HDP "blok sandıklarda" oy kaybetti

HDP'nin 7 Haziran'da yüzde 95 ve üzeri oy aldığı sandıkların sayısı, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde yüzde 35 dolayında azaldı.

HDP "blok sandıklarda" oy kaybetti
HDP "blok sandıklarda" oy kaybetti
GİRİŞ 04.11.2015 12:12 GÜNCELLEME 04.11.2015 12:12
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Blok" oy kullanımıyla gündeme gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, HDP'nin 7 Haziran'da yüzde 95 ve üzeri oy aldığı sandıkların sayısı, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde yüzde 35 dolayında azaldı.

YÜZDE 35 DÜŞÜŞ YAŞADI

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı sandıklarda, 7 Haziran seçiminde yüzde 95 ve üzeri oy alan HDP, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin kesin olmayan sonuçlarına göre, hem sandık sayısı hem de oy bakımından yaklaşık yüzde 35'lik bir kayba uğradı.

7 Haziran'da HDP'nin yüzde 95 ve üzeri oy aldığı sandık 3 bin 34 iken, 1 Kasım'da bu sayı bin 42 düşerek, bin 996'ya, oyları da 639 bin 385'ten 222 bin 559 azalarak, 416 bin 826'ya geriledi.

SADECE 4 SANDIKTAN AYNI ORANI ALDI

Sonuçlara göre, sandık sayısındaki en fazla düşüş Ağrı'da meydana geldi. Kentte, 7 Haziran'da yüzde 95 ve üzeri oy çıkan sandık sayısı 286 iken, 1 Kasım'da 74 oldu. Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde de 7 Haziran'da 25 sandıkta yüzde 95 ve üzeri oy olan HDP, bu seçimde ise yalnızca 4 sandıkta aynı oranda destek aldı.

Erzurum, Tunceli, Şanlıurfa ve Adıyaman'da 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 50 ve üzeri olan sandık sayısındaki azalma, Ardahan, Siirt, Batman, Bingöl, Bitlis, Iğdır ve Muş'ta yüzde 35-40 seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu düşüş HDP'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşadığı oy kaybından daha fazla orana sahipken, bu düşüşteki en büyük etkenin, 1 Kasım seçiminde alınan güvenlik önlemleri olduğu belirtildi.

OY ORANLARI DÜŞTÜ

Yüzde 95 ve üzeri oy çıkan sandık sayısındaki azalma, bölgede tehdit ve baskıdan kurtulan seçmenin, alınan önlemlerle iradelerini 7 Haziran seçimlerine göre sandığa daha rahat yansıttığı şeklinde değerlendirildi.

Bölgedeki bazı yerleşimlerde ise 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri kıyaslandığında sandık sayısının arttığı gözlendi. 7 Haziran'da yüzde 95 ve üzeri oy çıkan sandık sayısı Van'ın merkez İpekyolu ilçesinde 3'ten 19'a, merkez Tuşba ilçesinde 2'den 12'ye yükseldi.

Ayrıca son 4 aydan bu yana terör saldırılarının sıklıkla yaşandığı Hakkari, Şırnak, Mardin gibi illerde ise önemli bir oy düşüşü görülmedi.

YORUMLAR 9
  • Asi ihtiyar 8 yıl önce Şikayet Et
    Zap suyuna baraj yapilmali.. O zaman teroristlerin k.irak ile baglatisi kesilir....
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    tehditle aldığınız oyları kaybettiniz.
    Cevapla
  • Remzi 8 yıl önce Şikayet Et
    YSK sandıkları birleştirseydi barajı bile aşamayacaklardı yani.
    Cevapla
  • Bordo bereli 8 yıl önce Şikayet Et
    Yüksekdag denen sahis konusup duruyordu biz sirtimizi pkk ypg dayadik diye onlar simdi kacacak yer ariyorlar bizim bir askerimiz onlarin onbinine bedelddir bunu kimse unutmasin vede asla unutturmayiz bu saatten sonra onlar dikkat etsinler attiklari adima.
    Cevapla
  • Kadir 8 yıl önce Şikayet Et
    O kadar oyu yoktu parelel yapı ve CHP bin oyları onlar barajı bile geçemez lerdi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler
Rekabet kızıştı, kasko fiyatları dip yaptı!