletişim kurulduğu bildirildi.

İnşallah herhangi birisinin vefat etmiş olmamasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Bir müminin en az Kabe kadar değerli olduğu fikrindeyiz. Öyle anlaşılıyor ki bütün Müslümanların bu konu üzerinde durması gerekiyor.

YÖNETİCİLERİN İHMALİ VAR

Herşeyden önce orada ciddi bir yönetim sorunu var. O insanların sevki idaresinden sorumlu olan yöneticilerin ciddi ihmalleri olduğu anlaşılıyor. Bütün İslam dünyasının, İİT'nin 'hac ibadetinin güvenliği' konusunda bir konferans düzenlemesi gerekiyor.

BU GENİŞLİĞE RAĞMEN NASIL İZDİHAM OLUR?

Şeytan taşlama bölümünde çok büyük genişlemeler yapılmıştır. Ancak buna rağmen bu izdihamın nasıl meydan geldiğini ben şahsen anlamakta zorluk çekiyorum.

İran'ın 49 vatandaşının öldüğünü söylediler. Afrika'dan pek çok hacı kardeşimizin vefat ettiğine şahit oluyoruz. Zaten alemi İslamın böyle bir bayram gününde Kabetullah gibi bir yerden böyle bir haberi vermekten çok üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum.

OLAY NASIL OLDU?

Müzdelife'den Cemarat'a gelen insan akımıyla, Cemarat'tan tekrar Mina'ya dönen hacı adaylarının karşılaşması neticesinde oluyor. Hem sağdan hem soldan Cemarat'a doğru hareket olunca, Müzdelife'den Cemarat'a doğru gelen hacılar sıkışıyor. Pek çok ihtiyar hacı adayı tekerlekli sandalyeler ile geliyor. Bilhassa engelli hacılarla yürüyenleri karşılaşması olunca büyük bir izdiham oluyor.

Ben burdan kan bağışı çağrısı yapıyorum. Yaralı kardeşlerimiz için kan ihtiyacı varsa müdahalenin gerekli olduğunu düşünüyorum.

YORUMLAR 37
  • önder 8 yıl önce Şikayet Et
    İngiliz ve amerikan uşağı araplardan alınmalı bu kutsal görev türklere verilmeli onların derdi avrupaya hoş görünmek için gider milyar dolarlar verir futbol takımı alırlar fakirlere bakmazlar
    Cevapla
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Vefat ettikleri yer geniş değil. iki tepe arasinda bir boğaz gibi ve oraya sıkışmışlar. O tepelerden biri düzeltilmeli. Rabbim rahmet etsin.
    Cevapla
  • zuhal kaya kuzgun 8 yıl önce Şikayet Et
    ne mutlu orda olene peygamber efendimiz hepsine sefaatci olsun insallah
    Cevapla
  • muharremkul 8 yıl önce Şikayet Et
    allah rahmet etsin. ama orada olmek de guzeldir
    Cevapla
  • Lamih Sinan 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin kimlere nasip olur ki böyle ölüm
    Cevapla
  • ekrem 8 yıl önce Şikayet Et
    ölüm ecel ile gelmiş olsa anlarım ayaklar altında ezilerek ölmek güzelmi size göre yani. Tamam kutsal topraklar kutsal bi görev ama şekil olarak bence hiçde nasip gibi durmuyor. Her sene yüzlerce hacı bu şekilde ölüyor ve bu ölen insanlar eceliyle ölmüş gibi konuşuyorsunuz. Farkındamısınız insanlar imanın doruguna çıktıklarını sanarken cinayet işliyorlar. Emin ol ordaki hacılar bilinçli olsa bunlar yaşanmaz. Demek istediğim imanı kurtarmak isterken başkalarına zarar vermeden bunu yapmak lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı