TKP'den ayrılan HTKP bölündü

TKP'nin geçen yıl KP ve HTKP olarak 2'ye ayrılmasıyla başlayan bölünme sürecinde şimdi de HTKP'den ayrılan 147 kişi TKH'yi kurdu.

TKP'den ayrılan HTKP bölündü
TKP'den ayrılan HTKP bölündü
GİRİŞ 31.08.2015 14:26 GÜNCELLEME 31.08.2015 15:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Komünist Partisi’nde (TKP) geçen yıl yaşanan ayrışmadan sonra ayrılan taraflar partilerini kurmuş, bir grup Komünist Parti (KP) diğer bir grup Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) olarak yola devam etmeye karar vermişti.

HTKP DE BÖLÜNDÜ, TKH'Yİ KURDULAR

Milliyet'in haberine göre, Ağustos ayı başında olağanüstü kongresini gerçekleştiren HTKP’de de sorunlar yaşandı, bu partiden ayrılan 147 kişi, 18 Ağustos itibariyle Türkiye Komünist Hareketi’ni (TKH) kurdu.

GEREKÇE İDEOLOJİK ANLAŞMAZLIK

İdeolojik farklılıklar nedeniyle yaşanan son kopuşun ardından tarafların hepsi kendilerinin “TKP’nin geleneksel çizgisini sürdürdüğünü” iddia ederken, tekrar tekrar bölünmelere neden olan ‘ideolojik anlaşmazlıkları’ da anlattı.

TKP'YE STATÜKOCU DEDİLER

TKP’nin ikiye ayrılması sürecinde oluşan HTKP’nin Genel Başkanı Erkan Baş, sorunu salt TKP içi bir tartışma olarak görmenin eksik olacağını belirterek, şunları söyledi:

Türkiye’de solun nasıl büyük olanaklara sahip olduğunu Gezi direnişi ve ertesinde hep beraber gördük. Bu büyük olanaklarla buluşma arayışı içinde olan, görece genç kadroların temel arayışları mevcut statükoyu korumak olan eski liderliklerle ayrışma yaşamaması kaçınılmazdı. Maalesef sol içerisinde kimi unsurlar, yaşamlarına Türkiye’de böyle büyük bir halk ayaklanması yaşanmamış, Gezi direnişi hiç olmamış gibi devam etmek istiyor. Bunu kabul etmek mümkün değildi.

BÖLÜNME YOK, YAN YANA GELİNDİ

HTKP’den ayrılan 147 kişinin kurduğu Türkiye Komünist Hareketi’nin Genel Başkanı Kurtuluş Kılçer ise TKP’nin eski iddiasıyla yola devam etmesi gerektiğini düşündüklerini belirterek anlaşmazlığa ilişkin şunları söyledi:

Sosyalizmin Mao’cu hattını temsil eden bir siyaset çizgisi izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sosyalist hareketin ciddi bir odak olacağını düşünüyoruz. Birleşik Haziran Hareketi (BHH) adıyla bizim de içinde yer aldığımız bir güç birliği var. BHH içerisinde sol, sosyalist bütün güçlerin bir araya geldiği bir mücadele yürütülüyor. Bölünme değil yan yana gelinen bir tablo sonuçta ortaya konuluyor.

"AYRIŞMALARI İLGİLENDİRMİYOR"

TKP’nin dağılmasıyla kurulan Komünist Parti’nin Merkez Komite Üyesi Kemal Okuyan ise tartışmalardan uzak olduklarını belirterek şöyle devam etti:

Ayrışan tarafların neler yaptığına bakılırsa, ayrışmanın neden olduğu ortada. Biz TKP’nin geleneksel çizgisini sürdüren bir partiyiz. Bu çizginin birçok sorunları var. Bu yaklaşımla yan yana yürüyemezdik ve ayrıştık. Diğer arkadaşların yeniden ayrışması bizi ilgilendirmiyor. Bu partilerden seçime girme izni bulunan sadece biz varız.

YORUMLAR 1
  • Bilal 8 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar, savundukları ideolojinin pratiğe dönüşmüş halinin (Sovyetler)çöküşüne Şahit oldular, yinede akıllanmıyorlar.Bu ideolojinin, insan(lar)a verebileceği hiç bir şeyi yok.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MİT'ten nokta operasyon: Rojda Bilen etkisiz hale getirildi
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...