Isıran bebek normaldir
Yeni yeni yürümeye başlayan çocukların hemen hemen hepsi en az bir kere olsun birilerini ısırmayı denerler. Çocukların bunu yapmaları yaşlarının gereğidir ve normaldir.

Çocuğunuz ısırıyor çünkü merak ediyor
Bazı çocuklarda ısırma alışkanlığı görülebilir. Sabırlı davranarak onu bu alışkanlıktan vazgeçirebilirsiniz
Yeni yeni yürümeye başlayan çocukların hemen hemen hepsi en az bir kere olsun birilerini ısırmayı denerler. Çocukların bunu yapmaları yaşlarının gereğidir ve normaldir. Çocuğunuzun sizi ısırması, kesinlikle size karşı yapılan bir tepki değildir. Uzmanlara göre; ısırmanın genel olarak nedeni, yeni yeni yürümeye başlayan bir çocuğun etrafında olup bitenleri merak etmesi ve dil yetisinin gelişmemiş olmasıdır. Çocuğunuz ısırmanın sonrasında istediği şeyin gerçekleştiğini görürse muhtemelen bir sonraki günlerde de ısırmaya devam eder. Bu yaşlardaki çocuklar çevrelerindeki uyarıcılardan etkilenirler ve bu uyarıcılar, çocuğunuzun bir oyuncak için kavga etmediği, dikkat çekmeye çalışmadığı halde arkadaşlarını ısırmasına neden olabilir. Uzmanlara göre bu yaştaki çocuklar, zaman zaman o kadar heyecanlanırlar ki kontrollerini kaybederler ve bu kontrol kaybı 'birilerini ısırma' olarak patlak verir. Kalabalık bir grubun içinde olması da çocuğu ısırmaya yöneltebilir. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda yetişkinlerde olduğu gibi 'kişisel boşluk duyma' içgüdüsü vardır. Bu boşluğu hissettiklerinde, ısırmanın ortaya çıkması doğaldır.
NASIL VAZGEÇER?
Çocuğunuz sizi ısırırsa asla siz de onu ısırarak ya da bağırarak cezalandırmayın. Bu tip olumsuz uyarılar, çocuğun ısırmaya devam etmesine neden olabilir. Çocuğunuzun kardeşi varsa, onların bir arada vakit geçirmesini sağlayın. Evde birlikte vakit geçirmeye başladıkça bundan keyif alacaklardır. Böylelikle 'ısırma' davranışı da yavaş yavaş gündemden kalkabilir. Çünkü o 'boşluk hissi' yerini paylaşım ve enerjisini atabilmeye bırakır. Ayrıca çocuğunuzun insanları ısırmaması için eline oyuncak verin.
Panik yok! Bebeğiniz sadece diş çıkarıyor
Bebeğiniz huzursuz, öfkeli ve sürekli ağlama halindeyse, endişelenmenize gerek yok. Sadece hazır olun, minik bebeğinizin diş çıkarma mücadelesi başlıyor!
Diş çıkarma dönemi, bütün bebekler için çok önemlidir. En deneyimli anne-babalar bile bu dönemde çocuklarının durumu hakkında endişe duyarlar. Bebeklerin bazıları dişleri çıkarken ellerini bileklerine kadar ağızlarına sokar; cisimleri, nesneleri kemirmeye ve ısırmaya çalışır. Kimi çocuk ise geceleri uyuyamaz, huysuz ve mızmız olur, çünkü o küçük beyaz taneler çıkmak için sabırsızlanır ve bebeğinizi huzursuz eder. Bu karmakarışık ve rahatsız edici geçiş döneminde bebeğinize yardım etmek sizin elinizde... İşte, diş çıkarma dönemi ile ilgili en sık sorulan sorular ve uzman tavsiyeleri...
* Çocuğum 7 aylık olmasına rağmen alt tarafta sadece iki dişi çıktı. Diğer dişleri de henüz çıkmadı. Bu normal mi? Uzmanlara göre bu sık görünen bir durum olmasa da anormal de değil. Bebelerin dişleri her zaman belirli bir düzen içinde çıkmaz. Genelde bebekler 6 ay civarındayken alt çenedeki iki ön diş çıktıktan sonra, diğer dişlerin çıkma sırası damağa doğru devam eder. Bu diğer dişlerin çıkışı da genelde 1 ay içinde ya da alt çenenin ön tarafında çıkan 2 dişten hemen sonra gerçekleşir. Bebeklerin çoğu 1 yaşına bastıklarında toplam 8 diş çıkarmış olur.
* 8 aylık kızım musluktan fışkırırcasına salya akıtıyor. Bunun sebebi nedir? Bebeğinizin, yeni çıkan dişleri kaşındırdığı ve yutma becerisini tam olarak kavrayamadığı için, bu yaşlarda salya çıkarması normaldir. Uzmanlara göre ciltteki fazla nem, deriyi kurutabilir. Bebeklerin yüzlerinde salyadan dolayı çatlaklar oluşabilir. Bunun için bazı aileler sütlü nemlendiricilere ya da vazeline başvuruyor. Tüm bunlar nemlendirici faktörler olsa da, başka bir çözüm yolu daha var. Silerken yumuşak pamuklu bir bez kullanın. Böylece bebeğinizin yüzü tahriş olmayacaktır.
* Bebeklerin diş çıkarırken çiğnemesi için ne vermem gerektiğini bilmiyorum. Diş doktorlarının çoğu, içi suyla doldurulmuş diş kaşıma lastiklerini verme konusunda hızlı davranırlar. Özellikle içi su dolu olanlar buzdolabında saklanma imkanı olmakla birlikte, bebeğin boğazına doğru serinlik de verir. Artık yemek yemeye başlamış olan bebeklerde ise bu diş lastikleri ölçülü bir şekilde kullanılmalıdır. Çünkü ağızda tortu bırakabilir ve bu da diş çürümelerine neden olabilir. Havuçlar ve elma dilimleri de nefes borusuna kaçma ve boğulma riski yaratabilir.
* 8 aylık bebeğimin 4 dişi çıktı. Dişlerini fırçalamamız gerekiyor mu? Bu ilk dişler kendiliğinden düşecek olsalar da iyi bir ağız bakımı gerçekten önemlidir. Uzmanlara göre daha ilk diş patladığında bile aileler ağız temizliğine başlamalılar. Islak bezle bebeğinizin dişsiz damaklarını silmek plağa neden olabilecek yüzeysel bakterilerin temizlenmesini sağlar. İlk diş tamamen çıktığında ise hem dişi, hem de damakları için kullanabileceğiniz yumuşak bir diş fırçası alın. Bebeğiniz bir yaşına geldiğinde, florid içeren ve bebekler için yapılmış diş macunlarından, bezelye büyüklüğünde kullanarak dişlerini fırçalayabilirsiniz. Eğer içme suyunuz, florid içermiyorsa doktorunuza buna ek olarak ne kullanabileceğinizi sorun. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde dişlerinin düzgün bir şekilde çıkıp çıkmadığının kontrolü için diş muayenesini yaptırın.