Reşetnikov: Uçağı ABD askerleri düşürdü

‘Rusya Stratejik Çalışmalar Enstitüsü (RISS) Başkanı Leonid Reşetnikov, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 07.11.2016 08:24 GÜNCELLEME 07.11.2016 11:21
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı’nın resmi düşünce kuruluşu ‘Rusya Stratejik Çalışmalar Enstitüsü (RISS) Başkanı Leonid Reşetnikov, geçen hafta Ankara Politikalar Merkezi’nin davetlisi olarak İstanbul’daydı. Devlet Başkanı Putin’in yakın çalışma ekibindeki Reşetnikov, 33 yıl Rusya Dış İstihbarat Servisi’nde üst düzey görevlerdeydi. RISS de doğrudan Kremlin’e bağlı bir kuruluş. Reşetnikov, Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in sorularını yanıtladı. Reşetnikov, Rus uçağının düşürülmesi ve 15 Temmuz ihanet gecesiyle ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı.

UÇAĞI DÜŞÜRENLER ERDOĞAN DÜŞMANI VE AMERİKALI ASKERLER

 Rus uçağının düşürülmesinde etkin olanlar öncelikle Erdoğan düşmanıydı ve aynı zamanda Amerika ile bağlantılıydı. Elimizde öyle bilgiler var ki İncirlik’te görev yapan Amerikalı askerler bu olayın gerçekleşmesine katılmışlardır.

YENİ PROVOKASYONLAR GELEBİLİR

Türk ortaklarımızı şu konuda uyarmak isterim. Yeni provokasyonlar gelebilir. Çünkü Türkiye ile Rusya’nın yeniden ilişkileri düzeltmeye çalışması Batı’da pek çok kimseyi rahatsız etmektedir. Bundan dolayı yeni bir provokasyon ihtimalinin olmayacağını söylemek mümkün değil.

UÇAK DÜŞÜRÜLMESİ VE 15 TEMMUZ ARASINDA BAĞ VAR

- Kalkışma dediğiniz 15 Temmuz darbe girişimi, doğru mu?

- Yani siz diyorsunuz ki ‘Bizim uçağımızın düşürülmesiyle 15 Temmuz darbe girişimi arasında birebir ve net bir bağlantı var’. Öyle mi?

Biz öyle bir kanıya vardık ama sizleri bilemiyorum. Rus tarafı olarak biz bu görüşe sahibiz. Biz kendi elimizdeki bilgilerle Türkiye’nin bize verdiklerini karşılaştırarak böyle bir sonuca vardık.

- Eğer 15 Temmuz’u planlayan odaklar Türkiye ile Rusya arasında askeri bir çatışma çıkarabilselerdi krizi oradan devam ettireceklerdi, 15 Temmuz’a gerek kalmayacak mıydı? Bu mudur analiziniz?

Belki de kalmazdı. Ama şurası kesin Türk-Rus çatışmasını çıkarmaya çalışmanın arkasında da yine Erdoğan’ı iktidardan uzaklaştırmak vardı. Her iki koşulda da hedef buydu bizce. Beni doğru anlayın lütfen. Ben ne Erdoğan taraftarıyım ne de karşıtıyım. O sizin Cumhurbaşkanınız. Ama objektif olarak şunu söyleyebiliyoruz; her şey onu ortadan kaldırmak, devirmek için yapıldı. Süreçler öyle gelişti

KİMDİR?

Emekli Korgeneral Leonid Reşetnikov, Kharkov Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu. Doktorasını 1974’te Bulgaristan’da Sofya Üniversitesi’nde vermiş. Sırpça, Bulgarca, Yunancayı akıcı konuşuyor. 1976-2009 yılları arasında (33 yıl) Rusya Dış İstihbarat Servisi’nde (SVR) görev yaptı. 2009’de kurumdan emekli olduğunda SVR’nin Enformasyon ve Analiz Ofisi’nin başındaydı ve yönetim kurulu üyesiydi. Yaş haddinden emekli oldu. Rusya’da 2000’li yıllarda Gülen dosyasını birebir takip eden isimlerden biri. SVR’den emekli olduğundan beri Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı’nın resmi düşünce kuruluşu ‘Rusya Stratejik Çalışmalar Enstitüsü’nün (RISS) başkanlığını yürütüyor.

 

YORUMLAR 45
  • alihaaydar 5 yıl önce Şikayet Et
    yer yüzünde hiç bir fitne yokturki ilaki abd veya israilin eliyle aracılığı ile dir byunlar dünyanın fitneleridir Kahhar ismi ile bütün fitnecileri küçük büyük hepisini kahretsin
    Cevapla
  • Aşağılayan 7 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlara bakıp üzülüyorum. Yazık, çok yazık.
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    ruslar da algı operasyonu yapıyor olabilirler temkinli olmalı her yoruma atlamamalıyız
    Cevapla
  • kanmca 7 yıl önce Şikayet Et
    rusyada 5 yıl öğrenim görmüş biri olarak üzücü bir olaydı gönül isterdiki böyle bir olay olmasın ruslar deli dolu olmasına rağmen sözlerinde duran bir millet bizimde bölge itibariyle en çok ticaret yaptıgımız ulkeler arasında bir daha boyle bir olayın yaşanmamasını temenni ederim.
    Cevapla
  • maho 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu arada ruslarında ,çirkefliğini gördük ,rusları tanımış olduk.Ama birbirlerine çok tutkunlar ,bizim gibi değiller...
    Cevapla
  • yeter 7 yıl önce Şikayet Et
    ben sogledim bu olayadan 2-3 hafta once amerkan askerleri diyarbakira geldi ve ucagi dusurecek fuzeyi getirdiler, turkiyeyi desteklemek amaciyla iki ulkeyi bir birine dusurmek amaclidir hata devletimizde amerkan askerini sinirdisi et teror den farki yok amerkan askerinin
    Cevapla
  • İsmail 7 yıl önce Şikayet Et
    Süzer başaran sen hayatında kaç kere füzeden başka birşeyle uçak düşürdün
    Cevapla
  • süzer başaran 7 yıl önce Şikayet Et
    Sen nerden gördün füzeyi?Halka açık alanda mı taşındı?Azıcık düzeyli yorum yapın.Ayrıca uçağın füzeyle düşürüldüğünü nerden biliyosun?Uçak her türlü düşürülür başka şeylerle de.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!