Sızdırılan İmralı tutanakları için kim ne dedi?

BDP heyetinin teröristbaşı Abdullah Öcalan ile İmralı'da yaptıkları görüşmeye ait, BDP tarafından basına sızdırıldığı iddia edilen görüşme tutanaklarına ilişkin Ak Parti ve BDP kanadından açıklamalar geliyor. İddialar için kim ne dedi?

Sızdırılan İmralı tutanakları için kim ne dedi?
Sızdırılan İmralı tutanakları için kim ne dedi?
GİRİŞ 01.03.2013 11:26 GÜNCELLEME 01.03.2013 17:24
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

BAKAN ERGİN: SÜRECİ PROVOKE EDENLER ÇIKACAKTIR

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı.

Başta İmralı görüşmeleri ve yayınlanan tutanaklarla ilgili konuşan Ergin, süreci provoke edenler olabileceğini söyledi.

Ergin'in açıklamaları şöyleydi:

"İmralı'da bir süreç var. Bu süreç MİT, İmralı ve çözümü kolaylaştıracak aktörlerden oluşan bir yapı var. MİT doğrudan Başbakanımıza bağlıdır. Sonuçta Müsteşar Bey sayın Başbakanımızla koordineli bir şekilde süreci götürüyor. Dolayısıyla direk Başbakanımıza bağlı bir süreç. Bu sürece müdahale olacak, provokasyon olacak, aslında bunlar beklenen şeylerdir. Bu tür girişimlerin bu çalışmaları sekteye uğratacağını düşünmüyorum.

BU SÜRECİ İNANMIŞ AKTÖRLER GÖTÜRÜR

Bu süreçleri götürebilmek için inanmış, yürekli aktörlerle götürmek mümkün. Bu anlamda sayın Başbakanımız başta olmak üzere ekibiyle birlikte büyük bir kararlılık ortaya koymuştur. Sayın Başbakanımız olayları oturarak izleyen bir siyasetçi değildir.

SABOTE GİRİŞİMLERİNE İZİN VERMEYİZ

Bu süreci sabote etmek isteyen çok sayıda taraf ve aktör ortaya çıkacaktır. Biz sonuç odaklı çalışmalar yapıyoruz. Çıktılara bakacağız, Çıktılarla verilerle uygun olmayan gelişmelere bakacağız ve buna izin vermeyeceğiz."

BAŞKA AKTÖRLER TEDİRGİN OLABİLİR

Türkiye'nin inisiyatif sahibi olması başka inisiyatif sahiplerini tedirgin edebilir. Türkiye için bu süreç çok kolay olmayacak. Kolay işler harcıalemdir, zor işler yürek, sabır ve metanet ister. Bu süreçte sebatkâr, kararlı ve sonuç odaklı olunmasının altını çizeceğim. AK Parti sürekli olarak kamuoyu araştırmalarıyla beklentilerle siyasetini oluşturan bir siyasi parti. Oylarını arttırarak siyasetini sürdüren partimizin trendi yukarıya çıkıyor.

BAKAN ÖMER ÇELİK İDDİALARI REDDETTİ: AKTARANLARIN SPEKÜLASYONUDUR

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İmralı'ya giden BDP heyetinin basına yansıyan ''görüşme tutanaklarına'' ilişkin ''Bu ifadelerin çoğu aktaranların spekülasyonudur, ama şunun da bilinmesi gerekir, devletin niteliği, milletin vasfı üzerine bir pazarlık yürütülüyor değildir'' dedi.

Çelik, İmralı'ya giden BDP heyetinin basına yansıyan ''görüşme tutanaklarında'' yer alan başkanlık sistemine Abdullah Öcalan'nın destek verdiği ifadeleri ve vatandaşlık tanımına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine ''Bu ifadelerin çoğu aktaranların spekülasyonudur, ama şunun da bilinmesi gerekir, devletin niteliği, milletin vasfı üzerine bir pazarlık yürütülüyor değildir'' dedi.

Görüşmelerin silahların bırakılması ve sosyal barışın temin edilmesi için bir çözüm süreci olduğunu belirten Çelik, bilgileri bu şekilde sızdıranların bu sürecin hassasiyetleri konusunda yeterli duyarlılığı olmadığını söyledi.

YALÇIN AKDOĞAN: ÖCALAN'IN ÇAĞRISI BOŞA DÜŞÜRÜLDÜ

Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan Star Gazetesi'ndeki 1 Mart 2013 (bugün) tarihli "Sabotörler iş başında" başlıklı köşe yazısında tutanaklarla ilgili " Yalan-yanlış şekilde tutulan bazı notların veya değerlendirmelerin basınla paylaşılması ve çözüm sürecinin muhtevası olarak takdim edilmesi çok büyük bir aymazlıktır." dedi.

Akdoğan "Bunların ne kadarının doğru yansıtıldığı ayrı bir konu, ama önemli olan bunlar değil, Öcalan'ın hazırlayarak verdiği 'taslak metin'dir." diyerek sürecin farklı bir yöne çekilmeye çalıştığına dikkat çetti.

Süreç açısından dün yayınlanan metin tamamen yok hükmünde olduğunu söyleyen Akdoğan "Başka bir muhtevanın çözüm mutabakatı gibi sunulması son derece yanlıştır, açık bir sabotajdır. BDP ve Kandil'in bu sürece hararetle destek vermediği ve makul bir muhtevada anlaşılmasından rahatsızlık duyduğu izlenimi giderek güçleniyor. Bunun emareleri BDP ve Kandil'in söylemlerinde kendisini göstermeye başladı. Görüşmenin hemen ardından Pervin Buldan'ın yaptığı açıklamadaki 'Devletin elinde tutsaklar var' vurgusu açık bir tahrikti. Bunun üzerine Duran Kalkan bir açıklama yaparak kaçırılanların karşılıksız bırakılmayacağını, devletin adım atması halinde bunun gündeme geleceğini söylemiş, Öcalan'ın çağrısı yine boşa düşürülmüştür." dedi.

BDP'LİLER NE DEDİ?

DEMİRTAŞ: GÖRÜŞME NOTLARI BİZİM TARAFIMIZDAN SIZDIRILMADI

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) heyeti, Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde İslami Birlik Hareketi'ni ziyaret etti ve burada temaslarda bulundu.

Ziyaret sonrası konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş şunları söyledi:

''Biz hiçbir zaman 'ben baldıran zehiri içmeye hazırım' diyen bir Başbakan'a karşı komplo içerisinde olmayız. Böyle bir ahlaksızlık içerisinde olmayız. Bundan herkesin içinin rahat olması lazım. Sayın Başbakanın içinin rahat olması lazım. Biz bu süreçte çözüm olanağının zeminini güçlendirmeye çalışıyoruz. Görüşme notları bizim tarafımızdan sızdırılmadı. Biz de bu konuda kendi içimizde araştırma yapıyoruz.''

AHMET TÜRK: GERÇEKLE İLGİSİ YOK GİBİ, ARAŞTIRIYORUZ!

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, basında, çözüm sürecindeki görüşmelere ait olduğu iddia edilen tutanaklarla ilgili, ''Tutanakların sızdırılmasını buradan öğrendik, bu tartışmaları spekülasyon olarak değerlendiriyoruz, araştıracağız, inceleyeceğiz. Tutanakların gerçekle bir ilgisi yok gibi görünüyor'' dedi.

Irak'ın Süleymaniye kentinde, İslami Birlik Partisi'ni ziyaret eden heyette bulunan Türk burada, çözüm sürecindeki görüşmelere ait olduğu iddia edilen tutanaklarla ilgili açıklama yaptı.

Ahmet Türk, ''Tutanakların sızdırılmasını buradan öğrendik, bu tartışmaları spekülasyon olarak değerlendiriyoruz, araştıracağız, inceleyeceğiz. Tutanakların gerçekle bir ilgisi yok gibi görünüyor'' dedi.

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 15
  • Metin Yazar 12 yıl önce Şikayet Et
    Ne pahasına anlaşma yapılıyor?. Apo'nun affedilmesi pahasına bu pazarlıkların yapıldığını artık Rte'nin fanatikleri bile itiraf etmeye başladılar. Düne kadar "devletin katili affetme yetkisi yoktur" diyen başbakan, başkanlık koltuğu hırsı yüzünden apo'yu evine gönderecek süreci başlattı. Apo kendini garantiye almadan neden PKK'ya silah bıraktırsın? Apo'nun kaybedecek neyi var da PKK'ya silah bıraktırıyor? İşkenceden mi korkuyor:) Bu işten karlı çıkan sadece apo olacak. Bu sürecin sonunda bebek katili önce evine, şartlar oluşunca da meclise gidecek. Bir gün hep birlikte " Hayaldi ama Tayyib'in sayesinde gerçek oldu" diyeceğiz. Sözde silah bırakıp K.ırak'a göstermelik olarak çekilen teröristlerin orada silah bulamayacaklarını ve PKK'yı lağvedeceklerini mi zannediyorsunuz? Onlar hep orada kalacaklar ve Türkiye'nin başında demoklasin kılıcı gibi sallanacaklar.
    Cevapla
  • Metin Yazar 12 yıl önce Şikayet Et
    aaaaaaaaaaaaaaaaa. Ergenekon ve Balyoz davaları sürecinde medyaya servis edilen bilgiler,belgeler, deliller ve haberler hakkında "Kim sızdırdıysa sızdırdı, önemli olan sızdırılması değil içeriğidir, yarası olan gocunur " diyenlerin bugün "Kim sızdırıyor lan bunları" diyerek ağlaşmaları ve mağduruz da mağduruz edebiyatına soyunmaları ne kadar da ilginç? Ne oldu beyler, dün medyaya servis yapılan gizli bilgiler ve belgeler karşısında zil takıp oynuyordunuz, bugün ne oldu da birden cenazeevine döndünüz? Çok mu zorunuza gitti? Türk milletinden gizlenen kirli pazarlıkların ve tavizlerin mahiyetinin ne olduğu ortaya çıktı diye mi paniğe kapıldınız? İmralı canisiyle yapılann tüm pazarlıklar ve verilen sözler mutlaka bir bir ortaya çıkacak. Ne kadar çabalasanız da hiç bir şeyi gizleyemeyeceksiniz. En büyük taviz apo'nun süreç sonunda evine gönderilmesidir. Kanınıza ve şerefinize dokunmuyor değil mi?
    Cevapla
  • mert kara 12 yıl önce Şikayet Et
    çözüme odaklılık kandırmacası. yeni anayasa ve imralı süreci at başı gidiyor ilginç...
    Cevapla
  • Mehmet Ali Samaci 12 yıl önce Şikayet Et
    Bunca yillik maddi,manevi tahribatin sonrasinda barisa ulasmak kolay olmayacak!. Fakat bu harcanan cabalara ve emeklere destek vermek zorundayiz. Bazilari bu cabalarin önunu kesmek icin ellerinden gelen herseyi yapiyorlar ve yapacaklardir. En basitinden su son bir yilda degisen terör aktörlerini görmeye calisirsak sonuca ulasmak pekde zor degil.Barisa ulasmak icin yapilan görusmeler, sondajlar baslamasindan ve olumlu bir havanin olusmasindan sonra aniden DHKP-C, TIKKO gibi örgutler piyasaya cikmistir. Bunun aciklamasi sudur siz kurtlerle anlasip barisa ulassaniz bile bizim elimizde baska alternatifler var onlari kullaniriz demeye calisiyorlar! Artik sunu aklimizin bir kenarina yerlestirmeliyiz bizi bize dusurmek icin herseyi deniyorlar cunku cikarlari bu kirli savasta! Turkunde kurdunde artik bunu anlamasi ve bu oyuna dur deme zamani. bugun basbakanin verdigi bu emek karsiligini bulmali aksi takdirde sonsuza kadar birbirimizi yeriz hainlerde hem para kazanir hemde kis kis guler. Plan onlarin ise akil bizim! Tercihini akillica yap!
    Cevapla
  • Aykut K. 12 yıl önce Şikayet Et
    Atesle Oynuyorsunuz. Yillar önce uygulamaya konan planin asama asama gerceklestigini hayretler icinde izliyoruz ve bir taraf alkis tutmakla bir taraf yuhalamakla mesgul. her tiyatro oyununun begeneni ve elestireni oldugu gibi. Sanirim AKP Hükümetide sahneden Alkislarla ugurlanacak . Muhattap alinan zat elinde Türk Kani zihninde bölücü kirliligi tasiyor ve bugün Muhattap alinip aktör oluyor. Bugüne Kadar sehit olan ülkemi koruma sevdalilari Dublör Türk halkida figüran. bu senaryo kiyamet koparir. Ates kimi yakar filmin finalinde yine hep beraber seyredecegiz . sadece seyirci Türk olarak seyredecegiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman meclisinde Gazze hazımsızlığı! Türk milletvekili salondan atıldı
Fonlu medyada ‘tatlı krizi!’ Baklavalı rüşveti kamera yakaladı CHP’li gazeteci akladı