CHP yeni bir '367 garabeti' peşinde

CHP, yine '367 garabeti'nin mimarları Erdoğan Teziç ve Sabih Kanadoğlu'nun aklına uydu; HSYK yasası için Cumhuriyet tarihinde ilk kez 'Köşk onayını beklemeden' ve 'yürütmeyi durdurma' istemiyle AYM'ye gidiyor.

CHP yeni bir '367 garabeti' peşinde
CHP yeni bir '367 garabeti' peşinde
GİRİŞ 16.02.2014 14:37 GÜNCELLEME 16.02.2014 14:37
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

2007 yılında '367 garabeti' olarak anılan hukuk çarpıtmasıyla cumhurbaşkanlığı krizi yaratan Sabih Kanadoğlu- Erdoğan Teziç aklı, CHP'yi bu kez de HSYK konusunda yeni bir 'hukuk garabeti'ne sürüklüyor.

CHP, TBMM'de kabul edilen HSYK yasasını, Cumhuriyet tarihinde ilk kez 'cumhurbaşkanı onayından önce' ve 'yürütmenin durdurulması' istemiyle Anayasa Mahkemesine götüreceğini açıkladı.

'367 garabeti' kriz yaratmıştı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Cumhurbaşkanı'nın onayını ve Resmi Gazete'de yayımını beklemeden, yokluğun tespiti ve yürütmenin durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız" dedi. AYM'ye bu garekçeyle başvuru cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak. Ancak bu süreç, 2007'deki cumhurbaşkanı seçiminde yaşanan '367 krizi'ni hatırlatıyor. 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde, TBMM'de cumhurbaşkanı seçilmesi için üçte iki çoğunluk olan 367 oy gerekirken, bu rakamın aslında 'toplantı yeter sayısı' olduğunu iddia eden CHP, oylamaya katılmayarak bu rakama ulaşılmasını engellemiş, ardından cumhurbaşkanı seçiminin referandumla yapılmasına dair anayasa değişikliği yapılarak kriz aşılmıştı.

13 Ocak'ta CHP'ye akıl verdiler

'367 garabeti'nin 'fikir babası' Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, destekçisi ise YÖK eski Başkanı Erdoğan Teziç'ti. Aynı ikili, 7 yıl sonra, Türkiye yeni bir cumhurbaşkanı seçimine giderken ikinci bir 'hukuk garabeti'nin akıl hocalığını yaptı. 17 Aralık ve HSYK 13 üyesinin bildiri yayınlamasının ardından, hükümetin HSYK'da çoğunluk hakimiyetini önlemeye yönelik yasal düzenleme kararı alması üzerine, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 13 Ocak'ta aralarında Kanadoğlu ve Teziç'in de bulunduğu hukukçularla istişare toplantısı yaptı. Kılıçdaroğlu, hükümetin "HSYK'yı uzlaşma komisyonunda anlaştığımız şekliyle düzenleyelim" teklifine "Eğer ortada yargıç güvenliğini, hukukun üstünlüğünü sağlayacak bir teklif olursa niye reddedelim" diye yaklaştı. Ancak Teziç, "Teklif yasalaşırsa, iptal edilene kadar kadro operasyonu yapılabilir. CHP bir dilekçe ile mahkemeye başvurmalı. Yürürlüğün ve uygulamanın durdurulması talep edilmeli. Mahkeme idareye 'Bu kanunu uygulama' diyebilir" dedi.

Örnek 200 yıl önceki dava

Toplantıya katılan Kanadoğlu da bu teklifi destekledi. Teziç, AYM'ye gitme görüşüne ABD'den 1803 tarihli bir davayı örnek gösterdi. Teziç, "CHP, kanunun çıktığı gün AYM'ye gitmeli. Mahkeme, bu vahim tablodan Türkiye'yi çıkarabilmesi için derhal karar alabilmeli" dedi.

Demokrat Yargı uyardı: Cemaatin OHAL'ini desteklersiniz

CHP'NİN 13 Ocak'ta hukukçularla yaptığı toplantıda, 'yeni 367 garabeti'ne karşı CHP'yi uyaran en önemli isim, Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin oldu.

Ertekin, "HSYK'daki o güç, cemaatin siyasi gücünü yükselten bir güçtür. Yargı içinde cemaatin işi endüstriye dönüşmüştür. HSYK tasarısının engellenmesi yolunda müdahalede bulunulması HSYK içindeki cemaat gücünün korunması anlamına gelir. Cemaatin yargısının ilan ettiği Olağanüstü Hal'e karşı, iktidar sıkıyönetim ilan etti. Bu iktidar savaşının bir tezahürüdür. Eğer Anayasa Mahkemesi'ne giderseniz cemaatin Olağanüstü Hal'ini desteklemiş olursunuz" uyarısında bulundu.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
YORUMLAR 7
  • turhan aktaş 10 yıl önce Şikayet Et
    haydar kolcu arkadaşım. yorumunu okuyunca Nefi nin bir dörtlüğü aklıma geldi izninle... tahir efendi bize kelp demiş iltifadı bu sözde zahirdir maliki mezhebim benim zira itikadımca kelp tahirdir...
    Cevapla
  • Haydar Kolcu 10 yıl önce Şikayet Et
    BAZI ARKADAŞLAR BURADA BAYAĞI UZMAN OLMUŞ AMA TESHİZS YANLIŞ ADRESTE.. adam beni muayene ediyor arkadaşıma teshis koyuyor.mesala turhan ve israfil gibi.anlaşılan bunların doktorluk diplamalırı bana çakma geliyor.zaten yorumlarındanda tam çakma diplomalı oldukları belli.!'
    Cevapla
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    Kemal, değil 1 x 367, 2 x 367 olsa seni kurtarmaz, gidicisin gidici ! . saçmalıklarından CHP lilerde bıktı !
    Cevapla
  • turhan aktaş 10 yıl önce Şikayet Et
    israfil kardeşim. duygularıma tercüman olmuşsun...
    Cevapla
  • enver kaymakçı 10 yıl önce Şikayet Et
    367 sene geçse gene bir şey değişmez!. Bir siyasi parti düşünün ki adı halk partisidir ama halka güvenmiyor.Halkın değerlerine göre değil ,halktan kopuk bir avuç laik elitin yönlendirmeleriyle hareket ediyor.Son sözü halkın söyleyeceğini bildiği. halde ona göre siyaset yapmıyor.Sürekli küçük işlerle uğraşıyor.Kendisini iktidara getirecek büyük bir hamle peşinde değil.40 yıldır o partide olanları bir kenara itiyor 40 yıllık ideolojik karşıtlarını en iyi yerlerden belediye başkan adayı gösteriyor.Kendi tabanının demokratik gücüne saygısı yok.İstedikleri kadar Anayasa Mahkemesine gitsinler.İktidara vakit kaybettirebilirler ama iktidara gelemezler.Çünkü her geçen gün parti içi demokrasiyi biraz daha ayaklar altına alıyorlar.Günübirlik dışarıdan yönlendirmelerle hareket ediyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor