İstifası adaylığını ve hükümeti etkiler mi?

Tuğrul Türkeş partisinden resmen istifa edince, "bakanlığı da düşer mi" sorusu siyasi kulislere yansıdı. Hukukçular net konuştu:

İstifası adaylığını ve hükümeti etkiler mi?
İstifası adaylığını ve hükümeti etkiler mi?
GİRİŞ 18.09.2015 12:10 GÜNCELLEME 18.09.2015 14:42
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye, ilk kez bir "Anayasal seçim hükümeti" yönetiminde genel seçime gidiyor.

Model ilk kez uygulanınca, siyasette atılan her türlü adım da, tartışma konusu oluyor. 
Son tartışma, seçim hükümetine "MHP Milletvekili" sıfatıyla giren, ancak bugün partisinden istifa eden Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in durumunun ne olacağı üzerinde ortaya çıktı.

Türkeş partisinden resmen istifa edince, "bakanlığı da düşer mi" sorusu siyasi kulislere yansıdı. MHP, partiyle ilişkisi tamamen kesilen Tuğrul Türkeş'in, bakanlığının düşmesi gerektiğini savunuyor. Hukukçular ise aynı görüşte değil...

HUKUKÇULAR:  TÜRKEŞ'İN İSTİFASI HÜKÜMETİ ETKİLEMEZ

Hukukçular ise, Türkeş'in istifa etmesinin, hatta bir başka partiden 1 Kasım seçimlerinde yeniden aday olmasının, hükümeti etkilemeyeceği görüşünde. 

Anayasa Profesörü ve eski Bakanlardan Hikmet Sami Türk, Türkeş'in partisi MHP'den istifasının da, hatta 1 Kasım'da başka bir partiden yeniden aday olmasının da, "bakanlığını etkilemeyeceğini" söyledi.

Türk, "seçim hükümetinde bakanlık teklifi, kişilere yapılan tekliftir. Anayasa uyarınca, TBMM'de temsil edilen partilerin güçlerine göre, milletvekillerine teklif edilmiştir. Milletvekilleri kabul etmeyince de, dışardan bağımsız isimlere teklif edilmiştir" dedi. 

Türk, hükümetin "atamasının yapıldığını" ve göreve başladığına da dikkat çekerek, bu süre içinde Türkeş'in partisinden istifasının, bakanlık görevini etkileyemeyeceğini söyledi.

"BAŞKA PARTİDEN ADAY OLMASI DA BAKANLIĞINI ETKİLEMEZ..."

Türk, Türkeş'in 1 Kasım seçimlerinde başka bir partiden aday olmasının da bakanlık görevini etkilemeyeceğini vurgulayarak, "ne partisinden istifası, ne de başka bir partiden adaylığı hükümeti etkilemez. Anayasa uyarınca, seçim hükümeti yeni hükümet kurulana kadar görevine devam eder" dedi.

ANKARA BAROSU BAŞKANI CANDURAN: SADECE TÜRKEŞ DEĞİL, DIŞARDAN ATANAN BAKANLAR DA ADAY OLABİLİR

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran da, Türkeş'in MHP'den istifasının da, başka partiden aday olma ihtimalinin de, "bakanlık pozisyonuna halel getirmeyeceği" görüşünde...

Seçim hükümetinde, sadece siyasi parti temsilcilerinin değil, dışardan atanmış bakanların da yer aldığına dikkat çeken Canduran, "Bakanlık görevini, tamamen hükümetin ihtiyari istemiyle üstlendiler. Dolayısıyla, bakanların mensup oldukları partiden istifa etmeleri de, bağımsız olanların bir siyasi partiden 1 Kasım seçimlerinde aday olmalarının da, yasal açıdan bir sorun teşkil edeceğine inanmıyorum" dedi.

"YASAL SORUN YOK, ETİK SORUN OLABİLİR..."

Bağımsız bakanların ya da, MHP'den istifa eden Türkeş'in, başka bir siyasi partiden aday olmalarının "yasal" olacağını vurgulayan Canduran, "Yasal sorun yok. Ancak etik olarak bir çelişkiden bahsedilebilir. Bağımsız kontenjandan bakan olan isimlerin, şimdi bir başka siyasi partiden milletvekili adayı olmaları ancak etik olarak tartışılabilir" diye konuştu. 

MHP: BAKANLIK GÖREVİ HEMEN SONA ERMELİ

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Hürriyet'in Türkeş'in AKP'den milletvekili adayı olması durumunda seçim hükümetindeki durumunun ne olacağı, sorusuna "Anayasaya göre bu safhadan sonra onun yerine atama yapılması gerekiyor.  Yani hemen bakanlığı, başbakan yardımcılığı sona ermelidir" yanıtını verdi.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 12
  • unal ekt 8 yıl önce Şikayet Et
    Eger mhp baraji asamaz ise tugrul türkes akp den istifa edip mhp nin basina gecebilir blylece oktaydan ve hele bahcelide kurtulmus oluruz! Mhpliler gelin su bahceliye darbe vuralimda cekip gitsin
    Cevapla
  • sancar 8 yıl önce Şikayet Et
    mhp mv sıfatıyla girmedi,ankara bağımsız mv sıfat vardı..hem bakanlığını niye etkilesin herşeyi kitabına uyduruyorsunuz,bunu da uydurursunuz..
    Cevapla
  • Esmer Adam 8 yıl önce Şikayet Et
    yav şu y.. oktayın hatrını kırmayın hemen bakanlıktan el çektirin :))) vatan hainleri sırf dışarda değilki
    Cevapla
  • mesut 8 yıl önce Şikayet Et
    Oktay vural size oyle canım acıyorki. Nelere kaldı umidiniz.. Çok yazık
    Cevapla
  • Osmanlı58 8 yıl önce Şikayet Et
    mhp adamı babasının partisinden attın .Sanane bakanlığı düşer mi düşmez mi?Kaybetmeye mahkumsun mhp
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MSB kaynakları: (İsrail-İran gerilimi) Muhtemel gelişmelere yönelik tüm tedbirler alındı
Togg CEO'su Karakaş yeni model T8X için tarih verdi