Videolarını ABD'nin hazırlattığı ortaya çıktı

ABD'nin bir İngiliz halkla ilişkiler firmasına sahte el-Kaide propaganda videoları hazırlattığı ortaya çıktı.

Videolarını ABD'nin hazırlattığı ortaya çıktı
Videolarını ABD'nin hazırlattığı ortaya çıktı
GİRİŞ 05.10.2016 09:20 GÜNCELLEME 05.10.2016 09:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Araştırmacı Gazetecilik Bürosu (The Bureau of Invastigative Journalism)'in ortaya çıkardığı yeni bir bulgu, ABD hükümetinin bir İngiliz halkla ilişkiler firmasına Mayıs 2007 ve Aralık 2011 arasında sahte el-Kaide propaganda videoları hazırlamaları için 500 milyon dolar ödeme yaptığını ortaya çıkardı.

VİDEOLARI HAZIRLAYAN FİRMANIN İÇİNDEN BİRİ KONUŞTU

Bell Pottinger adlı firmanın içinden bir kişinin söylediğine göre, hazırlanan propaganda filmleri üç kategori altında bulunuyorlar, "Beyaz" olanlar kesin olarak atfedilenler, "Gri"  atfedilmemiş olanlar, "Siyah" ise sahte olarak atfedilmiş materyale dayanıyorlar. Medya firması, reklam kuşağı malzemelerinden haberlerde yer alacak belgelere ve "sahte El-Kaide propaganda filmlerine" kadar pek çok döküman üretmiş.

HAZIRLANAN 3 FARKLI VİDEO TÜRÜ TV KANALLARINA SERVİS EDİLMİŞ

İlk kategoride yer alan reklam filmleri el-Kaide'ye olumsuz bir imaj oluşturmak üzere kurgulanmış bulunuyorlar. İkinci kategoride bulunanlar, sanki Arap televizyonları tarafından hazırlanarak yayınlanmış gibi bir görünüme sahipler. Üçüncü tipteki videolar ise, el-Kaide tarafından yapılmış bombalama eylemlerinin düşük çözünürlüklü videolarından yeni ve farklı videolar üreterek hayata geçirilmişler ve hazırlanan yeni montaj videolara Arapça seslendirmeler eklenerek bölgedeki tüm TV kanallarına gönderilmişler.

DÜNYA ÜZERİNDE KİMLER İZLİYOR TAKİP EDİLMİŞ

Üçüncü tipteki videoların üretilmesi için firmanın tüm el-Kaide arşivini kullandıkları ve benzer videolar üretmeye gayret ettikleri belirtiliyor.

"Kara" propaganda videoları Google'ın Analytics adlı özelliği kullanarak ABD askeri yetkilileri tarafından takibe alındığı ve dünya üzerinde hangi lokasyonlardan izlendiklerinin de analiz edilerek takip edildiği de belirtiliyor. Hazırlanan video görüntülerin dağıtılması işini de ABD'nin deniz kuvvetleri birliklerinde bulunan askerlerin üstlendiğini, bunların devriye gezdikleri esnada bulunmaları için video kayıtları çeşitli yerlerde bıraktıkları, bu videoları bulanların ise gerçek sandıkları Bell Pottionger adlı firmanın bir çalışanı tarafından en ince ayrıntısına kadar anlatıldı.

ASKERLER KRİTİK NOKTALARA CD'LERİ BIRAKIYORDU

Firma çalışanının anlattığına göre, görev bölgelerinde devriye gezen ABD askerleri kendilerine verilen CD'leri kritik noktalara bırakıyorlardı. Daha sonra bu video CD'leri birileri tarafından bulunarak yayınlanmaya başladıklarında, ABD askeri yetkilileri Google Analiytics ile videoyu izleyenlerin IP adreslerini toplamaya başlıyordu.

ABD ASKERİ KOMUTANLARI IP'DEN ŞEMALAR ÇIKARIYOR

Firma çalışanı, bu IP adreslerinin bulunduğu listeye çok az sayıda insanın erişim hakkı bulunduğunu söylerken bu kişilerden birinin kendisi olduğunu söylüyor, ayrıca firmanın yönetim ekibinden üst düzey bir yetkili ile,  ABD askeri komutanlarının aynı erişim hakkına sahip olduğunu iddia ediyor.

Yetkililer, bir video yayınlandıktan sonra örneğin Bağdat'ta bu videoyu izleyenlerin IP adreslerinden bir şema çıkardıklarını, daha ileri bir tarihte daha fazla ilgi çekici bir video yayınladıklarında oluşan izleyenler tablosu ile önceki tabloları karşılaştırarak bir çizelge oluşturduklarını da sözlerine ekliyor.

FİRMAYA 1 YILDA 300 MİLYON DOLAR ÖDEME YAPILMIŞ

Yaklaşık olarak 300 çalışanı bulunan Bell Pottinger'a süreç boyunca yılda 100 milyon dolarlık ödeme yapıldığı, toplamda ise Pentagon'dan firmaya aktarılan paranın 540 milyon doları bulduğu belirtiliyor.

YORUMLAR 7
  • karadenizli 7 yıl önce Şikayet Et
    tıpkı saddamın nükleer tesis yalanı gibi
    Cevapla
  • HAKAN 7 yıl önce Şikayet Et
    BU amerikaya HADDİNİN BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR. YETER DÜNYAYI KARIŞTIRDIĞI.
    Cevapla
  • Hamdi 7 yıl önce Şikayet Et
    Resim herşeyi özetliyor.
    Cevapla
  • Emekli 7 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanın sağa sola köpek gibi saldırması amacı ile hazırlatılmış.
    Cevapla
  • Tura 7 yıl önce Şikayet Et
    resimdeki sol üst kısma dikkat ettiniz mi. ne de güzel illuminati sergileniyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor