Türkiye'ye İslam İttifakında önemli görev!

Bakan Çavuşoğlu 34 ülkenin katılımı ile Riyad'da kurulan İslam ittifakı ile ilgili açıklama yaptı: "Tüm aşamalarda rol alacağız."

Türkiye'ye İslam İttifakında önemli görev!
Türkiye'ye İslam İttifakında önemli görev!
GİRİŞ 01.01.2016 15:30 GÜNCELLEME 01.01.2016 15:57
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

TÜRKİYE ASKERİ ROL ALABİLİR

Yılbaşından beri Riyad’la ilişkilerini güçlendiren Türkiye, Suudi Arabistan önderliğindeki İslam İttifakı içinde yer alacağını duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘‘Riyad'da kurulacak mekanizmanın tüm aşamalarında yer alacağız’’ dedi. Bu sözler Türkiye’nin ittifak içinde askeri bir rol de oynayabileceği anlamına geliyor.

YÜKSEY DÜZEYLİ İŞBİRLİĞİ KONSEYİ KURULUYOR

Geçtiğimiz ay Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suudi Arabistan gezisinin ardından salı günü de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Riyad’da Kral Selman’la görüştü. Görüşme sonrası Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı kaynakları, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasının kararlaştırıldığını açıkladı.  Bir başka önemli gelişme, Suudi Arabistan merkezli ‘İslam İttifakı’ girişiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından önemli bir adım görüldüğünün ve Türkiye’nin de bu ittifakta yer alacağının teyit edilmesi oldu.

Mevlüt Çavuşoğlu: Riyad’da kurulacak mekanizmanın tüm aşamalarında yer alacağız

Bu ifadeler Türkiye’nin askeri olarak ittifakın içinde yer alıp almayacağını sorusunu gündeme getirdi. Ve o soru, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel Al Jubayr’la birlikte düzenlediği basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na soruldu. Suudi Arabistanlı bir gazetecinin "Türkiye, İslam Askeri koalisyona nasıl bakıyor?’’ şeklindeki soru üzerine Çavuşoğlu,  ‘‘öncelikle Suudi Arabistan'ın terörle karşı İslami dayanışma girişimini Türkiye olarak destekliyoruz. Riyad'da kurulacak mekanizmanın tüm aşamalarında yer alacağız. Teröre karşı dayanışma ve terör sebebiyle de artan İslamofobi’ye karşı da dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Bu önemliydi, zira Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, 16 Aralık’ta yaptığı açıklamada Türkiye’nin ideolojik olarak destek vereceğini ancak ‘askeri güç oluşturmanın gündemde olmadığını’ söylemişti.

AKADEMİSYENLER DEĞERLENDİRDİ

Prof. Ataman: Türkiye ve Suudi Arabistan’ın birbirine ihtiyacı var

SETA Vakfı Ankara Koordinatör Yardımcısı Profesör Muhittin Ataman, TRT’ye verdiği röportajda iki ülkenin birbirine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Prof. Ataman, ‘‘Suriye krizinde iki ülke aynı tarafta yer alıyor. Esed rejiminin gitmesinde en çok bu iki ülke istiyor. İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi üyeleriyle ve Almanya ile imzalandıkları nükleer anlaşma İran’ın batılılarla anlaşması iki ülke içinde endişe kaynağı oldu. Bu Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Batı nezdinde öneminin azaldığı anlamına geliyordu. Batı bu üç ülkeyi aynı anda desteklemez. Rusya’nın Suriye lehine sahaya inmesi bu iki ülke arsında bağı daha da arttı. Irak, Suriye ve Yemen’de devlet yok. Katar dışındaki Körfez Ülkeleri kaale alınacak durumda değil. Bu siyasi denklemde bölgedeki konumlarını sağlamlaştırmak adına bu ülkelerin birbirine ihtiyacı var. Çok hassas noktadayız’’ dedi.

(amerikanınsesi.com)

 

YORUMLAR 19
  • ismet 8 yıl önce Şikayet Et
    mısır'da devrim olmasaydı. şimdi üçlü ittifak olurdu.
    Cevapla
  • Maalesef 8 yıl önce Şikayet Et
    Sunu merak ediyorum Islam ittifaki ulkelerinin ortak dusmani olan israile bir saldiri veya operasyon yapacak mi bu ittifak eger israile saldiramayacaklar sa bosuna ittifak kurmasinlar abd yanasmasi olarak kalmaya devam etsinler
    Cevapla
  • rcevahir 8 yıl önce Şikayet Et
    içinize umitsizlik tohumunu atmışlar çıkaramıyorsunuz.. ulan bu ülke tekrar arçalara ayrılmış devletcikler yapılanması ile osmanlı tarzı yönetime gidiyor.. bekle 2020 yi 2023 ü az sabır daha ...
    Cevapla
  • Aci gercek 8 yıl önce Şikayet Et
    Su bir gercekki bu ulkelerin hicbiri abd den habersiz tuvalete gidemezler
    Cevapla
  • Amerikaninsesi 8 yıl önce Şikayet Et
    Haberin kaynagi amerikaninsesi cok ilginc türkiye de ve suud da ajans kalmamis galiba
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yasa dışı Yahudi yerleşimciler, Filistinli şoförü darbetti
Kassam Tugayları, 3 İsrail askerinin öldürüldüğü anları paylaştı!