Rusya Suriye'de savaşın doğrudan tarafı oluyor

Rusya, hava kuvvetleriyle müdahil olacağı Suriye'deki iç savaşta dengeleri Esed lehine çevirmeyi hedefliyor.

Rusya Suriye'de savaşın doğrudan tarafı oluyor
Rusya Suriye'de savaşın doğrudan tarafı oluyor
GİRİŞ 30.09.2015 17:33 GÜNCELLEME 30.09.2015 17:37
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Rusya'nın, Suriye'deki iç savaşta Esed rejimine verdiği destek, son bir aydır zirve yapan askeri yığınağı ve hava operasyonları düzenleme kararı ile yeni bir aşamaya ulaştı. Rusya, Suriye iç savaşında doğrudan taraf olma noktasına gelirken, ılımlı muhalifler, "terörist" unsurlarla mücadele adı altında hedef alınmaktan ve Esed rejiminin güçlendirilmesinden kaygı duyuyor. 

RUSYA YENİ HAMLELERE BAŞLADI

Suriye'de Mart 2011'deki halk hareketlerine rejimin şiddet kullanarak yanıt vermesi üzerine başlayan iç savaşta Beşşar Esed yönetimine desteğini güçlü ve kesintisiz biçimde sürdüren Rusya, dengelerin rejim aleyhine değişmesi üzerine yeni hamleler yapıyor.

DEV KARGO UÇAKLARIYLA GETİRİLDİ

İran ile birlikte rejimi desteklemeyi kararlılıkla sürdüreceklerini her fırsatta yineleyen Rusya, bu ayın başından itibaren Suriye'nin kıyı kesimlerine büyük bir askeri yığınak yaptı. Rus ordusunun dev kargo uçakları bölgeye, özellikle Hazar Denizi-İran-Irak üzerinden kurulan hava koridoru ile ulaştı. 

Rusya'nın kararlılığını New York'taki görüşmelerde anlayan Amerikan yönetimi, Suriye hava sahasında ABD ve Rus uçaklarının çakışmaması için iletişim kanallarının açılacağını dün duyurmuştu.  

Amaç "terörle mücadele" adı altında Esed'i güçlendirmek 

Rusya için, son aylarda daha da zayıflama eğilimine giren Esed rejiminin toparlanması, "Cenevre-3" konferansının alt yapısının oluşturulmaya çalışıldığı bir dönemde önem arz ediyor. Esed'in muhaliflerin karşısında masaya zayıf oturmasının olumsuz sonuçlarını hesaplayan Rusya, müzakereler başlayana kadar rejimi sahada güçlendirmenin peşinde. 

Rusya'nın bir diğer hedefi de Esed'in uluslararası meşru muhatap haline getirilmesi. DAEŞ ile mücadelenin en iyi Suriye ordusu ve rejimi desteklenerek yapılabileceğini savunan Rusya, "Esed'in alternatifinin İslamcı terörist radikaller olduğu" savını işliyor. Ancak Rusya'nın propagandası henüz karşılık bulmamış görünüyor.

"ÖSO karargahı hedef alındı"

Şam Cephesi saha komutanlarından Muhammed el-Gabi, Rusya'nın bugün ilk olarak Hama kuzey kırsalında Özgür Suriye Ordusu'na bağlı "İz" adlı grubun karargahını hedef aldığını iddia etti. Gabi, şunları söyledi: 

RUSYA'YI İŞGALCİ GÜÇ OLARAK GÖRÜYORUZ

"O karargahın üzerinde ÖSO'nun bayrağı vardı ama ona rağmen hedef alındı. Rusya'ya göre Esed'e silah çeken herkes teröristtir ve Rusya'ya göre aynı hedeftir. Biz ÖSO olarak bizimle savaşmaya gelen herkesle savaşacağız. Rusya'yı şu andan itibaren işgalci güç olarak görüyoruz

AA muhabirine bilgi veren, Humus'taki yerel medya aktivisti Samir el Humusi de bugün Humus ve Hama'da muhaliflerin kontrolündeki bölgelere hava saldırısı düzenleyen unsurların Rus uçakları olduğu şeklinde iddialar ortaya atıldığını belirtmişti. Humusi, "Hama ve Humus'ta muhaliflerin bölgesine saldıran savaş uçakları diğer uçaklardan farklı. Bu uçakların tahrip gücü diğerlerine göre daha yüksek" diyerek, silahlı muhaliflerin dinlemesine takılan kule ve pilotlar arasındaki haberleşmenin Rusça olduğu iddiasını aktarmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 26
  • huu 8 yıl önce Şikayet Et
    zamanında çok denildi girmeliyiz işi bitirmeliyiz diye...biz ne yaptık aman efendim bizi tuzağa çekmeye çalışıyorlar! al sana tuzak...bunca çaban foss...biraz cesaret Allah aşkına...
    Cevapla
  • huu 8 yıl önce Şikayet Et
    savaş Rusya sınırları içine taşınmalı...nerde bu çeçen mücahitler?
    Cevapla
  • Aziz 8 yıl önce Şikayet Et
    Bi taraf olan bertaraf olur.
    Cevapla
  • hyr 8 yıl önce Şikayet Et
    şii sünni söz konusu olunca bunlar mutlaka şiiye destek oluyor
    Cevapla
  • Türkiye kaybetti 8 yıl önce Şikayet Et
    zamanında uçağı düştüğünde, kobani söz konusu olduğunda ve hatta şu an cerablus söz konusuyken direkt müdahele etmek yerine seyyar süleyman şah operasyonları yaptık. şimdi 5 yıldır bu işin korkunç maliyetlerine ki sadece para da değil terör saldırılarından birçok şeye kadar bu maliyetlere türkiye katlanırken şimdi dımdızlak ortada kaldı ve kaybetti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saçlarına kına yakıp asker çorbası içtiler: 57. Alay Vefa Yürüyüşü başladı
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri