Leyla Zana HDP'yi ikiye böldü

24 yıl önce yemin krizine yol açan Leyla Zana, önceki gün benzer bir sahneyi tekrarlaması parti içinde değişik yorumlara yolaçtı.

Leyla Zana HDP'yi ikiye böldü
Leyla Zana HDP'yi ikiye böldü
GİRİŞ 19.11.2015 15:48 GÜNCELLEME 19.11.2015 15:51
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

6 Kasım 1991’de Meclis kürsüsünde yeminini Kürtçe “Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum’’ cümlesiyle tamamlayıp ‘krize’ yol açan Leyla Zana, 24 yıl sonra Meclis’te HDP Ağrı Milletvekili olarak yine bir yemin krizinin baş aktörüydü

Leyla Zana, yemin metnindeki “Türk milleti” ifadesini “Türkiye milleti’ diye değiştirerek okudu. Baykal, yemin metni aynen okunmadığı için yeminin geçersiz olduğunu duyurdu. Zana “tekrar yemin etmeyeceğini” açıkladı. Zana’nın Meclis’teki tavrı, HDP’de de farklı yorumlara neden oldu.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, dün partisinin kadın milletvekilleriyle HDP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantıya Leyla Zana katılmadı. Yüksekdağ, “Zana yemini tekrar etmeyeceğini açıkladı.

TUTANAKLARA "X" OLARAK GEÇTİLER

Demokratik bir tutum olarak görüyoruz. ‘Türkiye milleti’ demekle ‘Türk milleti’ demek arasında çok temel ve tarihsel bir fark olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu. HDP’de bazı isimlerin, “HDP, sivil ölümlerin yaşandığı bir süreçte yapay Gündemler içinde bırakılmamalı. Bu kadar yoğun bir gündem içerisinde 24 yıl öncesine takılacak bir parti değiliz” eleştirisi getirdikleri öğrenildi.

HÜDA PAR’DAN ZANA’YA DESTEK

Bu arada HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu’ndan da Zana’ya destek geldi. Tanrıkulu, yemin metnini her insanın kendi inancına göre okuması gerektiğini ileri sürerek, “Biz bu yemin metnini kabul etmiyoruz. Biz Kürt’üz. Bir Kürt olarak neden Türklere yemin edelim” dedi. (Habertürk)

YORUMLAR 43
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    2 ye bölünmesi gereken bir parti yoksa hayatta iflah olmaz sosyalis ateist kemalis arttıklarından temizlenmeli AK parti benzeri bir yapıya bürünmese yaşama şansı yok önümüzdeki seçimlerde barajaltıdır
    Cevapla
  • Berlinli 8 yıl önce Şikayet Et
    İsmail bey kaş yaparken göz çıkarma kimden biktin ? Kürtler Türkler etle kemik gibi
    Cevapla
  • menduh 8 yıl önce Şikayet Et
    Hüda par hdpeyi sevmez ama neyse doğrusunu söylemiş
    Cevapla
  • muşl 8 yıl önce Şikayet Et
    Doğru kimden gelirse gelsin doğru müslümanın yitik malıdır o yüzden ırkçı söylemler bu ülkenin pan zehiridir hüdapar hak neyse onu söylüyor hdp sevdiği için değil
    Cevapla
  • islam 8 yıl önce Şikayet Et
    türk ırktır türkiye milleti islamdır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kavgayı ayıran polis memuruna kafa attı
Araç fiyatları değişti: Yine de kimse almıyor rekor geldi