Gezmiş ve arkadaşlarının idamına evet diyenler

Türkiye'de 6 Mayıs 1972'de Meclis'te verilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ın idam kararının üzerinden tam 41 yıl geçti. İdamlarının 41.yılında bir haber sitesi TBMM'de kimlerin evet oyu kullandığını çıkardı. Peki Demirel, Ecevit ve Erbakan idam oylamasında ne yaptı? İşte cevabı

Gezmiş ve arkadaşlarının idamına evet diyenler
Gezmiş ve arkadaşlarının idamına evet diyenler
GİRİŞ 07.05.2013 11:58 GÜNCELLEME 07.05.2013 13:15
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Hakan Göksel'in haberi

Türkiye'de 6 Mayıs 1972'de verilen idam kararları tarihte derin izler bıraktı. Meclis'te Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan hakkından idam kararı verilmesinin üzerinden tam 41 yıl geçti.

Bir internet sitesi, TBMM'deki idam görüşmelerinde, hangi milletvekilinin ne yönde oy kullandığını ortaya çıkardı. Oylamada iki isim özellikle dikkat çekti. İsimlerden biri o dönemde Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit diğeri merhum Erbakan'dı.

Konuyu köşelerine taşıyan iki isim Ahmet Kekeç ve Osman Özsoy, Demirel ve Özal ile ilgili ilginç bir ayrıntıya dikkat çekti.

1972 yılında Meclis'teki üye sayısı 450 idi ve oylamaya 323 milletvekili katılmıştı.  273 milletvekili, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmesine kabul oyu verirken 48 ret oyu çıkmış ve 2 de çekimser oy kullanılmıştı. Oylamaya katılmayan vekil sayısı ise 118 idi.

İdam oylamasında "Süleyman Demirel, Necmettin Cevheri, Nahit Menteşe, İsmet Sezgin, Alpaslan Türkeş, Barlas Küntay, Esat Kıratlıoğlu, Nuri Bayar, Orhan Öztrak, Saadettin Bilgiç, Turhan Feyzioğlu" gibi isimler Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idam edilmesine "evet" diyenler arasında yer alıyor. Evet diyenler bununla sınırlı değil CHP Tekirdağ milletvekili olan Faik Öztrak'ın babası eski İçişleri Bakanlarından Orhan Öztrak da, evet diyenler arasında yer alıyor.

Uzun yıllar CHP genel başkanlığı yapan Bülent Ecevit'in, o dönemde partinin genel sekreteri ve Genel Başkan İsmet İnönü ile anlaşmazlığa düşüyor çünkü İsmet İnönü, 27 Mayıs darbesinde olduğu gibi, 12 Mart'ta da darbecilerin yanında yer alıyordu. Bülent Ecevit 14 Mayıs 1972 tarihinde İsmet İnönü'nün yerine genel başkan seçildi.

İdamların Meclis'teki oylaması da bu dönemde gerçekleşti. Ecevit idamlar içinde ret yönünde oy kullandı.

1969'da Konya'dan Bağımsız Milletvekili seçilen Necmettin Erbakan, 1970 yılı Ocak ayında 17 arkadaşıyla Milli Nizam Partisi'ni (MNP) kuruyor.

Parti 12 Mart 1971 Askeri Müdahalesi'nden sonra, 'laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü' iddiasıyla 2 ay içinde kapatıldı. Necmettin Erbakan, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam oylamasında Meclis'te yoktu.

Deniz Gezmiş'le "hasım" olduğu düşünülen Milli Görüş milletvekilleri ise o dönemde "çekimser" kalıyor ve oylamaya katılmıyor.

"Türk solu"nun akıl danıştığı, Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idam oylamasına oy veren isimlerden biri de Isparta milletvekili ve Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel'di

Bugün statüko yanlısı, kendilerini 1920'de Ankara'da toplanan "Birinci Meclis" gibi, tek meşru temsil organı sayan isimler idam kararına imza atanlar bulunuyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 17
  • ahmet kılıç 11 yıl önce Şikayet Et
    NE İMAM İSTERİM NE İMAN. NE İMAN İSTERİM NE İMAM.çok etkılı sözler hakıkaten buyuk adammmış denız gezmiş.idam sehbasında imam teklıf etmışler kendısıne oda bunu redderek.şu sözlerı söylemış.NE İMAM İSTERİM NE İMAN
    Cevapla
  • Nahit Pazarbaşı 11 yıl önce Şikayet Et
    O meşhur söz..!ii. Dün dündür,bu gün bugündür.! Diyen siyasiden ne beklenirki.Adam ayastafanos feneri gibi çakıyor.Onun omurgası kıkırdaktan oluşmuş,bükülüveriyor.Demogokun üzerine varmayın,zararlı siz çıkarsınız.o Ancak,ruhül kudüse numara çekemez.Hele sabredin,fazla uzak değil belki yarındanda yakın...!!
    Cevapla
  • Demos Kratos 11 yıl önce Şikayet Et
    Demirel mecliste iki elini birden kaldirmisti idamlar icin, simdi ise.... Dun solcularin idami icin iki elini birden kaldiran Demirel, bugun CHP ve MHP'ye akil hocaligi yapiyor, Ergenekonculari iki partinin de listesinden aday gostertebiliyor. Demirel bildigimiz yillarin Demireli. Sag gosterip sol vuranlardan. Ama ne CHP Ecevit'in CHP'si, ne de MHP Basbug Turkes'in MHP'si. Ikisi de Ulusalci oldu. HALKCILIK ve MILLIYETCILIK sadece parti isimlerinde kaldi, yani sozde kaldi. Ikisi de Perincek'in ve Ergenekonun ULUSALCILIK tabaninda birlestiler.
    Cevapla
  • arthur 11 yıl önce Şikayet Et
    Asılma nedenleri çok net.. Bunlar bir grup silahlı militan. Banka soyuyor, adam kaçırıyor, polisle çatışıyor. yakalandıklarında Gezmiş şu sözleri söylüyor :" Amacımız ülkede kargaşa çıkararak yönetimin yıkılmasını sağlamaktı" Evet bu cümleyi o günlerin gazetelerinden bulabilirsiniz. Ama bunların bekledikleri Baasçı darbe ABD tarafından engellenip yerine faşist bir darbe (12 Mart) gerçekleşince bunlar yakalanıp ANAYASA da varolan "devletin dirlik ve düzenini bozmaya teşebbüs" suçundan idam edildiler. Suç var mı? Var. Ceza yasalarda var mı? Var. Çok doğal bir sonuç. Eline silah alıp kaos çıkarmak isteyene ancak CHP sahip çıkar.
    Cevapla
  • cesur malatyalı 11 yıl önce Şikayet Et
    bu adamların neden asıldığını bilmiyorum ama. bu adamı asanların şimdi bunların fikriyle ideoloji sahibi olduklarını biliyorum. şöyle ki arkadaşım vardı Atatürkü sevmezdi Tunceliliydi ama her ortamda Atatürk'ü savunurdu sebebine derdi ki sırtımızı dayayacak biri olmalı yoksa biz yolda yürüyemeyiz yürüsek rahat durmayız.. mesele bu kadar basit.
    Cevapla
  • gezegen 9 yıl önce Şikayet Et
    güzelmiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mahmud Esad Coşan, 30 yıl önce Türkiye'nin Suriye meselesindeki hatasını böyle anlatmış
Son dakika: ABD'de 7 büyüklüğünde şiddetli deprem! Tsunami uyarısı yapıldı