Irak'ta Sunni güç zayıflatılıyor

Irak İslami Partisi lideri İyad es-Samarrai, Sünni toplumun geçmiş yıllardaki operasyonlarla bilinçli olarak zayıflatıldığını söyledi.

Irak'ta Sunni güç zayıflatılıyor
Irak'ta Sunni güç zayıflatılıyor
GİRİŞ 25.01.2016 16:51 GÜNCELLEME 25.01.2016 16:51
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Irak İslami Partisi lideri İyad es-Samarrai, "Sünni toplum geçmiş yıllardaki operasyonlarla bilinçli olarak zayıflatıldı. Bu toplumun bulunduğu bölgelerde DAEŞ'in ortaya çıkması Sünnileri daha da zayıflattı" dedi.

Samarrai, Bağdat'ın Yermuk bölgesindeki parti genel merkezinde Iraklı Sünnilerin güvenlik ve siyasi sorularını, Irak-Suudi Arabistan, Irak-Türkiye ilişkileri, İran'ın Irak'taki nüfuzu ve terör örgütü DAEŞ sonrası Irak ile ilgili konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Irak'ta Sünnilerin bulunduğu bölgelerde güvenlik şartlarının kötü olduğuna dikkati çeken Samarrai, söz konusu bölgelerdeki güvensiz ortamı DAEŞ'in varlığı, örgüte karşı devletin yürüttüğü askeri operasyonlar ile devlet yetkilileri dışında silah taşıyan milislerin varlığı olarak değerlendirdi.

Diyala'da neler oldu?

Diyala'da Sünniler'e karşı neler yaşandığı sorusunu cevaplayan Samarrai, "Kentte saldırı olayları sığınmacıların dönmesiyle patlak verdi. Bu durumu Haşdi Şabi'ye bağlı bazı yetkililer kabullenmedi ve karşı çıktı. Diyala'da belirli partilere mensup ve Haşdi Şabi'ye bağlı olduğunu iddia eden bazı illegal gruplar bulunuyor. Sünnilere karşı kaçırma, saldırı ve öldürme olayları arttı. Bu da hükümetin Haşdi Şabi'nin şemsiyesi altında faaliyet gösteren milis gruplarını kontrol edemediğini gösteriyor. Saldırıları ve işledikleri suçlarla haddini aşan bu grupları kentten çıkarmak için gerçek irade ve caydırıcı güç yok" dedi.

"Suç ortaklığı var"

Mikdadiyye'de yaşanan saldırı eylemlerinin Sünni sığınmacıların evlerine geri dönmesini engellemek için yapıldığını söyleyen Samarrai, "Gerekçesi ne olursa olsa tüm olanlardan birinci derecede hükümet ve Haşdi Şabi yetkilileri sorumludur. Eğer kanun dışı grup varsa onlarla mücadele edeceksin" diye konuştu.

Sünni federasyonu

Irak'ın DAEŞ'ten sonra Şii, Sünni ve Kürt federasyonuna bölüneceği senaryolarına da değinen Samarrai, şunları kaydetti:

"Her proje için düzgün planlar yapılmalı. Eğer plan ve detaylar sağlam ise proje sorunsuz şekilde gerçekleşebilir ama aksi olursa sorunlar doğar. Projenin adı ne olursa olsun (Sünni federasyonu) önemli değil, önemli olan detayları ile planları ve bölge ülkeleriyle ilintisine bakmak gerekir. Irak komşusu İslam ve Arap ülkelerinin yanı sıra dünyadan da ayrı kalamaz. Eğer bu taraflardan biri kabul etmezse projeyi dağıtmaya çalışacak."

YORUMLAR 2
  • Adem 8 yıl önce Şikayet Et
    Batı şiileri kendilerine karşı bir güç olarak hiç algılamadı. Tarihi sürece bakın batının başını ağrıtan (kendilerince) her zaman sunniler oldu. Onun için bugün İslam dünyasının %20 sini oluşturan şiileri kişkişleyerek sunnilerle savaştırıp ki buna İranın eliyle başladılar, İslam coğrafyasını iyice zayıflatmayı düşünüyorlar. Dikkat ederseniz Dünyanın en zalim liderlerinden biri olan cengiz hanı da İslam coğrafyasını altüst ettiği için filmlerinde şirin göstermeye çalışıyorlar.
    Cevapla
  • haey haey 8 yıl önce Şikayet Et
    Sunni güç zayıflatılıyor...zaten hiç bir zaman birlik olmamışlardı olan güçte OSMANLIyla tarih oldu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tavuk altın yumurtladı - 2 Mayıs günün gazete manşetleri
Meteoroloji'den 34 ile son dakika uyarısı!