Ak Parti'den muhalefete çok önemli çağrı

Muhalefete “Temiz bir sayfa açalım" çağrısı yapan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "milli meselelerde birlikte çalışalım” teklifinde bulundu.

Ak Parti'den muhalefete çok önemli çağrı
Ak Parti'den muhalefete çok önemli çağrı
GİRİŞ 12.11.2015 08:40 GÜNCELLEME 12.11.2015 08:40

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, seçmenden ‘güvenoyu’ aldıklarını belirterek, “Bu güveni boşa çıkaramayız; reformlar ve vaatlerimizi hayata geçirmek için takvim hazırlıyoruz” dedi.

Akdoğan, seçim sonuçlarına yönelik analizini ve tek başına iktidar yetkisinin hayata nasıl yansıtacaklarını Star’a anlattı:

- 3 partinin Türkiyelilik sorunu var: Seçimde MHP 3 ilde yüzde 1’in altında, 11 ilde yüzde 1-3 arasında, 11 ilde yüzde 5-10 arasında, 48 ilde ise yüzde 10-20 arasında kaldı; 57 ilde vekil çıkaramadı. HDP ise 6 ilde yüzde 1’in altında, 34 ilde yüzde 1-3 arasında, 9 ilde yüzde 3-5 arasında, 9 ilde yüzde 5-10 arasında, 7 ilde ise yüzde 10-20 arasında kaldı; 60 ilde vekil çıkaramadı. CHP’nin de yüzde 20’nin altında kaldığı çok şehir var ve 34 şehirde vekil çıkaramadı. Yani ‘Türkiye partisi olamama’ sorunu sadece HDP için geçerli değil. Bu durumda tek Türkiye partisi AK Parti. Sadece 3 ilden milletvekilimiz yok ama bütün illerde oyumuzu arttırdık. Bütün bölgelerde birinci partiyiz.

- ANAP’laşma iddiası çöktü: Bu seçimde millet yeniden AK Parti’ye dönerek birçok iddiayı, yorumu çökertti. “AK Parti ANAP’laştı, bitiyor; seçmen koalisyon istiyor; terörle mücadele ortamında AK Parti seçime gidemez, gitse de kazanamaz; HDP’ye giden oylar geri gelmez; 4 partili Meclis’te hükümet kurulamaz” söylemleri karşılıksız kaldı.

- Reform ve icraat takvimi hazırlanıyor: Biz bu seçimde 5 milyona yakın oy arttırdık, MHP’den 36, HDP’den 19, CHP’den 4 milletvekili aldık. Ama asıl başarı, bu oyların gereği olarak, bundan sonra yapacağımız icraat. Çok ciddi şekilde yeni reformlar ve vaatlerimizi yerine getirmek için takvim ve planlama yapıyoruz. AK Parti’ye tekrar güven oyu verilmesini boşa çıkarmamak, gereğini yapmak gerekiyor.

- Davutoğlu’nun tavrı etkili oldu: 7 Haziran’dan sonra yaşananlarda Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve AK Parti’nin tavrı seçmen üzerinde etkili oldu. Seçmenin verdiği dersin ilk günden itibaren alınması, terörle mücadeledeki başarı, terör saldırılarından sonraki süreci başarıyla yürütmek, koalisyon görüşmelerindeki samimi ve yapıcı tutum, yeni seçim sürecine girerken partinin kendini yeniden yapılandırması ve yeni vaatlerle seçmen karşısına çıkması çok iyi anlatıldı, kabul gördü.

Yeni dönemde temiz bir sayfa

Bu süreç bitmedi, 1 Kasım’dan sonra da AK Parti siyaset tarzı, üslubu, dili, yapıcı tavrıyla bu yenileşme sürecini devam ettirecek. Herkesin de bir temiz sayfa açması, kendini yenilemesi önemli. Siyasette illa iktidar olmanız gerekmiyor, uzlaşma sadece koalisyon görüşmelerinde olmamalı. Ülke yönetiminde de uzlaşı kültürü önemli. Reformlarda, terörle mücadelede, milli meselelerde iktidar ile muhalefet bir araya gelebilir, ortak adımlar atabilir. Bu hep iyi niyetle hareket ediyoruz ama sürekli bir kutuplaşma suçlamasına muhatap kalıyoruz, elimiz havada kalıyor. Bu yüzden birbirimizin yüzüne bakamayacak sözlerden, üsluptan uzak durmak lazım.

KAYNAK: MUSTAFA KARTOĞLU - STAR
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya'dan son dakika İngiltere açıklaması! 'Defalarca uyardık' deyip resmen ilan ettiler
Okul müdürü İbrahim Oktugan'ın öldürüldüğü saldırının görüntüleri